Nieuwe eigenaren rachel en shenol werkten de laatste maanden druk aan een rebranding van koffieplatform roast. De vernieuwde website en blauwe verpakking met scandinavische invloeden presenteren ze dit weekend op the amsterdam coffee festival.
Van koffiebar Locals tot Roast
De nieuwe eigenaren van Roast komen niet zomaar uit de lucht gevallen. Hun koffieverhaal begon in 2013, na het openen van eigen koffiebar Locals in Tilburg. “We brandden eerst koffie in onze eigen zaak, verhuisden vervolgens naar een grotere locatie en toen nog groter in 2020. Nu is de tijd rijp voor weer een nieuwe uitdagende onderneming.” In de zomer van 2021 nam het stel de koffieabonnementendienst Roast over. De koffie van Locals werd al eerder gebruikt in de pakketten van Roast, wat voor een fijne overdracht van het bedrijf zorgde. “Het concept verandert ook niet, we blijven pakketten maken met goede koffie!”, vertelt Rachel. Met het abonnement van Roast ontvang je een maandelijks pakket met daarin drie verschillende soorten koffie van microbranders. Voor iedere liefhebber is er een passend formaat, je kunt namelijk kiezen tussen Small (3x100gram koffie voor 19,95), Medium (3x150gram koffie voor 24,95) of Large (3x200gram koffie voor 28,95). “Het is maar net hoeveel cafeïne je nodig hebt” lacht Rachel.
Koffieabonnement van een ander kaliber
Hoewel het concept van koffieplatform Roast niet verandert, geeft het stel toch een een eigen draai aan het bedrijf. “We kunnen niet wachten om onze eigen ervaring met mensen te delen. Dat we dit niet doen vanuit een hobby, maar een passie waar we een carrière van hebben gemaakt, is wat ons onderscheidt van andere koffie-abonnementen. De expertise van het branden en het runnen van een succesvolle koffiebar willen Rachel en Shenol nu gaan inzetten om de koffieliefhebbers van Roast goed te informeren over specialty coffee. Zo krijgen abonnees bijvoorbeeld een koffietest kaart bij hun pakket, waarop ze de tasting notes van de koffie kunnen invullen. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan videotutorials en een nieuwsbrief met tips en tricks van het koffiezetten. “We willen niet alleen goede koffiebonen aanbieden, maar ook graag ons advies delen over de recepten en zetwijzen die bij de koffie horen. Zo wordt men thuis een betere barista. Dat is minstens net zo belangrijk!”
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Een andere kernpunt binnen de nieuwe visie van koffieplatform Roast is het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het inpakken van de koffie wordt uitbesteed aan een derde partij, RIBW Brabant. Zij helpen mensen met psychiatrische of psychische klachten herintegreren in de maatschappij door middel van begeleiding op het werk. “Maatschappelijke betrokkenheid vinden wij belangrijk. We steunen bijvoorbeeld ook het Circular Coffee Fund en vinden het belangrijk om zo veel mogelijk informatie over de boeren en de kosten van het product te delen. Dit komt steeds duidelijker naar de voorgrond. Daarnaast werken we alleen samen met microbranderijen.” Logischerwijs iets waar het stel, gezien hun eigen ervaring als branders, zich hard voor maakt. Op het moment zijn dit voornamelijk Nederlandse branders, maar Roast breidt zich langzaam uit naar een meer internationaal aanbod.