berlijn koffie

Koffie in Berlijn: 5 favoriete cafés van Niels te Vaanhold

2018 Dutch cup tasters champion niels te vaanhold woonde twee jaar in berlijn, waar hij werkte bij de koffiebranderij five elephant. Wij vroegen de professionele koffieproever naar zijn vijf favoriete koffiezaken in zijn oude woonplaats.

Dit weekend is Berlijn the place to be voor koffieprofessionals tijdens World of Coffee. Maar ook buiten de muren van het congrescentrum Messe biedt de Duitse hoofdstad tal van goede koffiezaken en -branders. Iemand die daarover kan meepraten is Niels te Vaanhold. In 2016 vertrok hij naar de stad met één doel: koffiekennis opdoen. “Het niveau van koffie in Berlijn is enorm hoog met internationale top barista’s en constante vernieuwing.”
Bij Five Elephant ontwikkelde Niels vooral zijn smaakpapillen. “Door constant te experimenteren met nieuwe recepturen en verschillende brandtechnieken, heb ik mijn smaakvermogen enorm kunnen trainen.” Toen Niels vorig jaar terugkeerde naar Nederland, won hij het Dutch Cup Tasters Championship en werd hij tweede op het wereldkampioenschap in Brazilië. Terwijl de strijd om de kampioenstitel in het World Cup Tasters Championship 2019 in volle gang is, vertelt Niels welke koffiezaken in Berlijn het bezoeken waard zijn.

1. Five Elephant Kreuzberg

Met een lach: “Tja, ik ben misschien een beetje bevooroordeeld omdat ik hier zelf werkte, maar voor mij is Five Elephant echt nummer één. Het is een unieke plek: ze zitten afgelegen in een doodlopende straat, maar zijn toch enorm populair. Niet alleen om de goede koffie die in de eigen branderij om de hoek van de straat wordt gebrand, maar ook om de bakkerij en met name de cheesecake. Die is wereldwijd bekend. In het weekend staat er soms al voor openingstijd een rij voor de deur, speciaal voor die cake. Het recept is van de oma van de Amerikaanse eigenaar Kris Schackmann. En ja, hij is echt goed: ik ben nog geen betere tegengekomen.” Sinds 2017 is er een tweede vestiging van Five Elephant in Mitte, het toeristische hart van Berlijn. Volgens Niels is deze totaal anders dan in Kreuzberg. “Terwijl de zaak aan de Reichenberger Strasse heel huiselijk is ingericht met grote landkaarten aan de muur, is die in Mitte heel klein en met onder andere een Modbar, strak ingericht.”
Wijk: Kreuzberg
Adres: Reichenberger Str. 101
Open: ma tot vrij: 8:30-19:00, zat en zon: 10:00-19:00

2. Bonanza Roastery

Net als Five Elephant heeft Bonanza twee locaties, maar de branderij in Kreuzberg geniet de voorkeur van Niels. “De branderij zit op een rustig, en klein industrieterrein in het midden van de stad. Het is een enorm grote ruimte met de Probat brander achterin en een strak ingerichte zithoek aan de voorkant.” Die inrichting is te danken aan het Rotterdamse bedrijf Modiste. Het designbureau deelde de 300m² ruimte met een groot raamwerk van hout en glas op in een zit- en een werkplek. Bonanza brandt haar koffiebonen zo licht mogelijk, maar genoeg om alle smaken optimaal te ontwikkelen. Op deze manier wil de branderij zo goed mogelijk het verschil tussen verschillende origines laten proeven.
Wijk: Kreuzberg
Adres: Adalbertstraße 70
Open: maandag tot vrijdag 09:00-18:00, zaterdag en zondag 10:00-18:00

3. Father Carpenter

Over nummer drie moet Niels even nadenken. “Veel mensen zijn het erover eens dat The Barn in de klassieke top drie thuishoort: samen met Five Elephant en Bonanza zijn zij degenen met de meeste vestigingen en de meeste bekendheid. Toch kies ik voor Father Carpenter. Zij zitten op één van de mooiste binnenhofjes van Berlijn. Het is een rustige binnentuin, maar toch midden in de stad.” Father Carpenter vestigde zich er in 2015 en brandt zelf de koffiebonen op een Probat. Naast een wisselend koffiemenu, verandert ook de eetkaart per seizoen. De gerechten combineren  bijzondere ingrediënten als Gochujang (Koriaanse specerij met rode peper) vinaigrette, shiso en wakame met bijvoorbeeld gepocheerde eieren, avocado en zalm op brood.
Wijk: Mitte
Adres: Münzstraße 21
Open: maandag tot vrijdag 09:00-18:00, zaterdag en zondag 10:00-18:00

4. The Barn Roastery

Met maar liefst zes verschillende locaties is The Barn één van de grootste koffieketen in Berlijn. “Mijn favoriet is de branderij in Mitte. Dit is dé plek voor een echte koffiebeleving. Je zit letterlijk tussen pallets met groene koffie, de grote brander en de mooiste apparatuur. In de branderij houden ze elke zondag een open cupping, die voor iedereen vrij toegankelijk is.” De branderij in Mitte werd in 2012 de tweede locatie van The Barn. Vanuit deze plek wordt de koffie naar de beste koffiezaken wereldwijd verstuurd. De branderij heeft een iconische Brew Bar waar verschillende zetmethoden met de nieuwste apparatuur worden gedemonstreerd. Bij The Barn ben je ook aan het goede adres voor vernieuwende producten. Zo heeft de branderij een specialty instant coffee ontwikkeld met koffie uit Ivory, Kenia. Interesting…
Wijk: Mitte
Adres: Schönhauser Allee 8
Open: maandag tot vrijdag 08:30-18:00, zaterdag en zondag 10:00-18:00

5. Happy Baristas

Happy Baristas is de enige in het rijtje dat niet zelf koffie brandt, maar dat doet niet onder aan de kwaliteit van de koffie in deze Berlijnse zaak. “Op de molen zitten altijd wisselende internationale topbranders zoals Great Coffee uit Aarhus, Casino Mocca uit Boedapest of Colonna Coffee uit Bath. Ik heb goede herinneringen aan deze specialty coffee zaak. Ik kwam hier wanneer ik met collega’s naar FC Union Berlin, de Berlijnse voetbalclub, ging kijken. Bij onze overstap op het treinstation Ostkreuz stapten we altijd uit voor een koffie bij Happy Baristas. Juist door de verschillende koffies op de molen, was het leuk om weer iets anders te proeven dan de Berlijnse branderijen.” Op de lange bar van Happy Baristas staat niet alleen een Black Eagle espressomachine, maar ook een zelf geïnstalleerde nitro coffee tap. Na de introductie van nitro coffee, is Happy Baristas ook gaan experimenteren met nitro thee. Met kwaliteitstheeën van Companion Tea en zelf toegevoegde ingrediënten en stikstof (nitrogen) zet de koffiezaak verfrissende, vernieuwende thee.
Wijk: Friedrichshain
Adres: Neue Bahnhofstraße 32
Open: maandag tot vrijdag 08:30-17:00, zaterdag en zondag 10:00-18:00
Meer artikelen lezen zoals ‘Top vijf koffie in Berlijn’? Lees ook: 5x nieuwe koffie-hotspots Amsterdam of 5x nieuwe koffie-hotspots in Den Haag.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.