Koffie is chemie. Test, proef en leer in Het Lab 2017
Allegra en koffieTcacao magazine presenteren Het Lab 2017 , met trots gesponsord door illy. Op 10, 11 en 12 maart is dit dé plek om bijzondere workshops en talks bij te wonen over koffie van pluk tot kop. Op alle niveaus, van groene koffieboon tot roasted professional: je bent meer dan welkom. Dit jaar vind je Het Lab in een heuse glazen kas tussen de Gashouder en het Transformatorhuis. In deze transparante omgeving kunnen ideeën floreren en kan kennis worden gedeeld.
Programma Het Lab 2017
Vrijdag 10 maart 2017
- Allegra World Coffee Portal – Jeffrey Young, Allegra
Jeffrey Young, oprichter van The Amsterdam Coffee Festival en CEO van Allegra, presenteert het jaarlijkse koffierapport Project Cafe2017 Europe. Een essentieel overzicht van trends, verwachtingen en bedrijfsontwikkelingen in de koffie industrie.
10.30 – 11.00
- What is Normal Coffee? – Joost Leopold, de Koffieschool
Na cappuccino en espresso is de ‘gewone koffie’ nog steeds een zeer gewilde drank. Maar wat verstaat men daar eigenlijk onder? Joost Leopold van de Koffieschool biedt graag een helpende hand. Gewoon blijkt na deze lezing ineens niet meer zo gewoon.
11.10 – 11.40
- Green Coffee Quality Determinants – Luca Turello, illy
Agronoom en groene koffie-inkoper voor illy, Luca Turello zal het hebben over de regel van de genetica, bemesting en de technieken na het oogsten voor de beste kwaliteit op een koffieplantage. Kennis delen met de boeren vormt de basis van een duurzame aanpak.
11.50 – 12.40
- The Impact of the Coffee Bar Menu – Ben Morrow, Alpro
Ben Morrow spreekt over de impact van het koffiebarmenu vanuit een horeca en duurzaamheidsstandpunt.
12.50 – 13.20
- How To Start a Coffee Bar –Hylke Thiry, Pistache Zwolle
De mixstore Pistache in Zwolle bestaat uit een koffiebar, trainingslocatie en een aantal kleine “shop in shops”. Speciaal voor startende ondernemers deelt eigenaar Hylke Thiry zijn beste tips om succesvol je eigen koffiebar te starten.
13.30 – 14.00
- In the Spotlight – Kim van Velzen, illy
Hoe kun je op een slimme manier met de nieuwste technieken jouw zaak in de spotlight zetten? Social media en hoe je jezelf daar als onderneming presenteert is steeds belangrijker. Digitaal strateeg Kim van Velzen maakt concreet hoe je dat doet.
14.10 – 15.00
- Fresh vs Old Coffee – Esther Maasdam
Koffie connaisseur Esther Maasdam vergelijkt verse groene en gebrande koffie met oude groene en gebrande koffie.
15.10 – 15.40
- CBI – Roasted Specialty Coffee – Milou van Muilekom, CBI
Het Centrum ter Bevordering van Import uit ontwikkelingslanden (CBI) draagt bij aan een duurzame economische ontwikkeling van de Europese Markt. Van 2014 tot 2018 voert het CBI een programma uit in Colombia dat zich richt op Roasted Specialty Coffees. Hoe gaat dit in zijn werk en wat is het effect?
15.50 – 16.30
- Verbinding Door Koffie – Koen van Beek, Coffee Mundo
Koffie is een verbinder en Coffee Mundo schept een omgeving waar verbindingen tot stand kunnen komen. Welke functie vervult de espressobar op sociaal-maatschappelijk gebied in een kleine provinciestad? Koen vertelt erover.
16.40 – 17.10
- Debat Duurzaamheid/Toekomst Koffie – Richard Schukking (ITC Academy) / Smits & Dorlas / Milou van Muilekom (CBI)
Onder begeleiding van koffieTcacao uitgever Marc Kluijver zal dit panel ingaan op het toverwoord ‘duurzaamheid’. Elk zichzelf respecterend bedrijf neemt het woord in de mond maar wat is het nu echt? En welke wegen leiden naar duurzaamheid?
