Koffiebonen bewaren: zo doe je dat
Illustratie: Ana Jarén

Koffiebonen bewaren: zo doe je dat

Voor goede koffie zijn drie dingen belangrijk: goede bonen, goede branding en verse koffie. Wat betekent dat begrip ‘versheid’ nu eigenlijk bij koffie? En hoe kun je koffiebonen bewaren zodat het de beste smaak behoudt?
Welke koffiebonen je ook koopt, na verloop van tijd verandert de koffie van smaak. Om de beste smaken van een mooie koffie in je kop te krijgen, is versheid belangrijk – naast maalgraad, zetmethode en water. In 2018  publiceerde de Specialty Coffee Association (SCA) er een heel handboek over. Wat blijkt? Na verloop van tijd tasten verschillende chemische en fysieke processen die kwaliteiten, en dus de versheid van koffiebonen, aan. Dit gebeurt zowel in de koffieboon (het verliezen van aroma’s en gassen), als buiten de boon (door invloed van zuurstof, temperatuur en licht). Met een paar praktische tips kun je het verouderingsproces van koffie enigszins vertragen.

Wanneer zijn koffiebonen het verst?

Verrassend genoeg zorgen de interne fysieke processen er ook voor dat net gebrande koffiebonen ‘te’ vers zijn. Dat komt doordat koffie eerst moet ontgassen. Tijdens het branden van koffie, waarbij groene bonen in een bepaalde tijd tot een temperatuur van om en nabij de 200°C worden verhit, verdwijnt het vocht in de boon en ontstaan er gassen zoals koolstofdioxide. Dit gas speelt een belangrijke rol: het drukt niet alleen zijn stempel op de extractie, maar ook op de crema-ontwikkeling en het smaakprofiel van de koffie. 

Net na het branden bevat koffie te veel gassen voor een goede extractie, resulterend in bubbels en inconsistentie. Het is daarom slim om na branding de koffie tussen vijf en zeven (de meningen verschillen hierover) dagen te laten rusten. Tegelijkertijd wil je ook niet dat de koffie te veel koolstofdioxide verliest. Het proces van ontgassen, dat zich natuurlijk voortzet, en het verlies van aroma’s zullen op den duur de smaak negatief beïnvloeden. Na een maand zijn er zoveel gassen en aroma’s ontsnapt dat de koffie met de dag aan smaak verliest. Houd daarom de vuistregel aan: tussen een week en vier weken na branding is koffie het verst en het lekkerst.

Koffiebonen blijven het langst vers zonder zuurstof

Het interne proces van gas- en aromaverlies is onvermijdelijk. Ook externe factoren hebben invloed op hoe snel koffie zijn versheid verliest. De grootste vijand voor gebrande koffie is zuurstof. Door koffiebonen goed afgesloten te bewaren, kun je het verouderingsproces dus enigszins vertragen.

Zuurstof breekt de aroma’s in koffie af en zorgt ook voor ongunstige bijsmaken. Het is daarom slim om koffie pas te malen op het moment dat je ’m gaat zetten. Gemalen koffie heeft een veel grotere totale oppervlakte, wat het oxidatieproces versnelt van een paar weken naar een paar minuten.

Koffiebonen bewaren

Idealiter koop je hele koffiebonen, die je per kopje afweegt en naar behoefte maalt. Daarnaast is het slim om koffiebonen in een zuurstofdichte verpakking te bewaren. Deze houdt naast zuurstof ook vocht en geuren tegen. Andere factoren die impact hebben op de versheid van koffie zijn licht en temperatuur. Om het verlies van smaak en complexiteit tegen te gaan, bewaar je koffie daarom het best op een koele en donkere plek.

 

Tips voor thuis
Versheid is uitermate belangrijk voor de smaak van koffie, maar hoe houd je koffie het verst? Een paar praktische tips op een rijtje:

1. Drink op het juiste moment
Tussen een en vier weken na branding is de koffie het verst en het lekkerst. Bekijk dus altijd de branddatum op de verpakking. Kun je geen branddatum vinden? Dan is de THT vaak een indicatie. Meestal wordt één jaar na branding gehanteerd.

2.Weeg je koffie af
Gooi niet alle koffie in één keer in de hopper, maar weeg per koffie de benodigde hoeveelheid af. Voor een dubbel shot espresso gebruik je gemiddeld 16-20 gram koffiebonen.

3. Maal on demand
Maal de koffie pas op het moment dat je koffie gaat zetten.

4. Bewaar je koffie op de juiste plek
Koffie blijft het verst op een donkere, koele plek. Zorg er ook voor dat je de koffiezak goed sluit na gebruik.

5. Invriezen
Bang dat je niet alle koffie binnen een tot vier weken na branding opdrinkt? Vries een deel van de koffiebonen in en vertraag zo het verouderingsproces. Laat de koffie wel rustig weer op temperatuur komen voordat je hem gebruikt.

 


Wist je dat je bij aankoop van een van onze espressomachines een jaarabonnement koffieTcacao magazine cadeau krijgt? Bekijk het hele assortiment in onze webshop

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.