pacha de cacao

Marika van Santvoort introduceert Pacha de Cacao

Als ze had geluisterd naar alle goedbedoelde adviezen, dan stond marika van santvoort nu niet met een flesje pacha de cacao in haar handen. Een cacaosap, vervaardigd uit 100 procent natuurlijk sap gemaakt van de cacaopulp. “Mijn omgeving zei dat pulp niet van de boon valt te scheiden. Je maakt óf de boon kapot óf je neemt de pulp weg, die juist onmisbaar is voor het fermenteren.”

Het kostte haar twee jaar om het uit te vogelen. Want dat het kon, daar was ze van overtuigd. Dus klopte ze aan bij zo’n beetje alle noemenswaardige fruitsap- en cacaofabrieken in Ecuador. Of zij misschien iets wisten om een laagje van de pulp te halen zonder de boon te beschadigen? Want die moest coûte que coûte intact blijven. Bonen vormen namelijk de belangrijkste inkomstenbron voor cacaoboeren.

Cacaopulp: vol voedingsstoffen 

pacha de cacaoAan pulp wordt wereldwijd geen waarde gehecht. Zodra het bij fermentatie verandert in sap loopt dit in cacao-producerende landen doorgaans de bodem in. Op commerciële schaal wordt cacaosap slechts in Brazilië verkocht. Sommige boeren drinken het, omdat ze het lekker vinden en merken dat het een positief effect heeft. Maar wat daarvoor zorgt, weten ze niet. “Daarom ben ik met een cacaovrucht onder mijn arm een laboratorium binnengestapt”, vertelt Marika. Het testresultaat blijkt een openbaring. “Pulp zit vol voedingsstoffen: vitamine B en C, kalium, theobromine, magnesium.”
Met haar Pacha de Cacao wil Marika cacaoboeren een extra bron van inkomsten geven. “Ze krijgen puur en alleen voor die boon betaald. Als een oogst mislukt, vallen alle inkomsten weg.” Bovendien wordt met de boon slechts 10 tot 20 procent van de vrucht gebruikt. Het overige heeft geen bestemming. Los van bijvoorbeeld cacaodoppen als bodembedekking in tuinen. Maar daar ziet de boer niets van terug.

Een laagje eraf 

Marika start in Ecuador met de productie van haar tropische drankje, maar wil zich niet binden aan een land of regio. Het belangrijkste voor haar is het vinden van professionele boerencoöperaties die bonen verbouwen met een extra dikke laag pulp, zoals de CCN-51-cacaovariant. Daar kan dan op een veilige manier met een speciaal ontwikkelde machine een laagje vanaf worden geschraapt, waarna de boeren hun bonen weer terugkrijgen. Het bottelen gebeurt in Nederland.
De verkoop start in een aantal gespecialiseerde winkels in Amsterdam, zoals koffiezaken. Waarna de Randstad en de rest van Nederland zullen volgen. En daar blijft het wat Marika betreft niet bij: ook Europa moet er op termijn aan geloven. 
De adviesprijs voor een flesje van 250 milliliter natuurlijk cacaosap ligt rond de 3,5 euro. Voor een friszure bite: gekoeld drinken.
Tekst Maurice Geluk, portretfotografie Jurriaan Huting


 

Dit artikel verscheen eerder in koffieTcacao 36. Meer lezen over koffie, thee en cacao? Koop de losse edities in onze webshop.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Van 17 t/m 20 november vindt het World Latte Art Championship 2023 plaats in Taipei. Kaspar Tammjärv vertegenwoordigt Nederland op het wereldpodium.

De adventskalender met chocolade van Carambole and Friends is het perfecte geschenk voor chocoladeliefhebbers.

Wil jij chocolade proeven als een echte kenner? Deze 7 stappen helpen je op weg .