De Eenhoorn | nieuwe huisstijl

Renovatie voor De Eenhoorn in Kampen

Met bijna 20 jaar ervaring is De Eenhoorn een van de eerste spelers op de Nederlandse markt van kwalitatieve koffie en thee. Communicatie- en marketingsmanager Krista Fixe, die ooit zelf als barista bij het bedrijf begon, vertelt over de nieuwe inrichting en huisstijl die het koffie- en theebedrijf in Kampen dit jaar doorvoert. 

Hoe ben je zelf bij De Eenhoorn terechtgekomen?

“Ik ben geboren en getogen in Kampen en begon 10 jaar geleden tijdens mijn studie Communicatiewetenschappen als barista bij De Eenhoorn. Daar ben ik eigenlijk een beetje begeistert geraakt door het enthousiasme en de manier van werken bij het bedrijf. Iedereen deelt de passie voor mooie producten.

De wereld van koffie, en misschien nog wel meer de wereld van thee, ging voor me open. Voorheen was thee voor mij een zakje en een glas heet water. Een knalroze drankje dat naar bosbessen zou moeten smaken. Nu weet ik dat er zoveel meer meespeelt: hoe de thee is verwerkt, de verschillende theesoorten, het belang van de kwaliteit van het water en mooie combinaties met gerechten. Vijf jaar geleden ben ik van de winkel verhuisd naar het kantoor en nu houd ik me vooral bezig met de communicatie en verkoop.”

Jullie hebben na 17 jaar het hele pand heringericht. Had dat een speciale reden?

“We zijn van oorsprong een sigarenfabrikant met een sigarenfabriek. Door nieuwe wetgeving mag je in 2021 alleen nog sigaren verkopen in een speciale tabakzaak, waar geen andere producten verkocht worden.

Omdat we sinds 2003 met De Eenhoorn ook koffie en thee verkopen, waren we dus genoodzaakt om de verschillende producten uit elkaar te halen. We hebben het pand heringericht en aparte ruimtes voor de koffie, thee en tabak gemaakt. Dat was gelijk een mooi moment om de presentatie van onze producten aan te pakken. We willen dat de producten, door ze apart te etaleren, de aandacht krijgen, die ze verdienen.”

Voordat we verder ingaan op de nieuwe inrichting… waarom de combinatie sigaren, koffie en thee?

“In 2000 begonnen we als een sigarenfabrikant, onder de naam De Olifant. Na een paar jaar gingen we nadenken over welke grondstoffen er in het verlengde liggen van tabak en kwamen uit bij koffie en thee.

De landen die hoge kwaliteit tabak produceren, zijn vaak ook grote producerende landen voor koffie en thee. Nog altijd hebben we standaard koffie uit Sumatra, de Dominicaanse Republiek en Brazilië in ons assortiment: landen waar we door onze contacten in de tabaksindustrie kortere lijnen met de koffieboer konden realiseren.”

Hoe belangrijk is die relatie met de boer voor jullie?

“Heel belangrijk! In 2019 hebben we besloten ons assortiment koffie en thee aan te passen, met het primaire doel om goede kwaliteit koffie te verkrijgen door de relatie met de boeren en inkopers te verstevigen. Zo is De Eenhoorn bijvoorbeeld actief bij de koffieboeren van Monte Alto, Jarrabaco op de Dominicaanse Republiek.

Vanuit de tabak zijn we bekend geraakt met de familie van koffieboer Eddy Ramires. Een aantal collega’s hebben hem bezocht en een paar dagen meegelopen op de plantage. Vorige zomer bracht hij ook een bezoek aan Nederland om te kijken waar zijn koffie wordt verkocht.

Een andere plantage waar we veel contact mee hebben is plantage Sholi in Rwanda. Directeur Thomas Klaphake bezocht de producent om te kijken waar onze bonen vandaan komen, maar ook om te onderzoeken waar de ontwikkelingspunten liggen. Kan de boer bijvoorbeeld investeren in betere apparatuur?”

Wat stond voor jullie centraal in de nieuwe inrichting van de winkel?

“Met deze transitie willen we de gasten meer meenemen op een reis. Niet alleen een kopje koffie drinken of een zakje thee kopen; we willen dat een bezoek aan ons leidt tot een belevenis. Dat wordt versterkt in de aparte ruimtes. We hebben een mooie theeruimte voor proeverijen en in de winkel is één wand omgetoverd tot theeschap, waar grote potten en samples theeën willen gaan etaleren om te proeven en te ruiken.

We hebben ruim 40 theesoorten, waarvan negen biologische theeën in onze ‘basislijn’. Verder hebben we hele mooie pareltjes uit kleine Chinese tuinen, zoals een pu’er uit 1987. In het horecagedeelte hebben we ook een koffieschap gemaakt. Achter het schap staat de koffiebrander, waardoor je zo naar binnen kunt kijken.”

Ook jullie huisstijl werd in een nieuw jasje gestoken. Hoe zou je die omschrijven?

“Ik zou zeggen klassiek modern. De oude verpakkingen kwamen nog uit 2003. We hebben gezocht naar een stijl die aansluit bij nu. Voor ons is ook de duurzaamheid van de verpakkingen belangrijk. Wij zijn continue op zoek naar duurzame verpakkingen en houden de ontwikkelingen op dit gebied goed in de gaten. We hebben nu op al onze koffieverpakkingen een Bio Tree certificaat. Daarnaast wilden we voor de eigen winkel en de retail dezelfde look en feel.”

Welke koffie is momenteel jouw eigen favoriet?

“Ik drink graag onze Sidamo uit Ethiopië. Heel fris en fruitig.”

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

LAATSTE NIEUWS

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT