KTC logo zwart
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
moccamasters

Getest: Moccamaster KM5

Elke editie testen en bespreekt koffieTcacao een machine, van koffiemolen tot volautomaat. In koffieTcacao 47 lag de Moccamaster KM5 op de testbank.

Formaat: 21,1 x 12,8 x 32,3 cm
Voor wie: liefhebbers van filterkoffie
Hopper: 250 gram
Maalschijven: 55mm staal
Vermogen: 310W
Prijs: €279

Koffiemolen Moccamaster KM5

Moccamaster heeft een nieuwe koffiemolen. We steken meteen de stekker in het stopcontact en vullen de grote hopper, waar ongeveer 250 gram bonen in past, met 20 gram van een lichtgebrande, gewassen koffie. De maalgraad is traploos instelbaar. We gebruiken de middelste stand om een eerste indruk te krijgen. Na malen hebben we 19 gram gemalen koffie in het reservoir. Dit betekent dus dat er 1 gram koffie achterblijft tussen de maalschijven.

Doe je het deksel van de hopper een paar keer open en dicht, dan blaas je ook de laatste gram koffie tussen de maalschijven vandaan. De molen maalt als je de ‘aan-knop’ ingedrukt houdt. Je kan dus niet op tijd of gewicht malen. Daarom is het handig vooraf de koffie af te wegen, zodat je precies weet hoeveel er gemalen wordt.

Het fijner of grover malen van de koffie gaat vrij makkelijk door aan een instelwieltje te draaien. Met mijn licht gebrande koffie krijg ik ongeveer 50 gram koffie in 30 seconden gemalen. Maal je fijner, dan krijg je minder gram in dezelfde tijd. Maal je grover, dan krijg je meer in 30 seconden. De gemalen koffie wordt opgevangen in een glazen pot die goed afgesloten zit en rechtstreeks op de molen aansluit. Dit voorkomt dat de koffie statisch ‘vastplakt’ aan de molen en direct in de pot valt.

Bestel de Moccamaster KM5 en krijg een jaar lang het koffieTcacao magazine cadeau t.w.v. € 29,95.

Bestel

Moccamaster KM5: plussen

Het koffieapparaat heeft een grote hopper, is makkelijk te bedienen en past perfect naast je Moccamaster koffiezetapparaat. De range van maalinstellingen is prima geschikt voor diverse filtermachines en opschenkmethoden. De molen is makkelijk te onderhouden: via een schroef en een klepje ben je direct bij de maalschijven.

Moccamaster KM5: minnen

Met name gewassen koffie wordt erg statisch. Enige voordeel is dat het in de pot plakt en niet aan de molen. Met een beetje water over de bonen sprayen lost dit grotendeels op. Na één keer malen blijft er best veel koffie achter tussen de maalschijven, tenzij je met het deksel speelt. Het is niet optimaal om veel te wisselen tussen verschillende koffies. Dat je de ‘aan-knop’ moet vasthouden, is niet handig. Dertig seconden wachten voelt dan best lang.

Conclusie

Het is een goede molen in de stijl van Moccamaster voor filterkoffies tegen een mooie prijs. De molen is niet geschikt voor espressomaling.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.