Voor goede koffie ben je in berlijn aan het goede adres. europa’s eerste specialty-coffeepioniers vestigden zich in de stad, die ook een broedplaats blijkt voor talloze nieuwe specialty-coffeetalenten. berlijn heeft te veel goede zaken om ze allemaal tijdens één citytrip aan te doen. vandaar een greep uit het grote aanbod.
Ben Rahim
Specialiteit: new style ibrik
Hoewel Arabische koffie meestal donker gebrande koffie met suiker betekent, laat de van oorsprong Tunesische Ben Rahim in Berlijn zien dat het anders kan. In een mooi hofje in Mitte vestigde hij de eerste specialty-coffeezaak met oosterse invloeden. Dat merk je aan de gastvrijheid waarmee je ontvangen wordt en aan de signature drink van de zaak: de ibrik. Deze wordt gezet met licht gebrande koffie van de Londense topbranderij Square Miles Coffee Roasters. Ben Rahim serveert hem zonder suiker. Sterker nog: hij heeft de suikerpotten sinds een jaar zelfs helemaal verbannen uit zijn zaak. Omdat de ibrik heet is en het koffiedik moet zakken, moet je hem even laten staan. Volgens de Spaanse manager Humberto Ribes typeert dat de Arabische cultuur: “Neem je tijd, heb geen haast.” De gewassen Works Wuri uit Ethiopië, die Humberto mij voorschotelt, is verrassend helder van smaak. Naast de traditionele Arabische wijze zetten de internationale barista’s ook espressokoffies van achter de Nuova Simonelli Aurelia II en filterkoffie met de Clever Dripper.
Sophienstraße 7 |
benrahim.de
Isla Coffee
Specialiteit: specialty coffee + circulaire keuken
Op de Hermannstraẞe, één van de luidruchtigste, drukste en meest dynamische straten van Berlijn in de hippe wijk Neukӧlln, bestieren Philipp Reichel en Peter Duran Isla Coffee met een duidelijke visie. De toekomst van de moderne koffiezaak zien zij in seizoensgebonden en regionale producten, transparante productieketens en een circulaire keuken. Dat laatste betekent onder andere dat restjes melk, zo’n drie tot vier liter per dag, worden bewaard en gebruikt voor het maken van yoghurt en in combinatie met oud brood voor heerlijke zuurdesem-ijslollies. Philipp is ook de eigenaar van de koffiebranderij Vote Coffee Roastery in het nabijgelegen hippe Markthalle Neun, dus de keuze voor een koffiebranderij was niet lastig. “Onze hoofdbarista is ook de hoofdbrander daar, dus we hebben veel invloed op de koffie die we serveren.” Naast heerlijke seizoensgebonden lunchgerechten, goede batchbrew en espresso based-koffies heeft Isla een ongedwongen sfeer. De internationale barista’s staan altijd klaar voor een praatje of uitleg over de werkwijze. De meesten komen uit de creatieve sector en zijn naast barista ook actief als dj, fotograaf of muzikant. Geen verrassing dus dat óók over de muziek zorgvuldig wordt nagedacht.
Hermannstraße 37 |
@islacoffeeberlin
Nano Kaffee
Specialiteit: cold brew koffie
Vlak achter het drukke en beruchte kruispunt Kottbusser Tor ligt in het hart van de populaire wijk Kreuzberg Nano Kaffee. Van toevallige voorbijgangers moet de zaak het niet hebben, want de zaak ligt in een rustige straat. Gelukkig weten de vaste gasten precies waarvoor ze komen: goede koffie. De zaak werd in 2014 opgericht door voormalig timmerman en thuisbarista Ramin Massah. Hij maakte het strakke, Scandinavische interieur zelf en in de loop van de jaren heeft Nano Kaffee zich stap voor stap bewezen als specialty-coffeezaak. Nano Kaffe serveerde aanvankelijk koffie van wisselende branders, zoals JB Kaffee, Five Elephant Coffee en Playground Coffee. Vandaag de dag heeft Nano een eigen koffielijn met koffies die worden geïmporteerd en gebrand bij Five Elephant Coffee. Het assortiment bestaat ondere andere uit single origins uit Kenia, Costa Rica en Rwanda en een blend met Brazilië en Colombia. De koffiemolens van Nano Kaffee zelf zijn echter alleen gevuld met single origins. Er is geen keuken aanwezig, dus buiten een aantal taarten van Black Isle Bakery kun je er geen eten bestellen. “We wilden het simpel houden en focussen op koffie. We gebruiken voor zowel filter als espresso gestandaardiseerde recepten, zodat we altijd dezelfde kwaliteit kunnen garanderen”, vertelt de Duitse Julia Revery, die vanaf dag één betrokken was bij de zaak. Filter wordt met de Hario V60 gezet of als batchbrew met de BUNN. Daarnaast heeft Nano een dorstlessende eigen Braziliaanse cold brew koffie, te koop per fles of in een drieliterbox.
