Jens de Gruyter | Paper & Tea

Jens de Gruyter over P&T: “Geworteld in oude tradities, maar in een modern jasje”

Theepionier Jens de Gruyter zet met zijn moderne merk Paper & Tea (P&T) van hoge kwaliteit op de kaart. Sinds 2012 timmert hij met succes aan de weg. P&T is uitgegroeid tot een internationaal bekend theemerk met verschillende vestigingen over de hele wereld, allemaal met een oogstrelend strak interieur. “We hebben een vrij puristische aanpak waarbij we de geweldige smaken van single estate thee willen laten zien, maar altijd in combinatie met nieuwe manieren van vertellen.”

Waar komt jouw liefde voor thee vandaan?

“Als kind had ik altijd al een fascinatie voor thee. Mijn oom, tevens peetvader, bestierde jarenlang een familiebedrijf in koffie, maar in de jaren ’70 maakte hij de overstap naar thee. Toen ik samen met mijn ouders naar Canada was verhuisd, stuurde hij me altijd pakketjes met nieuwe oogsten per post. Pas toen ik ouder werd, leerde ik meer over de thee en kwam ik erachter dat ik voornamelijk koloniale, zwarte theeën dronk uit India en Sri Lanka. Tijdens verre reizen voor mijn voormalige werk in de fotografie- en filmindustrie raakte ik steeds meer geïnteresseerd in Japanse en Chinese theeën. Nu zijn de rollen omgedraaid en voorzie ik mijn oom van thee.”

Wat maakt thee zo speciaal?

“Ik weet nog goed hoe ik in het Japanse theehuis Wild Lily in de kunstenaarswijk Chelsea in New York werd gegrepen door een Japanse sencha gyokuro. Ik ontving het menu met theeën tussen de acht en vijftien dollar en vond dat destijds best prijzig. Maar een uur en drie of vier infusies later dacht ik: dit is helemaal niet zo duur vergeleken met vijf minuten koffie drinken in Starbucks. Het gevoel dat je krijgt van kwaliteitsthee is zoveel bevredigender, maar ook qua prijs is het eigenlijk heel gunstig. Je hebt van kwalitatieve thee maar weinig nodig en je kunt het meerdere keren opschenken.”

Wat is de filosofie van P&T?

“We zijn geworteld in de oude tradities van thee, maar maken altijd een vertaalslag naar het moderne. Ik denk dat dat de reden is waarom we zoveel waardering krijgen vanuit Azië. Veel Aziaten, die hierover de vloer komen, zijn gefascineerd door onze moderne twist. Sinds 2018 is er ook een P&T winkel in Taipei te vinden. Waar het kan, werken we met directe relaties met de boer. Taiwan is een land waar je heel goed transparant kunt handelen. In veel voormalig-koloniale landen is dat lastiger.” 

P&T binnenkort in Nederland en België

Naast tientallen vestigingen door heel Duitsland, heeft Paper & Tea ook filialen verspreid over de rest van de wereld. In Oostenrijk en Zwitserland zijn de eerste winkels al een feit. Binnenkort zal P&T ook zijn deuren openen in Amsterdam, Utrecht en Antwerpen.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Van het landschap tot het klimaat en van de rassen tot het smaakprofiel: ontdek alles over de theeregio Darjeeling in India.

De mooie stad achter de duinen is ook van de specialty coffee. De afgelopen jaren openden hier steeds meer koffiezaken hun deuren.

Een 100% duurzame koffieverpakking die de beste bescherming biedt voor de koffiebonen: Packiro legt uit waarom dit een lastige kwestie is