Bertus Barbier van Schorem
Tekst: Jarron Kamphorst | Fotografie: Jurriaan Huting 

Interview met Bertus Barbier van Schorem

In 2011 opende Robbert-Jan Rietveld (45), alias Bertus Barbier, samen met zijn compagnon Leen Schorem Haarsnijder & Barbier in Rotterdam. Binnen de kortste keren groeide de barbierszaak uit tot een wereldwijd succes en benaderden Bertus en Leen de status van rocksterren. In zijn favoriete koffiezaak Lilith Coffee in Rotterdam vertelt Bertus over koffie, drank, drugs en roem. 

Met acht tot twaalf koppen per dag ben je een grootverbruiker van koffie. Hoe is dat zo gekomen?
“Haha. Dat klopt. Ik drink inderdaad heel veel koffie. Tien maanden geleden ben ik gestopt met alcohol en drugs. Sindsdien is koffie mijn legale toevlucht. Veel ex-gebruikers stappen over op grote hoeveelheden koffie. Ik ben altijd al een ongelooflijke koffieleut geweest. Maar als ik nu hunker naar bijvoorbeeld alcohol, is koffie een hele goede vervanger. Misschien is het ook een placebo; ik denk dat ik iets moet en drink dan maar koffie. Ik kan me ook echt verheugen op koffie. Dit klinkt misschien een beetje overdreven: maar ik ga ’s avonds naar bed met de gedachte: Lekker, morgenochtend koffie.”

Hoe drink je het?
“Pikzwart. Toen ik een jaar of 14 was, dronk ik het met suiker. Nu drink ik het al een jaar of twintig zonder. Als er nu ook maar één korreltje suiker in mijn koffie zit, ga ik over mijn nek. Dat vind ik echt fucking goor. Terwijl ik er vroeger echt drie klontjes in donderde.”

Waarom besloot je drank en drugs vaarwel te zeggen?
“Er komt een heel naar persoon naar buiten als ik drink. Het begon ooit allemaal leuk en aardig. Ik raad ook iedereen aan om als je begin 20 bent zo hard mogelijk te feesten. Maar er zijn mensen die weten wanneer het klaar is, en er zijn mensen zoals ik, die niet weten wanneer ze moeten stoppen. Op een gegeven moment bouwde ik een gevangenis van lege flessen om mezelf heen. Daar kwam ik niet meer uit. Ik was altijd met dezelfde vrienden. Heel vaak haalden we naast drank ook coke. Het was een dynamiek waar ik niet meer uitkwam. Een cirkel. Nu ik nuchter ben, herken ik dat ook bij anderen.”

Wat zijn je vaste koffie-hangouts?
“Naast in de shop Schorem en thuis heb ik twee vaste stekkies in Rotterdam. Hier, bij Lilith hebben ze veel goede vegetarische en veganistische gerechten. Bij veel zaken betekent vegetarisch twee kroppen sla met een wortel, dat is hier niet het geval. Daarnaast kom ik graag bij Backyard, naast mijn favoriete stripboekwinkel.”

illustratie koffie zetmethoden Bertus Barbier van Schorem

Wat vind je van de huidige koffiecultuur?
“In de VS, waar ik vaak kom, is overdrijven een nationale sport en zijn mensen geneigd je op een voetstuk te plaatsen als je iets goed kunt. Dat zie je in Nederland ook steeds meer, waardoor het mensen soms naar de bol stijgt. Dat geldt ook voor de huidige koffiecultuur, en dat terwijl het werk van een barista of van een barbier voor mijn part, geen hogere wiskunde is. Mensen die met hun kopjes staan te jongleren en beginnen over rechtsdraaiende jakmelk uit het linksdraaiende gedeelte van Tibet, daar kan ik niet zo veel mee. Ambachtelijk werk is geen kunst. Je hoeft niet iets uit te vinden, niets te creëren. Je moet iets wat er al is perfectioneren.”

Lees het hele interview met Bertus Barbier van Schorem in koffieTcacao 33. 
KOOP EDITIE 33

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

De nieuwe haverdrink van Arla Foods voorziet koffiedranken van een plantaardig alternatief zonder concessies te doen aan smaak en prestatie.

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.