WDT-tool

Getest: de WDT-tool

Elke editie behandelt en test de ITC Academy een verscheidenheid aan koffiemachines, van molens tot volautomatische apparaten. In KTC 50 lag de Weiss Distribution Technique-tool (de WDT) op de testbank. 

Een WDT wordt gebruikt om de gemalen koffie door te roeren, waardoor de koffie beter verdeeld is in de filterdrager. Dit zorgt voor een gelijkmatigere extractie van elke shot espresso die uit je machine komt. Tijd voor een test!

Rondjes draaien met de WDT-tool

Voor onze test gebruiken we de Mitos One espressomolen en een Spirit-machine van Kees van der Westen. We doseren 20 gram en maken een dubbele espresso van 40 gram. Om het nut van de WDT te kunnen testen, moeten we alles zoveel mogelijk gelijk houden. Daarom gebruik ik een Puqpress om de koffie aan te drukken. Eerst de molen kalibreren (zonder de WDT) op een doorlooptijd van 28 seconden. De espresso smaakt naar pure chocolade en geroosterde noot. Nu dit herhalen met de WDT.

De tool van Barista Essentials maakt gebruik van zeer dunne naalden van 0.4 millimeter, die gemakkelijk door de koffie heen gaan. Ik draai kleine rondjes van binnen naar buiten tot ik het hele koffiebed heb gehad. Dat kost me ongeveer tien rondjes. Het zorgt er wel voor dat er wat koffie naast valt. Gelukkig heb ik nog een doseerring die ik de tweede keer gebruik, zodat er niks meer naast valt. Opnieuw 28 seconden doorlooptijd: de smaak van de espresso is iets duidelijker en de noot smaakt nu duidelijker naar hazelnoot.

KTC50 SPBAltijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de koffie, thee en chocolade scène? Ontvang elk kwartaal KTC magazine bij jou thuis!

Kies jouw abonnement

 

Meten

Nu begint het meten. Ik meet de total dissolved solids (TDS) en bereken het extractiepercentage (extractiepercentage = hoeveelheid gebrouwen koffie (gram) x TDS (%) / gemalen koffie (gram)) van elk shot). Na tien shots zonder, en tien met WDT te hebben gezet kom ik tot de conclusie dat de extractie en sterkte van de espresso’s met de WDT gemiddeld hoger is. Zonder WDT is de TDS 9,65% en de extractie 19,3%. Met WDT is de TDS 9,86% en de extractie 19,72%. Dit komt doordat de koffie beter verdeeld is in de filterdrager en de klontjes, die kunnen ontstaan door statische elektriciteit van de molen, worden gebroken door het roeren met de WDT.

Het gebruik van de WDT kan dus zorgen voor een smaakvollere espresso met een hogere en constantere extractie.

WDT-tool

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Kan jouw moeder, vrouw of vriendin geen dag zonder koffie? Als koffiefanaat vallen deze Moederdag cadeaus dan zeker in de smaak.

De traditionele versie van deze Griekse taart (Karydopita) is vrij machtig, maar deze versie met koffie, is een stuk lichter. Aan de (be)slag!

De Eenhoorn is het enige bedrijf dat de thee van madame Tseng in Nederland verkoopt. Oprichter Binet Brasser deelt haar La Maison des Trois Thés-favorieten en een verfrissend ijssthee recept.