CUPS AND LEAFS | HAARLEM

 

“Wat wij in Nederland zwarte thee noemen, is eigenlijk rode thee. Echte zwarte thee is pu’er thee, een exclusieve Chinese theesoort met een hele bijzondere, aardse smaak”, doceert Guido Hamans, eigenaar van de Haarlemse theebar Cups and Leafs. Het is een van de vele misverstand en over thee die Guido uit de weg hoopt te ruimen.
Cups and Leafs schenkt uitsluitend oriëntaalse thee uit landen als China, Taiwan en Japan. “Wat je meestal in de schappen van de supermarkt aantreft, is hele andere koek. Die thee komt bijvoorbeeld uit Sri Lanka of India, waar de thee veel grover van smaak is en gemixt moet worden om goed te smaken. Oriëntaalse thee is heel puur en subtiel van smaak en heeft geen toevoegingen nodig” aldus Guido. De liefde voor thee ontstond tijdens een jarenlang verblijf in China, waar hij een fabriek runde die muzikale wenskaarten produceerde. Dit destijds vernieuwende product zette hij tijdens zijn studie werktuigbouwkunde samen met een vriend in de markt. Hun kaartenimperium breidde zich uit over meer dan veertig landen en een eigen fabriek in China werd noodzakelijk om aan de toe nemende vraag te voldoen.

BLOEMBLADEREN

In het Aziatische land ontmoette hij ook zijn vrouw Xiao met wie hij samen de theebar bestiert. Xiao volgde een intensieve, door de Chinese overheid erkende, thee-opleiding en mag zich officieel Tea Master noemen. Haar kennis, die ze vol liefde en toewijding overdraagt aan de gasten, reikt ongekend diep en vormt de basis van alles waar Cups and Leafs voor staat. De liefde van het stel voor thee wordt prachtig verbeeld in één van de meest enerverende soorten die hier te krijgen is: de flowering tea. Deze thee bestaat uit een compact pakketje van bloembladeren, dat zich in volle glorie ontvouwt wanneer de bladeren overgoten worden met heet water. Zowel de verfijnde smaak als de elegantie van deze manier van theezetten zijn typerend voor de oriëntaalse drank. Een mate van esthetiek die Xiao en Guido perfect vertaald hebben in hun oase van thee, waar ‘One Tea, One Zen’ het motto is.


Machine: Wega LB4700
Koffie: Lavazza Blue capsules
Melk: Chef’s Smart Choice
Soya: Alpro Profesional
Thee: oriëntaalse thee: pu’er, rode thee, oolong, flowering, groene, witte, geparfumeerde
Taart/koek: cheesecake, maar ook muffi ns en cookies
Ontbijt/Lunch: croissants, yoghurt met granola, fruit, quiches, salades, sandwiches en wraps
Specialiteit: kaasplankje met bijpassende theeën


Cups and Leafs
Zijlstraat 54, Haarlem
cupsandleafs.com
Tekst Niels Bakker

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT