koffie in rotterdam

Koffie in Rotterdam: 5 nieuwe hotspots

Koffie in combinatie met fietsen, vintage, surfen of natuurwijn: dit zijn de vijf nieuwste hotspots voor koffie in rotterdam. 

1. Mecca

Het stond voor de winnaars van de eerste Coffee Mixologists competitie, Rita Balrak en Sven Brokaar, niet op de planning: het openen van een eigen horecazaak. De ruimte onder het nieuw gebouwde appartementencomplex om de hoek van hun huis was echter te mooi om het niét te doen. “We hebben de afgelopen jaren zoveel ideeën opgedaan en hier konden we ze allemaal realiseren,” vertelt Rita. De doorgewinterde barista en bartender combineren koffie en alcohol in Mecca dat 1 juni opende aan de Noordsingel. Op het drankmenu vind je naast  koffie, thee, huisgemaakte limonades en cocktails ook de natuurwijnen van Blije Wijnen. “Natuurwijn is een nog een vrij onbekend fenomeen in Nederland, waardoor het nog lastig is een plek te vinden waar je het gewoon per glas kunt drinken. Omdat er geen additieven zijn toegevoegd, komt de natuurlijke smaak van de druif veel beter uit in de wijn.” Naast de indrukwekkende drankkaart biedt Mecca ook lekker eten met een Oosters tintje. “Bij de lunch en het diner stellen we een buffet op waarbij je zelf kunt opscheppen en betalen per gewicht.” Een waar mekka voor lekker eten en drinken! 
Koffie: wisselende branders, van Man Met Bril Koffie tot Five Elephant
Adres: Noordsingel 39

2. Rumba 

Sinds 1 juni is het Oude Noorden nog een koffiebar rijker. Thom Hoornweg en Florence Damen openden begin deze maand de deuren van Rumba, een zaak waar je naast koffie ook vintagekleding en-interieur kunt scoren. Florence runt al cocktailbar Rose Rouge, die twee deuren verderop zit en Thom werkte onder andere bij het restaurant Tosca en koffiebar Lilith Coffee in Rotterdam. “In Rumba doen we wat we het allerleukste vinden. Voor Florence is dat op jacht gaan voor vintagekleding en interieurstukken, voor mij betekent dat continue bezig zijn met eten en drinken. En dan voornamelijk koffie.” Op de molen zit koffie gebrand door het Rotterdamse Manhattan Coffee Roasters. “Ik leerde mede-eigenaar Ben Morrow kennen toen ik bij Lilith Coffee werkte. Ben heeft me de kneepjes van het vak bijgebracht.” Alles in Rumba is duurzaam en tweedehands, en bijna alles te koop. Hecht je dus niet te snel aan die fijne bank: de volgende keer kan deze zomaar verkocht zijn aan een vintageliefhebber. 
Koffie: Manhattan Coffee Roasters
Adres: Benthuizerstraat 33a

3. Joy! espresso and more

Sinds september is tegenover de kubuswoningen Joy! espresso and more gevestigd. Na een aantal jaar in het Rotterdamse onderwijs en in de financiële administratie te hebben gewerkt, besloot Joyce Hendriks in 2017 een barista-opleiding te volgen bij de International Tea & Coffee Academy. “Ik wilde iets totaal anders doen en vond koffie altijd al interessant. Een jaar lang kreeg ik samen met medecursisten elke maand een dag les over de verschillende facetten van koffie: van groene koffie en het brandproces tot aan de baristaskills.” Na het eindigen van de cursus, wilde Joyce niets liever dan achter de espressomachine staan. “Maar als 50-jarige ben ik niet de doorsnee barista die overal zo aan de slag kan”, lacht Joyce. Dus toen de kans voorbij kwam een eigen koffiebar te openen, greep Joyce deze met beide handen aan. In hartje centrum zet Joyce nu elke dag achter haar eigen Kees van der Westen koffie van Single Estate Roasters. “Ik probeer mijn producten zo lokaal mogelijk te bemachtigen. Zo serveer ik het gebak van de Rotterdamse SUE en Koekela, of nog lokaler: zelfgemaakt.” 
Koffie: Single Estate Coffee Roasters
Adres: Groenendaal 493


Andere artikelen zoals ‘Koffie in Rotterdam: 5 nieuwe hotspots’: 5x nieuwe koffie-hotspots Amsterdam of 5x nieuwe koffie-hotspots in Den Haag.


4. Watts n Coffee

Op het Westelijk Handelsterrein opende Rolf Villanueva het vernieuwende concept  Watts ’n Coffee. De zaak is niet alleen een wielrennercafé, maar ook een trainingslocatie. “We hebben acht verschillende Wattbikes staan. Op de geavanceerde indoor fietsen kun je op het hoogste niveau trainen, wat voor weer het ook is.” Voor veel wielrenners gaat dat gepaard met koffie. “Het is de enige vorm van legale doping voor wielrenners, een fijne boost voor het rijden.” Ook Rolf zelf raakte  door wielrennen verzeild in de wereld van koffie. Momenteel serveert de ondernemer koffie van twee vaste branders: Shokunin Coffee Collective en Moyee Coffee. Watt n Coffee werd twee maanden geleden soft gelanceerd en is momenteel in het weekend en doordeweeks van 17.30 tot 22.00 uur geopend. 
Koffie: Shokunin en Moyee Coffee
Adres: Van Vollenhovenstraat 15, Unit 8 Westelijk Handelsterrein

5. 30ML Rotterdam

Sinds maart schenkt 30ML ook koffie in Rotterdam. In 2013 werd de Utrechtse koffiebrander 30ML opgericht door Wendy en Frans Kooyman en inmiddels is het koffieconcept flink uitgebreid met vestigingen in Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Hoorn. De nieuwe Rotterdamse aanwinst met fijn terras bevindt zich op de Nieuwe Binnenweg waar ook de wereldwijd bekende barbier Schorem, het cultuurpodium Rotown en filmtheater KINO zijn gevestigd. Bij de koffiezaak kun je terecht voor een allday brunch met American pancakes, sandwiches, burritos en allerlei ei-gerechten. De keuze voor koffie bestaat uit een Kalita, AeroPress of een espressokoffie. Allemaal gezet met de eigen, in Utrecht gebrande 30ML koffie, die je overigens ook voor thuis kunt kopen. 
Koffie: 30ML
Adres: Nieuwe Binnenweg 105a

6. Pele Surf Shack

Vooruit, nog eentje! Met dit lekkere weer is het namelijk geen overbodige luxe de drukte in de stad te ontvluchten en je te settelen in de nieuwe strandtent Pele Surf Shack. Eigenaresse van Lilith Coffee, Charlotte Damen (zus van Florence Damen van Rumba), opende samen met vriend Barend Lippens de nieuwe strandtent die Giraffe Coffee Roasters en een veganistisch menu serveert. Ook de koffie wordt plantaardig bereid en dat betekent dat er geen melk, maar havermelk en kokosmelk, voor de melkkoffies wordt gebruikt. Op de menukaart staan poké bowls, smoothie bowls en burgers. Weet dat maar eens te weerstaan op een warme zomerdag.
Koffie: Giraffe Coffee Roasters
Adres: Rechtestraat 24, Hoek van Holland

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!