berlijn

Koffie in Berlijn: 8x specialty coffee

Voor goede koffie ben je in Berlijn aan het juiste adres. Europa’s eerste specialty-coffeepioniers vestigden zich in de stad, die ook een broedplaats blijkt voor talloze nieuwe specialty-coffeetalenten. Berlijn heeft te veel goede zaken om ze allemaal tijdens één citytrip aan te doen. Vandaar een greep uit het grote aanbod.

Berlijn koffiebar ben rahim

 

1. Ben Rahim

Hoewel Arabische koffie meestal donker gebrande koffie met suiker betekent, laat de van oorsprong Tunesische Ben Rahim in Berlijn zien dat het anders kan. In een mooi hofje in Mitte vestigde hij de eerste specialty-coffeezaak met oosterse invloeden.

Dat merk je aan de gastvrijheid en aan de signature drink van de zaak: de ibrik. Ben Rahim serveert hem zonder suiker. Sterker nog: hij heeft de suikerpotten zelfs helemaal verbannen uit zijn zaak. Naast de traditionele Arabische zetmethode zetten de internationale barista’s ook espressokoffies van achter de Nuova Simonelli Aurelia II en filterkoffie met de Clever Dripper.

Specialiteit: new style ibrik
Sophienstraße 7 | benrahim.de

berlijn koffiebar isla coffee

2. Isla Coffee

Op de Hermannstraẞe, één van de luidruchtigste, drukste en meest dynamische straten van Berlijn in de hippe wijk Neukӧlln, bestieren Peter Duran en Philipp Reichel, tevens eigenaar van koffiebranderij Vote Coffee Roastery, Isla Coffee met een duidelijke visie.

De toekomst van de moderne koffiezaak zien zij in seizoensgebonden en regionale producten, transparante productieketens en een circulaire keuken. Dat laatste betekent onder andere dat restjes melk, zo’n drie tot vier liter per dag, worden bewaard en gebruikt voor het maken van yoghurt en in combinatie met oud brood voor heerlijke zuurdesem-ijslollies.

Naast heerlijke seizoensgebonden lunchgerechten, goede batchbrew en espresso based-koffies heeft Isla een ongedwongen sfeer. De barista’s staan altijd klaar voor een praatje of uitleg over de werkwijze. De meesten komen uit de creatieve sector en zijn naast barista ook actief als dj, fotograaf of muzikant. Geen verrassing dus dat óók over de muziek zorgvuldig wordt nagedacht. 

Specialiteit: specialty coffee + circulaire keuken
Hermannstraße 37 |@islacoffeeberlin

Berlijn koffiebar Nano Kaffee

3. Nano Kaffee

Vlak achter het drukke en beruchte kruispunt Kottbusser Tor ligt in het hart van de populaire wijk Kreuzberg, Nano Kaffee. De zaak werd in 2014 opgericht door voormalig timmerman en thuisbarista Ramin Massah. Hij maakte het strakke, Scandinavische interieur zelf en in de loop van de jaren heeft Nano Kaffee zich stap voor stap bewezen als specialty-coffeezaak.

Zo heeft Nano een eigen koffielijn met koffies, die worden geïmporteerd en gebrand bij Five Elephant CoffeeFilter wordt met de Hario V60 gezet of als batchbrew met de BUNN. Daarnaast heeft Nano een dorstlessende eigen cold brew koffie, te koop per fles of in een drieliterbox. 

Specialiteit: cold brew
Dresdener Straße 14 | nano-kaffee.de

Berlijn koffiebar The Barn Mitte

4. The Barn Mitte

The Barn is door de jaren heen uitgegroeid tot een ware specialty-coffeeketen in Berlijn en geniet met tien vestigingen door heel de stad misschien wel de meeste naamsbekendheid in binnen- én buitenland. De vestiging in Mitte aan de Rosenthaler Platz met een open, strakke bar, design interieur en een buitenterras met de kenmerkende houten krukken en de hoogst scorende koffies, is de ideale uitvalsbasis voor zowel een stads- als koffietour.

Specialiteit: prijswinnend specialty-coffeeconcept
Weinbergsweg 1 | 
thebarn.de

berlijn koffiebar bonanza coffee

5. Bonanza Coffee

Of het nu om koffie, interieur of brander gaat, voor de Rotterdamse eigenaar van de Berlijnse koffiepionier Bonanza Coffee Roasters Kiduk Reus bestaat er maar één juiste benadering: die van perfectie. Kiduk bracht in 2006 samen met zijn toenmalige partner Yumi Choi als een van de eerste specialty coffee naar Berlijn.

In 2020 opende de internationaal gerenommeerde branderij haar derde café midden in het zakelijke hart van de stad. Ook hier werd niets aan het toeval overgelaten. Het Rotterdamse ontwerpbureau Modiste kreeg totale creatieve vrijheid. Dus kwam er een marmeren vloer uit Italië. Voor de toonbank, die uit één stuk hoog gepolijst staal bestaat, werd een scheepsbouwbedrijf voor extravagante jachten ingeschakeld. 

