koffie Bodegraven: koffiebar Tref

Koffiebar TREF: een stukje stad in het dorp

Met koffiebar TREF bracht Sanne Westphal, voormalig hoofdbarista van Bocca, een stukje stad naar het dorp. “Door de ligging tussen grote steden als Woerden, Utrecht en Rotterdam wonen hier veel oud-stedelingen. Zij misten goede koffie,” vertelt Sanne. In koffieTcacao 42 gaan wij op bezoek.

Een eigen koffiebar beginnen met een loodgieter in Bodegraven. Als je het haar een paar jaar geleden had verteld, had de toenmalige hoofdbarista van Bocca, Sanne Westphal, je waarschijnlijk uitgelachen. Maar na een ontmoeting aan de bar van de Amsterdamse koffiebranderij met loodgieter Richard, tevens koffiefanaat, werd precies dit scenario werkelijkheid met Koffiebar Tref. Sanne brengt jarenlange horeca-ervaring, Richard de juiste connecties en inmiddels, dankzij training van zijn compagnon, geoefende baristaskills. Sanne, met een trotse lach: “Nu schenkt hij een beter tulpje dan menig andere barista.”

koffie Bodegraven: koffiebar Tref

Koffiebar TREF: een gat in de markt

En dat trekt de aandacht in het Zuid-Hollandse dorp, waar voor de komst van Koffiebar Tref zelfs nog geen koffie-to-go te bestellen was. Laat staan specialty coffee. De koffie van Single Estate Coffee Roasters zorgt vanaf dag één voor een goed ontvangst. De Guatemala Puerta Verde (“klassiek met smaaktonen van noten en chocolade”) wordt ingezet om onwennige dorpsbewoners te overtuigen van specialty coffee, terwijl een extra molen met een spannendere single origin ook de gevorderde koffiedrinker behaagt. “Want die zijn hier ook te vinden. Door de ligging tussen grote steden als Woerden, Utrecht en Rotterdam wonen hier veel oud-stedelingen. Zij misten goede koffie.”

Specialty coffee in het dorp

Het thema ‘stad’ hebben ze ook doorgevoerd in het gehele concept van de bar. “We willen de stad naar het dorp brengen. Met een strakke, moderne inrichting en producten van hoge kwaliteit”, verduidelijkt Sanne. Naast Single Estate, zitten er af en toe ook andere, wisselende branders op de koffiemolen, de losse thee komt van het Brabantse TwisTea en de verse producten uit de buurt. Zo komen de taartjes van Thee Met, een zaakje in het naburige Boskoop, het vlees van de buurtslager en de volle melk van boerderij Oostdam in Bodegraven. Een kleine lunchkaart voorziet in sandwiches.


Benieuwd naar andere hotspots in Nederland en België? Download de koffieTcacao hotspot-gids en ontdek de leukste cacao-, thee- en koffiezaken van dit moment.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Thuis of onderweg zonder stroom een echte espresso zetten was tot voor kort niet zo eenvoudig met de 9Barista.

Van lattes tot cocktails en desserts, door zijn kruidige karakter is chai divers in gebruik. Maar wat is chai en waar komt het vandaan?

Van 17 t/m 20 november vindt het World Latte Art Championship 2023 plaats in Taipei. Kaspar Tammjärv vertegenwoordigt Nederland op het wereldpodium.