plantaardige melk opschuimen

Havermelk of andere plantaardige melk opschuimen: hier moet je op letten

Wie voor een cappuccino, latte of flat white met plantaardige drank (bijvoorbeeld havermelk) kiest, wilt natuurlijk wel zo’n lekkere fluweelzachte laag schuim. Maar hoe krijg je dat voor elkaar wanneer je geen koemelk gebruikt? 

Koffie met plantaardige melk wordt steeds populairder. Het hangt echter van het soort plantaardige drank af of je er perfect schuim mee kunt maken. Essentieel voor zijdeachtig schuim zijn onder andere de eiwitten. Omdat haverdrank, sojadrank en erwtendrank hogere eiwitgehaltes hebben ten opzichte van bijvoorbeeld kokosdrank of amandeldrank, zijn deze drie het meest geschikt om op te schuimen. Gelukkig hoef je geen hele studie te maken over welke plantaardige melk goed opschuimt. Merken als Alpro, Oatly en Sproud hebben baristavarianten van onder andere haverdrank en sojadrank. Deze barista editions bevatten de juiste samenstelling tussen eiwitten, vetten en suikers. 

Tip: om de smaak en textuur van de opgeschuimde plantaardige melk te verbeteren kun je wat kaneel, cacaopoeder of een scheutje vanille-siroop toevoegen.

Zorg voor de juiste temperatuur met opschuimen

Wanneer je plantaardige drank gaat opschuimen is de juiste temperatuur heel belangrijk. Niet te heet en niet te koud, want dan blijft die lekkere schuimlaag uit. Verwarm de haverdrank tot ongeveer 60°C à 70°C voor het beste resultaat. 

Havermelk opschuimen met een melkopschuimer

Een goede melkopschuimer zoals de Sage melkopschuimer maakt een wereld van opschuimverschil. Deze elektrische schuimer heeft verschillende standen, zodat je kunt experimenteren met de juiste snelheid en consistentie van het melkschuim. En dankzij de gelijkmatige warmteverdeling zorgt deze melkopschuimer voor piepkleine luchtbelletjes. Kijk aan: daar is je perfecte plantaardige melkschuim.

De ene melkopschuimer is de andere niet. koffieTcacao deed daarom de melkopschuimertest en ontdekte welke opschuimer een plek op het aanrecht verdient.

LEES VERDER

Havermelk opschuimen met het stoompijpje van een espressomachine 

Werk je in een koffiezaak of heb je thuis een espressomachine met stoompijp waarmee je cappuccino’s of andere koffies met plantaardige melk wilt maken? Dit zijn de stappen: 

  1. Giet de gewenste hoeveelheid plantaardige drank in de melkkan.
  2. Zorg ervoor dat de stoompijp schoon is voordat je begint. Houd de punt van de stoompijp net onder het oppervlak van de plantaardige melk.
  3. Zet de stoomfunctie aan en open langzaam de stoomknop. Je hoort nu het sissende geluid van de stoom die door de melk gaat.
  4. Beweeg het kannetje rustig naar beneden om de melk te stretchen .Hierdoor creëer je kleine belletjes en een romige textuur.
  5. Stop met stomen wanneer de melktemperatuur ongeveer 60°C bereikt heeft, dit is de ideale temperatuur voor het opschuimen van plantaardige dranken.
  6. Tik alle bellen uit de melk door de bodem van je melkkan een aantal keer op je werkblad te kloppen en wals de kan om het schuim en de melk met elkaar te vermengen. Merk je nu dat je teveel melkschuim hebt,  schenk dit dan eerst een beetje weg voordat je het melkschuim inschenkt.
  7. Giet de opgeschuimde melk langzaam in de koffie en schenk je latte art

Havermelk opschuimen met een garde

Geen melkopschuimer of espressomachine met stoompijp? Natuurlijk kun je ook haverdrank of andere plantaardige alternatieven met een garde opschuimen. 

  1. Verwarm de haverdrank in een pan tot ongeveer 60°C à 70°C. Handig om een thermometer te gebruiken, want met een oververhitte haverdrank krijg je niet de perfecte schuimlaag. 
  2. Op temperatuur? Pak de garde erbij en beweeg snel op en neer totdat er schuim ontstaat. 
  3. Het geheim van perfect opgeschuimde haverdrank is om constant en snel te blijven bewegen. Hierdoor wordt er lucht ingeklopt en ontstaat er schuim. 

Probeer verschillende schenktechnieken 

Plantaardige melk die geschikt is om op te schuimen? Check. De juiste temperatuur? Check. Opschuimen gelukt? Check. Garantie voor perfect schuim in je koffie? Nog niet. De laatste belangrijke stap in het opschuimen is de schenktechniek. Probeer verschillende bewegingen, zoals ronddraaiende of op-en-neergaande bewegingen om zo te ontdekken welke techniek raak is. 


Benieuwd naar de beste manier om koemelk op te schuimen? Dat lees je in dit blog. 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.