Koffielegende Phil McKnight van Sage Appliances over de aankoop van Baratza

Koffielegende Phil McKnight van Sage Appliances over de aankoop van Baratza

Twee jaar geleden voegde de Australische keukenapparatuurfabrikant Sage Appliances het geliefde merk voor koffiemolens Baratza toe aan haar portfolio. Daarvoor verantwoordelijk is voormalig koffiezaakeigenaar en jurylid van de Australische koffiekampioenschappen, Phil McKnight, die inmiddels al veertien jaar aan de weg timmert bij Sage Appliances. Als Global President van de specialty coffee-tak van het bedrijf, vertelt Phil over de aankoop van, en zijn persoonlijke liefde voor het merk Baratza.

Hoe gaat het Amerikaanse merk Baratza verder nu het onderdeel is van de grote corporate Sage?
“Baratza is een zeer gerespecteerd merk met innovatieve producten en een grote fanbase in de specialty coffee scene. We willen dan ook dat Baratza, Baratza blijft. Na de aankoop twee jaar geleden ben ik verhuisd naar Seattle om daar persoonlijk op toe te zien. 

We willen het merk en haar waarden en normen beschermen, uitbreiden en voeden. De overname biedt daarin nieuwe mogelijkheden. Onder de vleugels van Sage heeft Baratza toegang tot een groot infrastructuur voor distributie, een internationale vertegenwoordiging én onze onderzoeksafdelingen in Sydney en China, waar een paar honderd mensen dagelijks werken aan innovatie. Als kers op de taart heeft Baratza meer kapitaal in handbereik om nieuwe producten te ontwikkelen.” 

Gaat Baratza technologie van Sage gebruiken en vice versa?
“Absoluut! Baratza heeft een indrukwekkend portfolio met toonaangevende koffiemolens en meer dan 400 applicaties. Een belangrijk doel van de aankoop was kennisuitwisseling. Afgelopen juli hebben we ook de Italiaanse espressomachine-fabrikant Lelit verwelkomd in de Sage-familie. 

Nu gaan we actief op zoek naar de synergie tussen de drie merken, die allemaal de Stanford school van design thinking aanhangen. Het uitgangspunt daarbij is dat we ons in de schoenen van de gebruiker plaatsen, op zoek naar strubbelingen in het koffiezet-proces om daar vervolgens innovatieve oplossingen voor te bedenken. Door kennis van de drie merken te verenigen, kunnen we nog betere uitkomsten bieden.”

Welke lancering(en) kunnen we binnenkort van Baratza verwachten?
“We zijn bezig met een groots project waarbij we onze best verkochte molens vernieuwd en verbeterd op de markt brengen. Dat doen we onder andere met Baratza’s populairste molen, de Encore. De focus voor het nieuwe Encore ESP model ligt op een betere maalresolutie voor espresso. 

Door middel van een innovatief systeem en een aantal aanpassingen in de maalschijven biedt de molen een nog fijnere maalgraad voor espresso, terwijl de molen net zo goed blijft voor het malen van filterkoffie. Afgelopen april hebben we de vernieuwde molen voor het eerst gepresenteerd tijdens de Specialty Coffee Expo in Boston en momenteel zitten we in de laatste fase van productie. In Nederland zal de Encore ESP in februari  2023 verschijnen.” 

Je bent zelf een ervaren barista en voormalig eigenaar van een specialty coffee-zaak. Van welk product van Baratza slaat jouw hart nóg een stukje sneller?
“Van de Forté BG, een echt paradepaardje. Het was één van de eerste koffiemolens die de technologie van grind-by-weight introduceerde. Ik kan me nog goed herinneren dat Baratza tijdens de Specialty Coffee Association Expo in 2013 de prijs voor het beste nieuwe product binnensleepte. Opgewonden over het product stapte ik destijds af op de oprichters van Baratza, Kyle Anderson en Kyra Kennedy. Het klikte toen al.”  

Tot slot, wat is jouw ultieme tip voor het malen van koffie?
“Als je een losse espressomolen gebruikt is het belangrijk om de dosering zorgvuldig te controleren. Ik gebruik daar zelf graag de doseringstool Razor voor, die met elke handmatige espressomachine van Sage geleverd wordt. 

Het is een fijn en eenvoudig hulpmiddel voor consistentie: het zorgt ervoor dat elk shot dezelfde dosering heeft. Heb je geen Razor, dan kun je het beste investeren in een digitale weegschaal om nauwkeurig te meten hoeveel gemalen koffie erin gaat en hoeveel en hoe snel geëxtraheerde koffie eruit loopt.” 

Bekijk de Baratza Encore molen of alle koffieapparatuur van Sage nú in onze online shop.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!