review: Victoria Arduino E1 Prima

Getest: Victoria Arduino E1 Prima

Elke editie testen en bespreekt koffieTcacao een machine, van koffiemolen tot volautomaat. In koffieTcacao 39 lag de Victoria Arduino E1 Prima op de testbank.

Formaat: (b) 41,1 x (h) 37,9 x (d) 51 cm
Gewicht:  37 kg
Aansluiting: 220 Volt
Waterreservoir: 1,5 liter, optioneel aansluiting op waterleiding
Kleur: rvs, wit, zwart, lichtblauw, rood of groen
Voor wie: thuis, kantoor of winkel
Prijs: €5.368
Verkrijgbaar: bij moccador.nl

Victoria Arduino E1 Prima

In de horeca is Victoria Arduino sinds 1905 een betrouwbare naam met haar Black Eagle als dé wedstrijdmachine van de World Barista Championships. In 2020 lanceerde de Italiaanse machinebouwer de E1 Prima: een modern en gestroomlijnd 1-groeps-model. Een genot om naar te kijken, met een display dat enkel zichtbaar is als het shot espresso doorloopt, subtiele ledverlichting aan de achterzijde en een lekbak die zowaar fraai is.

De techniek binnenin liegt er ook niet om: de nieuwe NEO-verwarmingsunit warmt in 8 minuten op en verhit alleen water dat nodig is voor de extractie. Zo bespaart de E1 Prima een hoop energie. Het bijzonderst is de speciaal ontworpen app waarmee je de meeste instellingen kunt aanpassen.

Op zoek naar een nieuwe espressomachine? Je vindt een overzicht van onze espressomachines in de koffieTcacao webshop

In onze ‘testweken’ verbindt de bluetooth niet altijd vlekkeloos, waardoor we de machine regelmatig aan en uit moeten zetten. Eenmaal goed verbonden is het moeilijk om niet onder de indruk te zijn van alle functies. De boilertemperatuur, pre-infusietijden, doorlooptijd, druk en temperatuur van de stoom, aantal seconden van de automatische purge na het verwijderen van de filterdrager – alles is in te stellen. Je kunt zelfs per koffie een recept creëren.

Zodra we de juiste druk hebben gevonden, geeft de E1 Prima constante, goede shots. Ook is ‘eenvoudig’ koffiezetten, zonder gebruik van de app, mogelijk met de start- en stopknop in het midden. Een praktisch minpuntje vinden we de fraaie, maar ondiepe lekbak. Deze raakt snel vol. In de lekbak zit tevens een opening voor het stoompijpje in ruste. Mooi bedacht, maar het kan vanwege de krachtige stoom ook voor opspattend water uit de lekbak zorgen.

Ook blijft er relatief veel koffie op de o-ring hangen. Als je het automatisch schoonmaakprogramma niet vaak genoeg zijn werk laat doen, eindig je met oude koffie in de kop.

Victoria Arduino E1 Prima: plussen

Het is een prachtig ontworpen, zuinige machine met enorm veel functionaliteiten in de app. Voorzien van cool touch stoompijp met geweldige stoomfunctie voor het beste microfoam. Aansluiting op waterleiding en afvoer is mogelijk.

Victoria Arduino E1 Prima: minnen

Instabiele bluetooth-connectie. Ondiepe lekbak. Snel vervuilde o-ring. Geen programmeerbare aan- en uit functie. Door kleine boiler (0.14 liter) niet gemaakt om non-stop koffie te zetten, maar dat is ook niet de bedoeling van het model.

Conclusie

Met de zuinige motor, vele instelopties en verschillende mooie basiskleuren simpelweg een droommachine voor elke koffiefreak.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!