Horecava 2019

Horecava 2019: de highlights

Deze week, van 7 tot en met 10 januari, kwam de horecawereld bijeen tijdens de horecava. Wij waren aanwezig en gingen schatgraven in hal twaalf: de zaal van koffie, thee en bakkerij. Heb je de horecabeurs gemist? wees niet getreurd, wij delen de koffiehoogtepunten van horecava 2019.

Coffeecompany baristastation

Premium koffie uit de koffieautomaat. Bij de stand van Jacobs Douwe Egberts kregen we een voorproefje van de Coffeecompany baristastation, die specialty coffee op elke locatie mogelijk maakt. Het station is een vernieuwde versie van de D.E Coffee Kitchen, die het oud-Hollandse koffiemerk een aantal jaren geleden introduceerde. De koffieautomaat is uitgerust met drie molens, waarvoor Coffeecompany met zorg een blend en twee single origins selecteerde. Zodra er wordt gekozen voor een ‘espresso’ of ‘latte macchiato’, selecteert de machine zelf de beste boon voor die koffie. Coffeecompany brandmanager Jasper Uhlenbusch vertelde blij verrast te zijn door de goede smaak en wij kunnen niet anders dan dit beamen. Een mooi concept voor het drinken van een goed bakkie op werk, in het ziekenhuis of op school. 

Brita Proguard Coffee

Koffie bestaat voor 98 procent uit water, en dat betekent dat water grote invloed heeft op de smaak van koffie. Daarnaast heeft water invloed op het functioneren van de espressomachine: karbonaathardheid in het water levert bij verwarming verkalking op. Om deze reden schaffen koffiezaken een waterfilter, meestal in de vorm van een ionenwisselaar, aan voor hun espressomachine. “Zo’n filter is in de meeste gevallen voldoende voor het zetten van goede koffie,” vertelt Willem Huisman van waterfilterbedrijf Brita, “maar sommige gebieden in Nederland hebben lastiger water, met een hoog gehalte aan chloride en sulfaten. In bijvoorbeeld Amsterdam en met name ten noorden daarvan, maar ook rondom Deventer en Zutphen heb je ter bescherming van je high-end espressomachine een ander systeem nodig dan het standaard filter. Dat hebben wij nu gemaakt: de Proguard.” Het filtersysteem is gemaakt ter bescherming van de machine, maar ook om optimaal water te maken voor een betere extractie van de koffie. Het nieuwe Brita systeem zorgt er namelijk voor dat het na een door de RO (reverse osmosis) membraam gefilterde water weer een gedoseerde hoeveelheid mineralen terugkrijgt door het gebruik van een instelbaar voorfilter. De mineralisatie en hardheid van het water kun je zelf instellen waardoor je het water kunt aanpassen op de koffie tussen de 2 en 6 graden hardheid. Het systeem maakt geen gebruik van elektriciteit, hierdoor geruisloos en dat allemaal netjes weggestopt in een mooie zwarte box.
Prijsrange: €1699 – 1849.
brita.nl

Faema E71E 5-groeps

De ster bij de Deac Koffie Experts stand was dit jaar zonder twijfel de nieuwe Faema E71E. Dit nieuwe model heeft in plaats van de drie reguliere knoppen op elke zetgroep, maar liefst vijf knoppen om het gewenste shot te selecteren. “Nederland is nog niet gewend aan alleen espresso-based koffies, waardoor deze Faema ook twee knoppen voor lungo heeft,” vertelt barista René Tijs. Hij bestempelt de E71E als “ons kindje” en we bespeuren enige verdere trots wanneer René laat zien hoe je de stoompijp door een cold steam wand gewoon kunt blijven aanraken, de heet water uitloop in hoogte te verstellen is en je heel makkelijk de pompdruk kunt aanpassen met een draaiknop aan de zijkant van de machine.
deac.nl

FAZENDA koffielijn

Mocca d’Or presenteerde de nieuwe koffielijn FAZENDA. Samengesteld met de expertise van vice-wereldkampioen Cup Taster Niels te Vaanhold bracht Mocca d’Or deze eerste specialty coffee-lijn uit. “De lijn bestaat uit kleinere lots en voorziet in een exclusiever aanbod. We hebben twee vaste en vier wisselende espressobrandingen en twee wisselende koffies gebrand voor filter. Zo bieden we altijd koffies aan, die in het seizoen zijn.” Voor de twee vaste espressobrandingen is gekozen voor koffiebonen uit Brazilië en Peru. “De Brazilië is een echte allemansvriend met een mooie ronde smaak. Met de wisselende koffies, zoals de Ethiopië bieden we ook gedurfde koffies in het hogere segment aan”, aldus Niels.
fazendakoffie.nl

c’2 Cameo

Wanneer de oprichter van Barista Hustle en wereldbaristakampioen Matt Perger ambassadeur is voor een serie volautomaten, dan wekt dat de nodige interesse op. Wij namen op de Horecava de c’2 Cameo onder de loep. Een volautomaat, of volgens bedenker Eversysone and half step”. Vooral met de melkkoffies gooit de machine hoge ogen. Terwijl de espresso loopt, maakt de machine kant-en-klaar opgeschuimde melk in de precieze hoeveelheid in een kan. De Australische Matt Perger: “De industrie zat te wachten op super-automatische machines, die de strijd aangaan met traditionele espressomachines. Cameo is een game-changer die dat doet. Het levert de koffiekwaliteit en consistentie van een goede barista.”

Benieuwd naar de modellen van Eversys? Je kunt de machines bewonderen op The Amsterdam Coffee Festival van 1-3 maart in de Westergasfabriek.  
cameo-espresso.com

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.