Op 16 september verzamelden 48 barista’s zich voor het Dutch AeroPress Championship 2023 bij LE:EN in Utrecht. Aan het einde van de spectaculaire avond ging Rocco Janga er vandoor met de gouden AeroPress. Dit is zijn winnende recept.
Alle deelnemers kregen tijdens het Dutch AeroPress Championship 2023 dezelfde koffie om mee te werken. Branderij KEEN Coffee, die het evenement al jaren organiseert, koos voor een gewassen koffie van het Gogugu verwerkingsstation uit Guji, Ethiopië met tonen van zwarte thee, perzik, bergamot, citroengras en hibiscus.
Na 12 heats en de halve finales wist Rocco tijdens de grande finale de beste AeroPress-koffie eruit te persen. Binnenkort vertegenwoordigt hij Nederland op het World AeroPress Championship.

Recept Rocco Janga, Dutch AeroPress Champion 2023
Zetmethode: AeroPress, inverted
Koffie: Gogugu, Ethiopië
Smaakomschrijving: zwarte thee, perzik, bergamot, citroengras en hibiscus
Brander: Keen Coffee
Prijs: € 13,50 voor 250 gram
Hoeveelheid: 18 gram
Filter: één voorgewassen AeroPress klassiek papieren filter
Maalgraad: 144 clicks op de 1Zpresso JX Pro
Water: 200 milliliter Spa Blauw van 87 °C en 100 milliliter Spa Blauw kamertemperatuur
Doorlooptijd: 3 minuten
Bereiding: Schenk 150 milliliter water van 87 °C in de AeroPress, voeg daarna de gemalen koffie toe en start gelijk de timer. Roer 10 keer rustig door, voeg daarna 50 milliliter 87°C water toe, schroef de cap met filter op de AeroPress en druk extra lucht eruit. Draai hem om op de kan, swirl het brouwsel een beetje en laat zo 2 minuten en 30 seconden rusten. Druk de koffie er vervolgens in 30 seconden uit, bypass met 100 milliliter water op kamertemperatuur, rustig nog een keer roeren en serveer uit.
Dit recept uitproberen of zelf experimenteren met filterkoffie?
Ontdek onze filterhouders in de webshop.