Arabica of robusta

Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen

Arabica en Robusta zijn ‘s werelds bekendste koffiebonen die worden gebruikt om koffie te zetten. Toch is er een wereld van verschil wat de smaak en het cafeïnegehalte betreft. We zetten de vijf verschillen op een rij. 

De koffieplanten Arabica en Robusta bloeien één keer per jaar. Na deze bloeiperiode groeien er bessen aan de planten waarin twee zaadjes – de koffiebonen – zitten. De bessen worden geplukt zodra ze rijp zijn. De verschillen tussen de Arabica en Robusta bonen zitten hem in het gebied waar de planten groeien én in de bonen zelf. Zo is de Arabica boon ovaal met een gebogen lijn in het midden en de Robusta boon rond met een rechte lijn.

1. Smaakprofiel

Arabica bonen staan bekend om hun verfijnde smaak, complexiteit, zuurgraad en fruitige aroma’s. Ze hebben over het algemeen een zoetere smaak met hints van chocolade, noten of bessen. Arabica koffie is hierdoor toegankelijker qua smaak dan Robusta koffie. Deze heeft een sterkere, meer bittere smaak met houtachtige en aardse tonen.

2. Herkomst van de Arabica en Robusta bonen

Koffiebonen groeien het best in de koffiebelt: deze plekken bevinden zich tussen de keerkringen rond de evenaar. Maar waar Arabica bonen floreren in hoger gelegen gebieden met gematigde temperaturen (zoals in Arfrika en Midden- en Zuid-Amerika), groeien Robusta bonen goed op lagere hoogtes (tot 1000 meter) en in warmere klimaten zoals in Zuidoost-Azië. Omdat de Robusta goed tegen droogte en hitte kan, heeft deze soort minder zorg nodig dan de Arabica boon.  

In het koffieTcacao magazine leer je (meer) over specialty coffee en over de herkomst van koffiebonen. Voor slechts €34,95 per jaar word je al abonnee.                                                 

3. Cafeïnegehalte

Als je op zoek bent naar een stevige energieboost, dan is Robusta koffie de juiste keuze. Deze bonen bevatten bijna twee keer zoveel cafeïne als Arabica bonen.Hoe dat komt? Om zichzelf te beschermen tegen ziektes maakt een koffieplant cafeïne aan. Dit is een natuurlijk beschermingsmiddel.  Op grotere hoogtes komen minder ziektes en parasieten voor, dus hoeft de Arabica plant minder cafeïne aan te maken dan de Robusta plant.

4. Prijs

Vanwege de meer complexe groeiomstandigheden van Arabica bonen, zijn ze over het algemeen duurder dan Robusta bonen. Daarnaast ligt de kwalitatieve oogst van de Arabica plant lager dan die van de Robusta. Ook om deze reden betaal je dus wat meer voor Arabica koffie.

5. Gebruik

70 procent van de gedronken koffie komt van de Arabica boon en 30 procent van de Robusta. De Arabica variëteit is dus veel populairder vanwege de complexe en rijke smaak. Koffiebonen van de Robusta plant worden vaak gebruikt in koffieblends en dus niet als 100 procent pure Robusta koffie.


Meer lezen over de herkomst van koffie? Krijg een blik achter de schermen in de landen van oorsprong.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

De nieuwe haverdrink van Arla Foods voorziet koffiedranken van een plantaardig alternatief zonder concessies te doen aan smaak en prestatie.

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.