In deze weelde kun je nu rekenen op uitmuntende koffie. Bonanza probeert zoveel mogelijk met koffieboeren samen te werken, die op lange termijn kunnen leveren. “Want met feedback kun je constant de koffie en het brandprofiel perfectioneren”, vindt Kiduk. Op het menu staat ook een lekkere cascara-soda, een drankje gemaakt met de schil van de koffiebes. 

Specialiteit: zelf geïmporteerde topkoffie in designinterieur
Jägerstraße 58-60 | 
bonanzacoffee.de

Berlijn koffiebar five elephant Mitte

6. Five Elephant Mitte

De tweede vestiging van Five Elephant in Mitte is een wereld van verschil met de zaak in Kreuzberg, waar Kris en Sophie Schackman in 2010 de kiem legden van hun koffie-imperium. De eerste zaak werd vanaf nul opgebouwd en vulde zich in de loop der jaren als een huiskamer.

In Mitte heeft het designbureau Sunst Studio een kant-en-klare espressobar afgeleverd, waar vaste gasten aan de strakke terrazzo-bar hun koffie drinken. Deze zelf geïmporteerde koffies scoren altijd 87 punten of hoger en daarnaast serveert Five Elephant alleen maar single origins, omdat elk land zijn eigen karakteristieke eigenschappen heeft.

In de internationale scène staat Five Elephant bekend om zijn koffie, maar de meeste Berlijners kennen de koffiezaak van de cheesecake, die in Kreuzberg een mega-hit werd. In Mitte verkopen ze ’m in een kleinere, ronde variant. Net zo lekker en nog steeds heel vullend! 

Specialiteit: zelf geïmporteerde koffie en cheesecake
Alte Schönhauser Straße 14 | 
fiveelephant.com

berlijn koffiebar two trick pony

7. Two Trick Pony

In tegenstelling tot de meeste andere koffiezaken in deze lijst zijn de mannen achter Two Trick Pony nog vrij nieuw in koffie. De Ierse Gary Young werkte jarenlang in de bankenwereld en zijn man Jason Starmer in de hospitality, voornamelijk bij fine dining restaurants in Londen.

Met een flinke portie enthousiasme dompelde het duo zich onder in het runnen van een koffiezaak. Philipp Reichel van Vote Coffee Roastery adviseerde in de juiste uitrusting en verzorgde de koffieselectie. En omdat de locatie het toeliet, kwam er ook een ambitieus eetmenu. 

Specialiteit: gastvrijheid en goede lunch
Bergmannstraße 52 | 
twotrickpony-berlin.com

berlijn koffiebar outgrow

8. Outgrow

In 2020 was Outgrow in de stadswijk Charlottenburg een welkome toevoeging, want specialty coffee in deze westerse wijk met veel ‘echte Berliners’ nog niet te vinden. Bouwvakker Bennie besloot daar verandering in te brengen en vestigde in de straat, waar hij opgroeide een nieuwe koffieparel.

De Britse Campbell Kenny, die eerder in The Barn werkte, werd verantwoordelijk voor de koffie. Hij koos voor een klassieke huisblend van Five Elephant voor zowel espresso als filter, “niet te gek voor mensen die nog niet gewend zijn aan specialty coffee, maar nog steeds interessant”, en wisselende branders om ook spannendere koffies aan te bieden.

Naast koffie heeft Outgrow een eigen matcha-lijn waarmee ze inspelen op de groeiende gezondheidstrend. Ze serveren de hoogste kwaliteit, ceremonial grade, matcha en werden daarvoor bijgeschoold door de Amerikaanse matcha-gigant Cha Cha Matcha. 

Specialiteit: matcha
Kantstraße 134B | outgrow.coffee


Hoteltip: Lulu Guldsmeden

Het bohemian ingerichte eco-hotel Lulu Guldsmeden is de ideale basis voor een stedentrip. Het centraal gelegen hotel biedt zowel tweepersoons- als familiekamers. Het hotel werkt enkel met biologische producten en serveert naast een uitgebreid ontbijt ook kombucha en biologische theeën van ManuTeeFaktur.

Potsdamer Straße 67 | @guldsmedenhotelsberlin

 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

De traditionele versie van deze Griekse taart (Karydopita) is vrij machtig, maar deze versie met koffie, is een stuk lichter. Aan de (be)slag!

De Eenhoorn is het enige bedrijf dat de thee van madame Tseng in Nederland verkoopt. Oprichter Binet Brasser deelt haar La Maison des Trois Thés-favorieten en een verfrissend ijssthee recept.

Voor goede thee, koffie en chocolade zit je in België goed. Deze 10 hotspots in Antwerpen zijn absoluut een bezoek waard.