Dresdener Straße 14 |
Nano-kaffee.de
The Barn Mitte
Specialiteit: prijswinnend specialty-coffeeconcept
The Barn is in tien jaar uitgegroeid tot een ware specialty-coffeeketen in Berlijn en geniet met tien vestigingen door heel de stad misschien wel de meeste naamsbekendheid in binnen- én buitenland. Ik bezoek de nieuwste vestiging in Mitte aan de Rosenthaler Platz. De vestiging met een open, strakke bar, design interieur en een buitenterras met de kenmerkende houten krukken en de hoogst scorende koffies, is de ideale uitvalsbasis voor zowel een stads- als koffietour. Vanaf Rosenthaler Platz loop je zo de luxe winkelstraten op, waar je tegenwoordig ook veel specialty coffee én tea vindt. Naar de populaire wijk Prenzlauer Berg met winkels, restaurants en het Mauerpark kun je lopen. Tijdens mijn bezoek wordt er hard gewerkt aan een nieuwe, grotere branderij van The Barn. Het laat maar zien hoe snel de tot ‘Best Independent European Coffee Shop’ uitgeroepen koffiezaak van Ralf Ruller aan het uitbreiden is.
Weinbergsweg 1 |
Thebarn.de
Bonanza Coffee
Specialiteit: zelf geïmporteerde topkoffies in design interieur
Of het nu om koffie, interieur of brander gaat, voor de Rotterdamse eigenaar van de Berlijnse koffiepionier Bonanza Coffee Roasters Kiduk Reus bestaat er maar één juiste benadering: die van perfectie. Kiduk bracht in 2006 samen met zijn toenmalige partner Yumi Choi als een van de eerste specialty coffee naar Berlijn. De internationaal gerenommeerde branderij opende afgelopen mei haar nieuwste, derde café midden in het zakelijke hart van de stad. Ook hier werd niets aan het toeval overgelaten. Het Rotterdamse ontwerpbureau Modiste kreeg totale creatieve vrijheid. Dus kwam er een marmeren vloer uit Italië. Voor de toonbank, die uit één stuk hoog gepolijst staal bestaat, werd een scheepsbouwbedrijf voor extravagante jachten ingeschakeld. In deze weelde kun je nu rekenen op uitmuntende koffie. Bonanza probeert zoveel mogelijk met koffieboeren samen te werken, die op lange termijn kunnen leveren. “Want met feedback kun je constant de koffie en het brandprofiel perfectioneren”, vindt Kiduk. De Ethiopische koffie die nu op de molen voor batchbrew zit, keert al jaren keer op keer terug. Op het menu staat ook een lekkere cascara-soda, een drankje gemaakt met de schil van de koffiebes.
