Kaspar Tammjärv deelt zijn tips & tricks voor latte art

Kaspar Tammjärv deelt zijn tips & tricks voor latte art

Van 17 t/m 20 november vindt het World Latte Art Championship 2023 plaats in Taiwan. Kaspar Tammjärv komt voor Nederland in actie op het wereldtoneel. Daar zal hij zijn beste latte art schenken voor een plek in tenminste de top 12 – “dat is mijn doel”. 

Taipei is dit jaar de stad waar het World Latte Art, World Roasting en World Coffee in Good Spirits Championship plaatsvindt. Voor Nederland stapt Kaspar Tammjärv binnenkort in het vliegtuig naar Taiwan om op het wereldpodium zijn beste latte art te schenken. 

Afgelopen jaar won de van oorsprong Etse barista, net als in 2019, het Nederlands Latte Art kampioenschap. Om zijn kennis te verspreiden, richtte hij Subtle Coffee op waar hij trainingen en eigen gebrande koffie aanbiedt. 

koffieTcacao 48 In koffieTcacao 48  deelt Kaspar zijn latte art tips & tricks met ons.

Bestel

 

 

Wat is jouw gouden tip voor het schenken van (ingewikkelde) latte art?

Zoals we allemaal weten, is een goede melkkwaliteit de basis van alles. Vervolgens is het heel belangrijk dat je in de eerste fase van het schenken een egaal canvas creëert voor je latte art en er dus voor zorgt dat de melk volledig vermengt met de espresso voordat je het design inzet. Daarbij zie ik vaak dat barista’s een slechte houding aannemen, bijvoorbeeld de melkkan scheef vasthouden. Dit zorg ervoor dat ze niet genoeg controle kunnen uitoefenen op de melkstroom.”

Wat is de beste melk voor latte art?

In principe kun je met elke melk of plantaardige drank latte art schenken als je het product ‘door’ hebt. Maar qua opschuimen en het schenken van high- end designs gaat er niets boven volle koemelk. Puur omdat de verhouding van oliën en vetten voor koffie met andere melksoorten of plantaardige dranken niet dezelfde is. Dat zorgt voor vage lijnen en randen in je designs.

Van wat ga je mokken?

Van vuile melkkannen. Je krijgt alleen maar mooi microfoam als je tussendoor de melkkan reinigt en voor iedere koffie nieuwe melk opschuimt.

Ultieme koffietool?

De PUQpress. Het is een van de tools die zorgen voor consistentie wanneer je met veel barista’s werkt. Het stelt barista’s in staat zich te concentreren op de kwaliteit van hun dranken, omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over tampen. Bovendien wil ik PUQpress bedanken voor het redden van onze polsen!

Wat is je favoriete koffieland?

Koffies uit Midden-Amerika, in het bijzonder Guatemala, trekken me altijd aan. Het lukt men daar om koffie op grote schaal te produceren en deze schoon en consistent te verwerken. Door het klimaat, de bergachtige gebieden en de vulkanische bodem ontwikkelen veel koffies daar ook een intensere smaak met medium tot volle body zonder dat ze te ingewikkeld worden voor de gemiddelde koffiedrinker.

Kaspar Tammjärv deelt zijn tips & tricks voor latte art

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

De nieuwe haverdrink van Arla Foods voorziet koffiedranken van een plantaardig alternatief zonder concessies te doen aan smaak en prestatie.

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.