17.20 – 18.00
- De Toekomst van Vending – Willem Huisman (Brita) / Arnaud van Amerongen (Aequator AG) / Urbain Trade / Joost Leopold (koffieschool)
Met de opkomst van de koffiebars en steeds betere koffie thuis neemt de kennis van de consument toe en dus ook de kwaliteitseis. Kan de vending industrie hierop inspelen? Welke innovaties zijn er op komst en kan de kwaliteit meegroeien met de verhoogde verwachting? Een debat onder begeleiding van koffieTcacao uitgever Marc Kluijver.
18.10 – 18.50
Zaterdag 11 maart 2017
- Cupping – Bas Burghoorn, Single Estate Coffee Roasters
Tijdens deze cuppingsessie zal Bas Burghoorn van Single Estate je de verschillen tussen koffies laten proeven en je een kijkje in de keuken geven van hun selectieproces.
10.30 – 11.00
- Coffee Roasting – Skip Roeland, Don’t Skip Coffee
De lezing van Skip Roeland van Don’t Skip Coffee gaat over koffieteelt, Arabica en Robusta en het oogsten en verwerken van koffie. Daarbij raakt hij onderwerpen als hoogte, bodem, zon en schaduw, bemesting en labelen (biologisch en fair trade) aan.
11.10 – 11.40
- Green Coffee Quality Determinants – Luca Turello, illy
Agronoom en groene koffie-inkoper voor illy, Luca Turello zal het hebben over de regel van de genetica, bemesting en de technieken na het oogsten voor de beste kwaliteit op een koffieplantage. Kennis delen met de boeren vormt de basis van een duurzame aanpak.
11.50 – 12.40
- Verbinding Door Koffie – Koen van Beek, Coffee Mundo
Koffie is een verbinder en Coffee Mundo schept een omgeving waar verbindingen tot stand kunnen komen. Welke functie vervult de espressobar op sociaal-maatschappelijk gebied in een kleine provinciestad? Koen vertelt erover.
12.50 – 13.20
- How To Read Coffee Packaging – Joost Leopold, Leopold Koffie School
Tot zo’n 20 jaar geleden was koffie kopen nog eenvoudig. Tegenwoordig word je overdonderd door de verscheidenheid aan kleuren, opdrukken en teksten. Na deze lezing van Joost Leopold zal een verpakking nooit meer hetzelfde zijn.
13.30 – 14.00
- Aroma Tasting – Eleonora Blondi, illy
Achter een perfect kopje espresso gaan hele werelden schuil: door te proeven ontdek je ze. Maar koffie proef je met al je zintuigen en dat betekent bewust en geconcentreerd. Herken jij alle aroma’s, zoals geroosterd brood, cacao, karamel en citrusvruchten?
14.10 – 15.10
- Tea Lover On a Budget – Karlijn Dapper, ITC Academy
Een goedkoop en snel kopje thee betekent niet automatisch een theezakje. Losse, pure thee is vaak een stuk voordeliger dan je denkt en het hoeft ook niet ingewikkeld te zijn. Karlijn Dapper leert je hoe je snel een mooie kop thee maakt.
15.20 – 15.50
- Health and Coffee – Elize Klitsie & Nelleke Hijmans, Koffie & gezondheid
Geregeld lees je wisselende verhalen over de effecten van koffie op je gezondheid. Een boosdoener, want het zou kunnen leiden tot stress of een burn-out. Maar het zou ook helpen tegen bijvoorbeeld Alzheimer. Elize en Nelleke van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee bespreken de gezondheidsclaims.
16.00 – 16.30
- Batchbrewing de Nieuwe Americano? – Gerben Hettinga, KoffieDok
Gerben Hettinga, distributeur van 3TEMP, vertelt over de huidige stand van zaken in batchbrewing. Want is batchbrewing handig voor jouw bar? Aan de hand van de batchbrewmachine ‘Hipster’ vertelt Gerben over nieuwe technieken en mogelijkheden.
