high tea of afternoon tea

High tea of afternoon tea: het verschil

De engelse traditie om ’s middags thee te drinken en daarbij lekkere hapjes en gebak te nuttigen, staat bij de Britten bekend als afternoon tea. In Nederland en België wordt dit fenomeen echter vaak verward met high tea. Wat is precies het verschil tussen de twee? Wij vroegen het aan de Britse afternoon tea-expert Eileen Donaghey.

High tea kennen we in Nederland allemaal. Afternoon tea, de typisch Engelse traditie om ’s middags thee te drinken, is te danken aan de voormalig hertogin van Bedford Anna Russell (3 September 1783 – 3 July 1857). Komkommersandwiches (favoriet van  John Montagu, de vierde graaf van Sandwich), scones met een dikke lik room en jam en een verzameling delicate taartjes worden weggespoeld met een kop earl grey, darjeeling of wellicht assam. Elegant weggespoeld welteverstaan, met de pink omhoog (tegenwoordig is dit not done volgens Eileen Donaghey). De traditie ontstond toen dankzij de uitvinding van de gaslamp vroeg in de negentiende eeuw het diner later op de avond plaatsvond. De hertogin kreeg intussen trek. Haar middagsnack om de ergste hongerklop tegen te gaan, verspreidde zich snel en ontwikkelde zich tot wat nu in Groot-Brittannië bekend staat als afternoon tea

Thee-expert Eileen Donaghey

Het verschil tussen high tea en afternoon tea

Eileen, wat is het verschil tussen afternoon tea en high tea?
“Er bestaat veel verwarring over deze twee termen. Afternoon tea is uitgevonden als een lichte snack voor in de namiddag die meestal wordt geserveerd in een salon of lounge op een lage tafel. High tea is officieel een veel substantiëlere maaltijd. Hoewel het enkele elementen van de afternoon tea bevat, hoort high tea eerder bij de avondmaaltijd en het wordt ook aan een hogere eettafel geserveerd. High tea bevat zwaardere gerechten zoals taarten en quiches.”

Wat moeten we weten over de bijbehorende etiquette?
“Bij afternoon tea horen veel regels. De basisprincipes zijn: leg je servet altijd op je knie, vergeet de theezeef niet als je de thee gaat inschenken en steek nooit de pink omhoog! Vandaag de dag is het ook net om mobiele telefoons niet op tafel te leggen. Het is verleidelijk om foto’s te nemen, maar het wordt als onbeleefd beschouwd als je je telefoon in de aanwezigheid van je gasten gebruikt.”

Hedendaagse thee tradities

Waar moet een moderne afternoon tea uit bestaan?
“Ik ben vrij traditioneel. Voor mij bestaat de middagthee uit de drie gangen: sandwiches, scones en pasteitjes. Geserveerd met een goed kopje losse thee. Ik beoordeel de afternoon tea door de kwaliteit van de gangen, de service, de presentatie en natuurlijk de algemene prijs-kwaliteitverhouding. Ik ben geen fan van snoep of saucijzenbroodjes.”

Is er, net als in wijn, een ongeschreven regel om met een lichte thee te beginnen en langzaam zwaardere theeën te bewegen?   
“Ik zou zeker aanraden om de theesoorten, die je drinkt te combineren bij de gerechten. Sommige locaties moedigen aan diverse theeën te proberen. Als de keuze wordt beperkt tot één thee, dan een zou ik voor Engels Breakfast kiezen. Daar kun je eigenlijk nooit de fout mee ingaan!” 

Wat is jouw persoonlijke favoriete hotspot?
“Afternoon tea doe je met vrienden of familie. Afhankelijk van wie ik meeneem, kies ik de plek uit. Het Grosvenor House Hotel op Park Lane in Londen behoort tot mijn favorieten. In dit hotel organiseer ik ook mijn evenementen.”

Zelf een afternoon tea verzorgen? Deze vier typisch Britse recepten uit het Brits Bakboek van Regula Ysewijn zullen niet misstaan.
BEKIJK

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.