koffieTcacao 40

koffieTcacao 40: de nieuwe herfsteditie

De herfst is in aantocht en voor je het weet, zit je met een geurige chai of verwarmende kop thee lekker op de bank een beetje weg te dromen. De cover van de nieuwe herfsteditie helpt een handje. Illustrator sam goddard liet zich inspireren door china ten tijde van de ming-dynastie, toen de gaiwan het levenslicht zag.

In koffieTcacao 40 helpt Karlijn Dapper – theesommelier en co-auteur van het boek Theeroutes – je met een How To Gaiwan op weg met de populaire zetmethode, terwijl het team van het Berlijnse theemerk Paper & Tea meer achtergrond geeft over de kleine porseleinen kom met deksel en schotel om thee mee te bereiden én schenken. Want zonder gaiwan geen Chinese theeceremonie. Al is de gaiwan als zetmethode heus niet alleen voorbehouden aan Chinese theeën. De Bai Cha Dam uit Laos, die Richard Schukkink voor Smaken Verschillen blind proefde en met 4 van de 5 sterren beloonde, is ook uitermate geschikt.

 

koffieTcacao 40: geurige chai

Iemand die dagelijks een geurige chai bereidt, ongeacht het seizoen, is de ‘theekop’ van dit nummer, Salma Tabiat. In India en Sri Lanka proefde de reizend barista hoe chai echt hoort te smaken. Inmiddels liggen de handgemaakte sticky chai’s van haar Nomadschai bij steeds meer specialty-coffeezaken. Salma: “Nomadschai is gemaakt van handgemalen kruiden en theebladeren en is lekker spicy door de verse gember. De chai is sticky, doordat ik er honing of agave aan toevoeg. Op deze manier is-ie beter in melk op te schuimen, wat het achter de bar net wat makkelijker maakt.”

koffieTcacao 40: 3x hotspots en citytrip Utrecht

De sticky chai van Nomadchai is net als de huisgemaakte vegan boterkoek iets waar klanten voor terugkomen, zegt Ruben Brand van Hazel in Dordrecht. Ondanks dat Hazel niet bewust inzet op een plantaardig dieet, moedigt Ruben deze keuze aan door geen meerprijs voor bijvoorbeeld een havercappuccino te rekenen. Ruben: “Alles wat we bereiden, moet gewoon lekker zijn. Als het vegan of vegetarisch is, is dat mooi meegenomen. Ik maak de keuze voor plantaardig zo makkelijk mogelijk.” Voor koffieTcacao 40 bezochten we ook Williams Canteen in Rotterdam, Yirga in Breda en gingen we op citytrip in Utrecht!

koffieTcacao 40: interview Or Coffee

Na twee bevlogen decennia in ‘het vak’ weten Katrien Pauwels en Tom Janssen alles over wat het leven achter de bar en in de branderij makkelijker maakt. Katrien: “Als we nu de koffie zouden proeven die we toen brandden, verdwenen we van schaamte onder tafel.” Met Or Coffee stond het duo 20 jaar geleden aan de wieg van een koffierevolutie in België. In het nieuwe nummer blikken de pioniers terug op twee veelbewogen decennia en kijken ze vooruit: what’s next
Lees het allemaal in de nieuwe herfsteditie!

 

 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.