KTC logo zwart
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Theeroutes | Deirdre Deprettere en Karlijn Dapper

4 vragen aan Deirdre Deprettere over nieuw boek Theeroutes

Onze vaste columnist deirdre deprettere heeft de afgelopen tien jaar alle uithoeken van de wereld gezien, altijd op zoek naar mooie thee en goede verhalen. Haar ervaringen en bezoektips bundelt ze, samen met de theekennis van vaste reisgenoot en thee-expert karlijn dapper, in haar boek theeroutes. zodat iedereen die van thee en reizen houdt zelf op zoek kan gaan naar de theeparels van deze wereld.

 

Waarom besloot je dit boek te schrijven?

“Toen ik zelf voor het eerst een theereis maakte, was dat nog iets unieks. Niet veel mensen kozen ervoor om een reis te maken, speciaal gericht op thee. Ze wisten ook niet hoe of waar; het wiel moest voor de meeste landen nog worden uitgevonden. Ik besloot er met Origin Trips mijn werk van te maken: op zoek te gaan naar mooie bestemmingen, waar ik groepen mee naartoe kon nemen om ze alles te leren over thee en de cultuur eromheen. Nu, bijna tien jaar later, is reizen naar theelanden veel gewoner en is theetoerisme enorm in opkomst. Mijn groeiende netwerk van theeboeren, theemeesters, gidsen, chauffeurs en prachtige plantages om te verblijven en de vele verzoeken om deze te delen, maakten het een logische stap om dit boek te schrijven.”

 

Wat hoop je dat mensen vooral uit het boek halen?

“Het enthousiasme en het vertrouwen dat ze prima zelf een theereis kunnen maken of een theeplantage kunnen bezoeken tijdens een geplande vakantie. Ik vind het ook belangrijk om mensen inzicht te geven in de wereld die schuilgaat achter hun kopje thee. Goede thee vergt tijd, arbeid, kennis en liefde voor het product. Met de kennis, die thee-expert Karlijn Dapper in kaders deelt en de reisverhalen waarin ik de mensen aan het woord laat, proberen we de wereld achter ons kopje thee zo dichtbij mogelijk te brengen.”

 

Hoe ben je zelf in de wereld van thee verzeild geraakt?

“Ik ben altijd enthousiast reiziger geweest, maar door mijn grote bedrijf met veel personeel, bestond mijn leven ruim tien jaar geleden alleen nog maar uit werk. De tijd vloog voorbij en ik wilde nog zoveel: tijd voor mijn gezin, reizen en schrijven. Na de verkoop van het bedrijf verbleef ik samen met mijn man en dochter een paar maanden op een klein eiland in Thailand. Daar woonde ik twee keer per week een theeceremonie van een lokale theemeester bij. Het intrigeerde me en ik was op zoek naar een hobby. Bij terugkomst in Nederland volgde ik een thee-opleiding bij Richard Schukkink van ITC Academy. Toen we met ons kleine klasje naar China afreisden om in de Wuyi-bergen in de provincie Fujian theeproductie van dichtbij te kunnen zien, was ik verkocht. Het vakmanschap dat van generatie op generatie wordt overgedragen, de bedwelmende, zoete geur van verwelkende en ovengeroosterde blaadjes in de fabriek, de theemeesters met hun kunsten, de onuitputtelijke smaken en de verhalen: ik wilde dat aan iedereen laten zien. In China wist ik dat ik een rode draad had gevonden voor mijn toekomstige reizen. Thee werd de lijm van mijn ontmoetingen, een reden om bestemmingen te selecteren en de kern van mijn reizen.”

 

Je reist de hele wereld over voor thee. Heb je een favoriet gebied?

“Thee is altijd verbonden met de geschiedenis en cultuur van het land. Zoek je oude theeculturen, dan is China een goede keuze. Zoek je een bestemming waar iedereen Engels spreekt en waar je veel kunt leren over de landbouw en productie, dan is India of Malawi een geweldige bestemming. Dichter bij huis zijn Gorreana op de Azoren of Het Zuyderblad in Nederland prachtige plantages. De laatste jaren ben ik zelf gefascineerd door het oorspronkelijk geboortegebied van thee. Hoewel veel mensen denken dat alleen China de geboorteplaats is van thee, is het echte gebied veel groter. De oorsprong van de wilde theebomen is een uitgestrekt berggebied ten zuiden van de Himalayas, dat tussen de Indiase provincie Assam en het Chinese Yunnan, dwars door Myanmar, Thailand, Laos en Vietnam loopt. Ik bezoek bijna jaarlijks een stuk van dit grensgebied en het is machtig boeiend.”

Theeroutes

Prijs €29,95 inclusief boekenlegger en verzendkosten
ISBN 978-90-9033608-4
Deirdre Deprettere & Karlijn Dapper
Bestel Theeroutes nu in de webshop van koffieTcacao en ontvang er gratis de bijzondere oolong tie guan yin bij!

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.