16.40 – 17.10
- Tea jam – Kiona Malinka, Crusio Tea
In dit half uur Tea jam kijk je in een vogelvlucht naar de verschillende zetmethodes per land. Onder begeleiding van Kiona Malinka zet en proeft iedereen zelf verschillende soorten thee.
17.20 – 17.50
Zondag 12 maart 2017
- Cupping – Matti Foncha, The Coffee Quest
Tijdens deze presentatie en cupping presenteert Matti Foncha, teler voor Cameroon Boyo, hun model om samenwerkketens tussen teler en brander te creëren. Op tafel wordt de nieuwe Cameroon Boyo oogst van 2017 gepresenteerd.
10.30 – 11.00
- Coffee Roasting – Skip Roeland, Don’t Skip Coffee
Tijdens zijn lezing over koffiebranden praat Skip Roeland je bij over verschillende manieren van branden; light, medium, dark, split en omniroast. En kom je meer te weten over het opstellen van brandprofielen, software en soorten brandmachines.
11.10 – 11.40
- The Coffee Seed – Henk Hillhorst, Wageningen Universiteit
Henk Hilhorst doceert in “Koffie Plantkunde en Fysiologie” in de Master “Coffee Economics and Science” van illy. Hij vertelt onder andere over de ontwikkeling van laboratoriumtechnologie voor kwaliteitsverbetering, het objectief meten van koffiekwaliteit en de invloed van klimaatverandering op (koffie)plantengroei.
11.50 – 12.30
- Producer Insights – Manolo Muralles, The Coffee Quest
Manolo Muralles vertelt over zijn ervaring met biologische koffieteelt bij Finca Las Delicias in Guatemala en deelt de resultaten in het streven naar specialty kwaliteit en biologische productie door middel van EM technologie.
12.40 – 13.00
- The Impact of the Coffee Bar Menu – Ben Morrow, Alpro
Ben Morrow spreekt over de impact van het koffiebarmenu vanuit een horeca en duurzaamheidsstandpunt.
13.10 – 13.40
- Cascara, Coffee or Tea – Teddie Kuiper
Teddie Kuiper is uitgeroepen tot beste barista van Nederland. Haar kennis over koffie is enorm, maar er is méér nodig om deze wedstrijd te winnen; passie. Hoe zij haar signature thee maakt? Dat leer je in Het Lab.
13.50 – 14.20
- Aroma Tasting – Eleonora Blondi, illy
Achter een perfect kopje espresso gaan hele werelden schuil: door te proeven ontdek je ze. Maar koffie proef je met al je zintuigen en dat betekent bewust en geconcentreerd. Herken jij alle aroma’s, zoals geroosterd brood, cacao, karamel en citrusvruchten?
14.30 – 15.30
- Tea As Alternative – Evelien Admiraal & Richard Schukkink, illy / ITC Academy
Thee is sterk in ontwikkeling en biedt mooie smaakcombinaties bij een gerecht. Wil je bij je diner dus eens wat anders serveren dan een wijn of champagne? Richard en Evelien geven een workshop hoe je thee kan gebruiken als alternatief.
15.40 – 16.10
- Coffee On A Budget – Karlijn Dapper, ITC Academy
Weegschaaltje, pitcher, filter, thermometer… voor je het weet ben je een paar honderd euro verder. Noodzakelijk? Zeker niet. Tijdens deze workshop laat Karlijn Dapper je zien hoe je voor €50,- een fantastische kwaliteitskoffie zet.
16.20 – 16.50
- Tea jam – Kiona Malinka, Crusio Tea
In dit half uur Tea jam kijk je in een vogelvlucht naar de verschillende zetmethodes per land. Onder begeleiding van Kiona Malinka zet en proeft iedereen zelf verschillende soorten thee.
17.00 – 17.30