Jägerstraße 58-60 |
bonanzacoffee.de
Five Elephant Mitte
Specialiteit: zelf geïmporteerde koffie en cheesecake
De tweede vestiging van Five Elephant in Mitte is een wereld van verschil met de zaak in Kreuzberg, waar Kris en Sophie Schackman in 2010 de kiem legden van hun huidige koffie-imperium. De eerste zaak werd vanaf nul opgebouwd en vulde zich in de loop der jaren als een huiskamer. In Mitte heeft het designbureau Sunst Studio een kant-en-klare espressobar afgeleverd, waar vaste gasten aan de strakke terrazzo-bar hun koffie drinken. Deze zelf geïmporteerde koffies scoren altijd 87 punten of hoger, vertelt de Chileense hoofdbarista Luis Valenzuela. “Daarnaast serveren we alleen maar single origins. Elk land heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen. Die identiteit willen we zo goed mogelijk tot uiting brengen.” Five Elephant probeert lange, nauwe relaties aan te gaan met koffieboeren, zodat er altijd ruimte is voor feedback. Het baristateam bestaat uit internationale top-barista’s en ook de hoofdbrander Wojtek Bialczak blijkt ook goed overweg te kunnen met de espressomachine. Hij werd vorig jaar de Duitse baristakampioen en vijfde op de wereldkampioenschappen. In de internationale scène staat Five Elephant bekend om zijn koffie, maar de meeste Berlijners kennen de koffiezaak van de cheesecake, die in Kreuzberg een mega-hit werd. In Mitte verkopen ze ’m in een kleinere, ronde variant. Net zo lekker en nog steeds heel vullend! Sinds 24 juli kun je ’m ook scoren bij de allernieuwste vestiging op de Kollwitzplatz, slechts tien minuten lopen van de vestiging op de Alte Schönhauser Straße.
Alte Schönhauser Straße 14 |
fiveelephant.com
Two Trick Pony
Specialiteit: gastvrijheid en goede lunch
In tegenstelling tot de meeste andere koffiezaken in deze lijst zijn de mannen achter het nieuwe Two Trick Pony nog vrij nieuw in koffie. De Ierse Gary Young werkte jarenlang in de bankenwereld en zijn man Jason Starmer in de hospitality, voornamelijk bij fine dining restaurants in Londen. Met een flinke portie enthousiasme hebben de mannen zich echter ondergedompeld in het runnen van een koffiezaak. Philipp Reichel van Vote Coffee Roastery adviseerde in de juiste uitrusting en verzorgde de koffieselectie: drie verschillende blends voor espresso en een Keniaanse en Rwandese filterkoffie voor een Moccamaster batchbrew. Omdat de ruimte groter was dan de mannen in eerste instantie in gedachten hadden, kwam er ook ruimte voor een ambitieus eetmenu. Het concept is brunch met gerechten die relateren aan alle restaurants waar Jason en het internationale keukenpersoneel hebben gewerkt.
Bergmannstraße 52 |
twotrickpony-berlin.com
Outgrow
Specialiteit: specialty coffee en matcha
Met slechts twee weken op de teller was Outgrow tijdens ons bezoek in zomer 2020 de newest kid in town. De zaak in de stadswijk Charlottenburg is een welkome toevoeging, want specialty coffee in deze westerse wijk met veel ‘echte Berliners’ nog niet te vinden. Bouwvakker Bennie besloot daar verandering in te brengen en vestigde in de straat, waar hij opgroeide een nieuwe koffieparel. De Britse Campbell Kenny, die eerder in The Barn werkte, werd verantwoordelijk voor de koffie. Hij koos voor een klassieke huisblend van Five Elephant voor zowel espresso als filter, “niet te gek voor mensen die nog niet gewend zijn aan specialty coffee, maar nog steeds interessant”, en wisselende branders om ook spannendere koffies aan te bieden. Per koffie selecteert Campbell de meest geschikte zetmethode en maakt een gestandaardiseerd recept. Ik word getrakteerd op een fruitige Chelbesa Ethiopië V60 flashbrew, gezet met Campbells favoriete Tetsu Kasuya-methode. Naast koffie heeft Outgrow een eigen matcha-lijn waarmee ze inspelen op de groeiende gezondheidstrend. Ze serveren de hoogste kwaliteit, ceremonial grade, matcha en werden daarvoor bijgeschoold door de Amerikaanse matcha-gigant Cha Cha Matcha.
Kantstraße 134B |
outgrow.coffee
Slapen in Berlijn
Lulu Guldsmeden
Het bohemian ingerichte eco-hotel Lulu Guldsmeden is de ideale basis voor een stedentrip. Het centraal gelegen hotel biedt zowel tweepersoons- als familiekamers. Het hotel werkt enkel met biologische producten en serveert naast een uitgebreid ontbijt ook kombucha en biologische theeën van ManuTeeFaktur.
Potsdamer Straße 67 |
@guldsmedenhotelsberlin
Openingsbeeld Dagmar Schwelle