Dutch Latte Art Championship

Hoe bereid je je voor op een latte art kampioenschap?

Stalen zenuwen, spetterende koffiepres(en)taties en adembenemende latte art. De voorrondes van de dutch brewers cup en het latte art kampioenschap 2022 vinden dit jaar plaats op 21 februari bij Alleborgh in Almere. en dit jaar zijn we er zelf bij.

Met de nationale koffiekampioenschappen organiseert de SCA Nederland dit jaar weer vier wedstrijden. Tijdens de Dutch Barista Championship, Dutch Latte Art Championship, Dutch Brewers Cup en Dutch Cup Tasters Championship kunnen ambitieuze barista’s in Nederland hun kunsten aan de ultieme test onderwerpen. De Nederlandse kampioenschappen zijn dé manier om als barista de wereldkampioenschappen te bereiken. En daarnaast bij uitstek de gelegenheid om te netwerken, je koffiekennis uit te breiden en ervaring op te doen op een groot podium. KoffieTcacao’s online redacteur Thayenne Behr doet dit jaar mee aan het latte art kampioenschap. Thayenne werkte vóór koffieTcacao jarenlang fulltime als barista. Maar dit jaar wist ze pas genoeg moed te verzamelen om haar imposter syndrome en plankenkoorts te lijf te gaan. Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de voorrondes oefent ze haar latte art creaties thuis, op een espressomachine van Sage

 

De wedstrijdregels 

Tijdens de voorrondes van de Dutch Latte Art Championship schenken de deelnemers in acht minuten vier dranken. Een set identieke free pour latte’s, waarbij het figuur geschonken dient te worden uit de losse pols, en een set identieke designer latte’s, waarbij barista’s hun volle creativiteit mogen gebruiken door onder andere o.a. te ‘edgen’ en met kleurstof te werken. Voordat deelnemers aan hun run beginnen, voorzien ze de jury van foto’s van de figuren die ze gaan schenken. Vervolgens wordt er door de jury gekeken of het geschonken figuur genoeg op de foto lijkt en of de twee pours genoeg op elkaar lijken. 
De wedstrijdorganisatie zorgt dat alle basisbenodigdheden zoals een espressomachine, koffie, melk en kopjes aanwezig zijn. Overige tools zoals een tamper, melkkannen, shotglaasjes, een dienblad, doekjes, handdoeken en eventuele decoratietools dienen de deelnemers zelf mee te brengen. 

Als thuisbarista naar het latte art kampioenschap?

Als je niet (fulltime) in een koffiebar werkt, kun je als freelance barista vaak binnen je koffienetwerk een plek vinden om te oefenen. Dat is het mooie van de specialty koffiescène: iedereen deelt graag zijn/haar kennis, resources en ervaring met mede-barista’s. Thuis oefenen is misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, maar kan prima! Natuurlijk heb je dan naast koffie en liters melk wel een goede espressomachine nodig, melkkannetjes en de juiste maat kopjes om in te schenken.
Hoe vaak je oefent om goed voorbereid naar het kampioenschap te gaan hangt helemaal af van het niveau van je vaardigheden als melkkunstenaar. Natuurlijk geldt; hoe meer je oefent, hoe beter, want met latte art (en koffie in het algemeen) kun je bijna niet uitgeleerd zijn.
Voordat je begint met oefenen is het aan te raden dat je eerst twee figuren uitkiest die je gaat oefenen en ook tijdens de wedstrijd schenkt. Het liefst kies je figuren waar je je op dit moment al vrij zeker over voelt, en gebruik je je oefentijd om ze te perfectioneren. Of kies een figuur dat nét een graad moeilijker is maar niet onhaalbaar. Het is natuurlijk goed om jezelf uit te dagen, maar uiteindelijk is het beter om tijdens de wedstrijd een figuur te schenken waar je je comfortabel bij voelt. Op die manier kun je tijdens jouw run bijvoorbeeld punten scoren op het contrast van de melk in de koffie, symmetrie in het kopje en op het schenken van twee figuren die identiek op elkaar lijken. Kies je een moeilijker design dat je nog niet (helemaal) onder de knie hebt, dan kun je wel punten scoren op creativiteit en niveau van complexiteit, maar verlies je wellicht punten op andere zaken.

Oefenen, oefenen, oefenen

Op YouTube, Instagram en Pinterest vind je veel latte art tutorials. Door te kijken naar hoe andere barista’s latte art schenken en het vervolgens (honderd keer) na te doen, kun je jezelf elk figuur aanleren. Wat ook helpt is om de video’s vertraagd af te spelen zodat je precies kunt zien welke bewegingen er worden gemaakt, hoe hoog of laag de melkkan wordt gehouden en in welke volgorde verschillende figuren worden geschonken. Een moeilijker design zoals een eenhoorn of een zeepaardje bestaat namelijk altijd uit kleinere basisfiguren. Een latte art konijn bijvoorbeeld, bestaat uit rosetta’s en hartjes die aan elkaar worden verbonden. 

   

Latte art met The Oracle van Sage 

The Oracle van Sage leent zich uitstekend voor het oefenen van latte art. De melk kun je door The Oracle automatisch laten opschuimen, maar handmatig heb je meer controle over het eindresultaat. En tijdens het kampioenschap moet je natuurlijk ook handmatig opschuimen. Als je gewend bent op een professionele La Marzocco, Kees van der Westen of Slayer te werken, zal het even wennen zijn om met een Sage espressomachine de juiste consistentie in je melkschuim te krijgen. Het stoompijpje van Sage The Oracle is namelijk wat dikker dan je gewend bent, dit geeft een iets ander gevoel tijdens het opschuimen. Maar als je eenmaal het juiste gevoel te pakken hebt, is het maken van microfoam voor goede latte art met The Oracle kinderspel. 
Vanzelfsprekend zet de machine ook makkelijk erg goede espresso’s, daar hoef je je dus niet druk over te maken. En dankzij de ingebouwde koffiemolen die na het malen automatisch tampt heb je aan één machine genoeg.
Tip: Tijdens het oefenen gooi je natuurlijk veel koffie weg. Je kunt daarom bij je favoriete koffiebrander vragen of je hun brand overschot mag ophalen. Dat zijn bonen die anders toch in de afvalbak zouden belanden, en vaak wat donkerder gebrand zijn, dus ideaal voor dit doel. 

 Latte Art Edging  Latte art Sage The Oracle

Wil jij thuis ook jouw latte art oefenen? 

Thuis latte’s en cappuccino’s maken kan op heel veel verschillende manieren. Hoewel het de kwaliteit van je koffie en melkschuim zeker verbeterd, heb je niet perse een dure espressomachine nodig. Er zijn ook manieren om handmatig een espresso te zetten en handmatig melk op te schuimen zonder stoom. Lees hier meer over thuis cappuccino maken. 
Of neem een kijkje bij ons aanbod van Sage espressomachines in de shop. 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!