Marco Beverage Systems ColdBRU
Advertorial

Getest: Marco Beverage Systems ColdBRU

Met stijgende temperaturen in aantocht, stijgt ook de vraag naar cold brew koffie. Maar goede cold brew koffie zet je niet ‘even snel’. Omdat bij cold brew gemalen koffie met koud water vermengd wordt, moet het zo’n 12 uur trekken. Maar dit kán sneller met de ColdBRU van Marco Beverage Systems. Tijd voor een test.  

De test is opgezet door Marco Beverage Systems en de blinde sensorische evaluatie is gedaan door Alin Giriada, Q grader instructor en CEO van Coffee Laboratory LTD. 

Percolation vs. immersion

Cold brew koffie zetten kan met twee verschillende zettechnieken: percolation en immersion. 

  • Percolation: een methode waarbij koud water over een laag koffiedik wordt gedruppeld. Hierdoor ontstaat er een constante stroom van vers water, dat meer oplosbare verbindingen uit de koffie extraheert. De koude koffie loopt er aan de onderkant weer uit. 
  • Immersion: een methode waarbij grof gemalen koffiebonen enkele uren in koud water weken. Vervolgens wordt dit gefilterd. 

Voor deze test zijn beide technieken vergeleken, waarbij de percolationtechniek is uitgevoerd met de ColdBRU van Marco Beverage Systems en de immersiontechniek met een andere bekende cold brew methode. De test is zo onafhankelijk mogelijk uitgevoerd met het doel om erachter te komen welke techniek het best presteert op efficiëntie en smaak.   

Opzet van de ColdBRU test

De tests zijn zo opgezet, dat er twee hoofdzaken konden worden gemeten: sensorisch en efficiëntie. Met de tests werd gevarieerd in maalgraad en type bonen (licht, medium en donker), waarbij de aanbevolen recepten van de methoden werden gevolgd om de extractie te optimaliseren. De TDS werd voor beide samples steeds aangelegd tot 1.7%. Telkens werden twee samples blind geproefd en met een SCA Combined Asses sment formulier beoordeeld op zoetheid, mondgevoel en aciditeit.

Voor de efficiëntie werd gekeken naar de opbrengst van elke methode. Dus hoeveel milliliter vloeibare koffie levert het aantal gram gemalen koffie op. 

Resultaat

De smaaknotities van Q grader Alin Giriada schetsen een duidelijk beeld. Opvallend is dat bij lichtgebrande koffies de ColdBRU met 92,8 punten aanzienlijk hoger scoort dan de immersiontechniek met 77,8 punten. Het grote verschil hierin komt tot stand door de zoetheid die veel meer overeind blijft met de ColdBRU methode. En waar de aciditeit bij de immersiontechniek wordt beschreven als droog en grassig, is deze bij de ColdBRU juist zoet. 

Bij donkergebrande koffies zijn de verschillen aanzienlijk kleiner. Hierin is de immersiontechniek juist wat zoeter, en de ColdBRU wat frisser met een prettige nasmaak. 

Als we kijken naar efficiëntie is het meest opvallende verschil tussen de twee methoden tijd. Een batch cold brew met de ColdBRU machine  zetten duurt slechts 2 uur, terwijl met een immersiontechniek dit met gemak 24 uur duurt. Ook opvallend is dat het rendement van de ColdBRU vele malen hoger ligt dan van een klassieke immersiontechniek. 

In deze test werd 500 gram koffie gebruikt en volgens aanbevolen recepten met de 2 methodes gezet. De cold brew concentraten werden vervolgens verdund tot een TDS van 1.7%. Dit levert met de ColdBRU machine 6,2 liter op en met een klassieke immersiontechniek 3,1 liter. Het rendement is dus aanzienlijk hoger.

Conclusie

Nu de koude koffie trend uit de VS en Azië is overgewaaid naar Europa, kan het geen kwaad een slimme oplossing als de ColdBRU van Marco Beverage Systems te omarmen. Heb je tijd en is de vraag naar cold brew nog laag, dan kan je met een immersiontechniek ook prima uit de voeten. Maar kijkend naar smaak als rendement lijkt dit een goede oplossing voor veeleisende horecazaken. 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Kan jouw moeder, vrouw of vriendin geen dag zonder koffie? Als koffiefanaat vallen deze Moederdag cadeaus dan zeker in de smaak.

De traditionele versie van deze Griekse taart (Karydopita) is vrij machtig, maar deze versie met koffie, is een stuk lichter. Aan de (be)slag!

De Eenhoorn is het enige bedrijf dat de thee van madame Tseng in Nederland verkoopt. Oprichter Binet Brasser deelt haar La Maison des Trois Thés-favorieten en een verfrissend ijssthee recept.