Amsterdam Coffee Festival
Foto Luca Rinaldi

The Amsterdam Coffee Festival: dit gaat er gebeuren

Het jaarlijkse koffiespektakel strijkt dit voorjaar weer neer in de Westergas met een programma dat je coffee craving flink aanwakkert. Zo zie je Europa’s beste barista’s en branders in actie, drink je onbeperkt specialty coffee en ontdek je de laatste trends uit koffieland. We spraken met onze eigen Jainy, die in de organisatie van The Amsterdam Coffee Festival zit, over de niet te missen highlights.

De Westergas in Amsterdam staat begin april drie dagen in het teken van koffie, koffie en koffie. Hoe gaan de voorbereidingen?
“Het is druk, druk, druk, maar het belooft een geweldige editie te worden. Met meer dan 100 stands – van de grote espressomachinemerken tot food & drankmerken, is er drie dagen lang genoeg te ontdekken. Alleen al in The Roasters Village wachten 21 branders uit binnen- en buitenland je op met de meest uiteenlopende koffies. Daarbij keert Roast Masters™ (de all-round competitie speciaal voor koffiebranders) voor een tweede editie in dit format terug. Ook leuk is dat festivalgangers hun bezoek dit jaar weer extra speciaal kunnen maken door één of meerdere workshops en masterclasses te boeken.”

Wat staat er allemaal op het programma?
“Er zijn verschillende workshops die je smaakpapillen op scherp zetten. Zo host het team van Single Estate Coffee Roasters een koffieproeverij waarbij je leert hoe dezelfde single origin koffie anders smaakt als een espresso, melkkoffie, filterkoffie en cold brew. Maar kun je ook thee leren zetten als een pro of de ultieme pairing van specialty coffee en natuurwijn gaan verkennen. 

Latte Art Live is deze editie net iets anders ingestoken. Elke dag kun je in een kleine groep deelnemen aan 6 unieke masterclasses. Tijdens zo’n masterclass halen barista’s het onderste uit de (melk)kan en leggen alles uit over de kunst van latte art schenken met koemelk, maar ook haverdrank. Op zaterdag kan je je latte art skills tonen tijdens de ultieme matcha latte art wedstrijd.”

koffieTcacao op The Amsterdam Coffee Festival
Kom langs bij onze stand (T06) en ontdek onze speciale abonnements-deal. Voor €44,95 krijg je 4x koffieTcacao magazine en mag je één van de vier cadeaus uitzoeken van Barista Essentials. Kies uit een cappuccino- of espressokop set, een afklopbak of een melkkanset. Zien we je daar? 

Wat zijn de koffietrends die we op The Amsterdam Coffee Festival tegenkomen?
“Koffie uit Indonesië maakt zijn opmars en na een bezoek aan de stand van Roemah Indonesia begrijp je helemaal waarom. Verder groeien plantaardige dranken in populariteit. Met stands van Alpro, Oatly, Dryk, Oddlygood, Rude Health, Duq en Arla, dat zijn nieuwe haverdrank Yörd zal lanceren, is de keuze reuze.”

The Amsterdam Coffee Festival

Hoeveel koffies worden er tijdens het festival ongeveer gedronken?
“Vorig jaar verwelkomden we 10.400 bezoekers. Gemiddeld drinkt iedere bezoeker zeker 3 koffies. Een snelle optelsom suggereert dat er in die 3 dagen dan ongeveer 31.200 koffies worden gedronken. Maar zoals gezegd kun je op het festival voor de afwisseling ook terecht voor de chai, losse thee, kombucha, drinking chocolates, natuurlijke frisdranken en cocktails.”

Sinds dit jaar is er een verbod op wegwerpbekers. Waar drinken we onze koffie uit tijdens het festival?
“Dat klopt. Als organisatie zoeken we altijd naar manieren om verder te verduurzamen. Zo zal net als vorig jaar al het koffiedik worden opgehaald door Coffee Based. Verder zijn we super trots om dit jaar de handen ineen te slaan met de ecostrijders van WeCup. Samen met hen zorgen we ervoor dat we festival-breed geen gebruik meer maken van papieren wegwerpbekers. Je leest er alles over op onze website.”   

Tot slot: waar kijken jullie deze 9e editie het meest naar uit?
“Naar het samenbrengen van de hechte koffiecommunity. Hopelijk zien we weer veel bekende gezichten.”


The Amsterdam Coffee Festival | 4 – 6 april 2024 | Westergas in Amsterdam | Tickets verkrijgbaar via de website.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Hoe kun je steeds beter je smaakpapillen ontwikkelen en de smaken van koffie en thee herkennen en beschrijven? We geven 10 tips.

Pu'er thee is een karakteristieke theesoort waarbij geldt: hoe ouder de thee, hoe beter de kwaliteit. Ontdek hoe deze post-gefermenteerde thee gemaakt wordt.

In het Theeboek van Veerle Stoffels leer je alles over thee. Van theesoorten tot recepten, zoals het lenterecept aardbeien met matcha latte.