Farah Soeleimansjah
Fotografie Lennaert Ruinen

5 vragen aan theespecialist Farah Soeleimansjah

Marketing ninja by day, tea specialist by night, zo staat Farah Soeleimansjah omschreven op de website van haar eigen bedrijf The Noodle Agency. Onder de vleugel van deze creative hub importeert ze biologische thee, organiseert ze evenementen en komt ze in actie als consultent.

Wat zit er nu in je kop?

Een met de hand geroosterde hojicha. Omdat ik zelf groene thee rooster in mijn atelier in Antwerpen, kan ik de intensiteit van die heerlijke, gerookte smaak bepalen. Deze biologisch geteelde groene thee is afkomstig van een boer waarmee ik samenwerk in Wazuka, Kyoto. Japan meets Belgium.

Favoriete zetmethode?

Als ik voor mezelf thee zet, zet ik op gevoel. Geen weegschalen, timers of thermometers. Ik vind het leuk om met thee te spelen. Een Taiwanese oolong zoals een baozhong leent zich hier perfect voor. Zet de thee kort en de zoete, frisse smaken komen tot stand, met een langere zettijd krijg je een rijker aroma van bloemen met vervolgens de smaak van amandel. Zeker met een oolong wil je de thee vaker zetten. Zo zet ik mijn thee tot wel acht keer!

Farah Soeleimansjah

Wat maakt een theecocktail goed?

Dat je de thee proeft, maar dat die niet overheerst. Het moet net dat beetje extra geven. Een goede cocktail is gebalanceerd en prikkelt alle zintuigen. Mijn partner Paul Morel maakt bijvoorbeeld een espressomartini met genmaicha. Genmaicha is een Japanse groene thee met gepofte bruine rijst, die de cocktail net een extra dimensie geeft. Ik dronk daarvoor nooit espressomartini’s, maar deze is dankzij de finishing touch zo lekker!

Welke trends gaan we zien in de theebranche?

Mensen beginnen thee breder te zien dan water met een smaakje. Naast theecocktails zit koken met thee in de lift. Heb je ooit al eens een witte vis gestoomd in een first flush groene thee? Heerlijk!

Jouw signature zomerdrank?

Ik houd van een lekkere cold brew tea, gemaakt met bijvoorbeeld een tamaryokucha. Een gekrulde groene Japanse thee die veel citrustoetsen heeft, dus perfect om ook koud te drinken en het palet trekt minder droog als bij typische groene thee. Of als het even zonder thee moet, kun je mij ook altijd blij maken met een goede vermouth met tonic.


 

Benieuwd naar het hele interview met Farah Soeleimansjah? Je leest het in koffieTcacao 43.

koffieTcacao 43

BESTEL JOUW EDITIE HIER

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Een 100% duurzame koffieverpakking die de beste bescherming biedt voor de koffiebonen: Packiro legt uit waarom dit een lastige kwestie is

Infused coffees, oftewel koffies met een smaakje, duiken de laatste jaren steeds vaker op. Wat is het eigenlijk? Mag het nog wel koffie heten?

Met warmere dagen in aantocht, stijgt ook de vraag naar cold brew koffie. Wij testten de ColdBRU van Marco Beverage Systems voor je uit.