Jing tea

JING tea in Nederland – interview met Felicity Fowler

Vanaf deze week is JING Tea beschikbaar voor de Nederlandse markt. KoffieTcacao magazine interviewt theekenner Felicity Fowler over de lancering van JING Tea in Nederland.

 

Welke thee dronk je vanmorgen?
Een jade sword groene thee. Dat is mijn favoriete thee uit een zakje. Het is een ideale ochtendthee, verfrissend en licht.

Hoe kwam je in aanraking met thee?
Ik kom uit het Verenigd Koninkrijk en vroeger, als ik uit school kwam, had mijn moeder altijd thee met een plak cake klaar staan. Dat was een soort ritueel. Toen ik naar de universiteit vertrok, hield ik dat ritueel aan: standaard om vijf uur een kop thee. Ik ging earl grey drinken en vond dat ik daarmee ‘goede’ thee dronk. Het was pas tot na de universiteit, toen ik een tijdje in Hong Kong zat, dat ik in aanraking kwam met jasmijn- en dragonparels en oolong. Zo ontdekte ik dat thee heel bijzonder kan zijn.
Toen ik terug kwam uit Hong Kong kwam ik via via in aanraking met JING tea. Ik bestelde onder andere ali shan oolong via hun website en was werkelijk ondersteboven van de smaak. JING tea was toen een redelijk klein merk. Een jaar lang hield ik contact met Edward Eisler, de eigenaar van JING Tea, omdat ik er heel graag wilde werken. Zeven jaar geleden was er eindelijk plek voor me.

JING Tea bestaat 12 jaar. Waarom is de stap naar Nederland nu pas gezet?
In plaats van de markt in een land te verbreden, zijn we eerst internationaal gegaan. We leveren aan restaurants en hotels, die hoge kwaliteit willen serveren aan hun klanten, deze zitten onder andere in Dubai, China en Hong Kong. Ook Nederlandse sterrenrestaurants en hotels serveren onze thee. Sinds kort proberen we in de Europese markt samenwerkingen op te zoeken. In Nederland doen we dit met Giraffe Coffee Roasters. Dat maakt de verkoop hier makkelijker en zo kunnen we de markt gaan verbreden.

Felicity Fowler

Wat bijzonder dat jullie thee, die geïnspireerd is door de Chinese theecultuur, ook in China wordt geserveerd.
Veel JING-thee halen we uit China. We hebben daar ook een distributiecentrum, zodat de thee die vervolgens weer in China terechtkomt, niet eerst naar Londen wordt gevlogen. Dat onze thee in hét theeland goed werd ontvangen, was voor ons een belangrijk doel. Dat  bewijst dat we bezig zijn met werkelijk goede thee. Met trots kunnen we zeggen dat JING Tea in China wordt gezien als een gerespecteerd theemerk in het hogere segment.

Is Nederland een theeland?
François Geurds van FG Restaurant vertelde ons dat het 50/50 was tussen koffie- en theebestellingen. Consumenten drinken steeds meer thee in Nederland. Mensen zijn bezig met hun gezondheid en verkiezen daardoor steeds vaker thee boven wijn of koffie.
Ik vind het opvallend dat Nederlanders met een zwarte thee doorgaans earl grey bedoelen, terwijl het wereldwijd eerder wordt verstaan als een English Breakfast thee. Dat heb ik nog nooit eerder gezien.

Felicity Fowler

JING Tea is geïnspireerd door de theeceremonie uit China en houdt deze graag in ere. Hoe valt dit te combineren met de efficiëntie van een horecabedrijf?
We pakken de essentie van de Chinese theeceremonie. Voor ons is dat de focus op de bladeren. We willen de theebladeren laten zien, hoe ze zich ontvouwen en hoe het proces van de extractie zich ontwikkelt. Daarom gebruiken we glas, zodat er zoveel mogelijk te zien is . We proberen het proces zo simpel mogelijk te maken voor de mensen die de thee zetten.

Hoe houd je het simpel zonder kwaliteit te verliezen?
We hebben zandlopers die precies 3 minuten lopen, weegschalen en speciaal servies om mensen op weg te helpen met het zetten van een goede thee. We maken de thee in enkele bereiding. Dat is erg belangrijk voor de kwaliteit van de kop thee. Een kop thee op onze manier zetten, duurt hooguit 10 tot 20 seconden langer dan de manier waarop het nu gaat, maar het resultaat verbluft.

Felicity Fowler

Kun je thee ook meerdere keren opschenken?
Dat kan zeker, meestal haal je zo’n vijf infusies uit een thee. Elke keer dat je de thee opschenkt, is de smaak anders. Bij oolong bijvoorbeeld vind ik zelf de tweede infusie het lekkerst. Uit een pu’er kun je zelfs tien infusies halen.

Wat zijn de trends in de theewereld?
Momenteel zit de groei in India. De middenklasse wordt rijker en gaat meer aandacht en geld besteden aan thee. Steeds meer chef-koks nemen thee serieus. Als je negentien gangen fantastisch hebt gegeten, moet je kopje thee net zo lekker zijn.
Daarnaast kiezen mensen voor thee omdat het een moment van rust is. Je zet de thee en wacht 3 minuten op de extractie. Dit proces dwingt tot een klein moment van rust in de drukke maatschappij van vandaag de dag.

Felicity Fowler

Wat is het geheim van een goede thee?
Bij thee gaat het echt om de inkoop. Het is ontzettend lastig om de juiste thee te vinden in landen als China. Onze inkoper heeft heel veel tijd gestoken in zijn relatie met onze Chinese theeproducent. Een goede relatie opbouwen, is een kwestie van respect en vertrouwen, en er komen veel gebruiken bij kijken. Pas tijdens zijn derde bezoek, na zes uur praten en thee proeven, kwam de producent met zijn mooiste theeën op de proppen. Dat zijn de theeën die wij zoeken. Bij een grote importeur van thee vind je bijzondere theeën als die van ons nooit. Wij steken simpelweg meer tijd in de producent.Dat kan een groot bedrijf niet.

Wat vind je van kampioenschappen als de Dutch Tea Championship?
Dat er zo meer aandacht komt voor specialty thee is goed. Maar het beoordelen van thee is erg lastig. We hebben geen smaakwiel of een beoordelingssysteem, zoals voor koffie. Zoals ik eerder zei, gaat het bij thee voornamelijk om het inkopen en zoeken van de mooiste thee. Daarom ben ik blij dat de theeprofessionals ook worden beoordeeld op hun vermogen smaak te omschrijven en te analyseren en dat ze daarnaast een theoretische test moeten afleggen. Zo voorkom je dat de persoon met het hoogste inkoopbudget wint.

Felicity Fowler

Hoe weet ik hoe ik straks mijn thee moet zetten?
Thee zetten is heel simpel, maar je kunt het ook heel makkelijk verpesten. JING Tea geeft altijd recepten mee. Als je bereid bent om je thee te wegen en de tijd te nemen voor de extractie ben je goed op weg.

JING Tea verkoopt ook theezakjes?
Dat klopt, want die markt nemen we ook serieus. In die zakjes zitten dezelfde theebladeren als de thee die we los verkopen. We verpakken de thee los per zakje, zodat de versheid behouden wordt. Het zakje is gemaakt van synthetisch nylon, dat zo min mogelijk invloed heeft op de smaak. We zien vooral bij hotels dat deze zakjes in de ochtendspits echt een uitkomst zijn.

 

JING tea en de fraai vormgegeven serviezen zijn voor de horeca verkrijgbaar bij Giraffe Coffee Roasters, consumenten kunnen terecht in de webshop van JING Tea (Londen).

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!