IJskoffie maken

IJskoffie maken: een wereldse inspiratie

Nu de zomer in eigen land eindelijk is aangebroken, onderzochten wij de koude variant van je dagelijkse cafeïne-fix: ijskoffie! Laat je inspireren en ga ijskoffie maken…

In veel landen, waar in tegenstelling tot Nederland vaker wel dan niet de zon schijnt, is ijskoffie niet weg te denken. Of de koffie nu met melk of zonder melk, getrokken, gemixt of gemalen is bereid; koud is the way to go.

Hoewel wij nog niet massaal ijskoffie maken, blijken de Hollanders verrassend genoeg wel een steentje te hebben bijgedragen aan de verspreiding van de koude koffietrend.

IJskoffie maken in Zuid-Korea

Razend populair in Zuid-Korea is koffie uit Holland, veelal geschonken in een kristallen wijnglas met flinke ijsklonten. In houten koffieapparaten druppelt ijswater via trechters mondjesmaat op verse koffiebonen. Vervolgens sijpelt de koffie via papieren filters of metalen zeven in een kristallen bol. Door de langzame extractie krijgt de koffie een volle smaak. Door de lage watertemperatuur lossen vetten niet op, waardoor de ijskoffie calorie vrij blijft. Bovendien oxideert de ijskoffie niet, waardoor de koffie fris, zacht en zoet wordt.

IJskoffie maken Zuid-Korea

IJskoffie maken in Vietnam

Geen enkel koffieland heeft zo’n explosieve koffieontwikkeling doorgemaakt als Vietnam. In 1990 leverde het nog geen 1% van de wereldproductie, maar inmiddels is Vietnam het op een na grootste koffieproducerende land. Vietnam verbouwt met name robusta, een boon die aan de basis staat van veel instantkoffie. Hoge ogen gooit het land met ijskoffie. Een drip coffee, op traditionele wijze langzaam getrokken met een phin filter of cafetière (French press), vervolgens gekoeld en geserveerd met zoete, gecondenseerde melk en ijs. Drip coffee wordt ook wel warm geserveerd.

IJskoffie maken Vietnam

IJskoffie maken in Thailand

De zoetste ijskoffievariant is waarschijnlijk de Thaise, die op smaak is gebracht met suikersiroop. De siroop bestaat uit water, opgeloste suiker en gecondenseerde melk. Kafe Yen smaakt compleet anders dan Europese koffievarianten. De branding van Thaise koffiebonen is donkerder en wordt daarom veelal verwerkt in (ijs)koffie’s met melk.

IJskoffie maken Thailand

IJskoffie maken in Griekenland

IJskoffie zou in 1957 tot leven zijn gekomen in het Griekse Thessaloniki. De frappé, of café frappé, wordt door de lokale bevolking op ieder moment van de dag gedronken. De koffie bestaat uit een gelijke verhouding water en instantkoffie, plus suiker naar smaak. Flink schudden en het schuimende geheel kan met wat blokjes ijs het glas in. Koffie met een enkele schep suiker heet metrios, met twee glykos en met suiker en melk metrio me gala.

Frappé | IJskoffie maken Griekenland

IJskoffie maken in Italië

De Italiaanse café Freddy bestaat uit een sterke espresso, een flinke schep ijs en optioneel een scheutje volle melk of slagroom. In de provincie Apulië wordt de espresso vers gezet en warm in een met ijs gevuld whiskyglas geschonken, caffè freddo. Ook een voorkomende variant is de affogato, een espresso geschonken op een bolletje vanille ijs, vaak geserveerd als dessert.

Caffe Freddo | IJskoffie maken Italië

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Van het landschap tot het klimaat en van de rassen tot het smaakprofiel: ontdek alles over de theeregio Darjeeling in India.

De mooie stad achter de duinen is ook van de specialty coffee. De afgelopen jaren openden hier steeds meer koffiezaken hun deuren.

Een 100% duurzame koffieverpakking die de beste bescherming biedt voor de koffiebonen: Packiro legt uit waarom dit een lastige kwestie is