Koffieregio Centrale Provincie Kenia

Centrale Provincie: de belangrijkste koffieregio in Kenia

Keniaanse koffie wordt alom gewaardeerd om de hoge kwaliteit, nauwgezette bereiding en voortreffelijke smaak. Ongeveer 60% van alle koffie in Kenia komt uit de Centrale Provincie met de belangrijke koffiedistricten Nyeri, Kirinyaga, Kiambu en Muranga. Deze regio heeft het ideale microklimaat voor specialty coffee en verwerkingstations in overvloed om een nauwgezette verwerking van koffiebessen te ondersteunen. 

Kenia: Centrale Provincie 

De vruchtbare Centrale Provincie strekt zich uit ten noorden van hoofdstad Nairobi richting Mount Kenya, met zijn 5.199 meter na de Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika. In totaal beslaat de provincie een oppervlakte van meer dan 11.000 kilometer aan landbouwgrond met vulkanische bodems en een gematigd klimaat. Ideaal voor melkveehouderij, thee- en koffieteelt, met verschillende beroemde koffieproducerende districten zoals Nyeri, Kirinyaga, Kiambu en Muranga.

Landschap en klimaat 

Koffieplantages liggen op 1.100 tot 2.300 meter boven zeeniveau. De voornamelijk rood-vulkanische bodem is vruchtbaar. De warme dag- en koelere nachttemperaturen zorgen voor een omgeving waarin de bonen zich langzaam kunnen ontwikkelen en zoveel mogelijk suiker kunnen opnemen.
 
Een breed scala aan hoogtes resulteert in een breed scala aan gemiddelde temperaturen. Er zijn twee verschillende regenseizoenen. Één met lange buien van april tot juni en één met korte buien van oktober tot december. Daarom zijn er twee bloei- en oogstperiodes, die de ‘vroege’ en ‘late’ oogst heten.

Oogst en plantages

De eerste oogst vindt plaats van mei tot juli. Tussen oktober en december komen de plukkers voor de tweede keer in actie. Het plukken van de koffie gebeurt meestal met de hand en zo’n 90-95 % is volledig gewassen.
 
Het merendeel van de boeren bewerkt kleine stukken grond van 0,5 tot 2 hectare. Ze bieden hun oogst aan bij washing stations, terwijl middelgrote koffieplantages de geplukte bessen vaak direct zelf verwerken. Eenmaal ontpulpt wordt de koffiebes gefermenteerd en gewassen in schoon water.
 
Sommige plantages laten de bonen weken in hun perkament, voordat ze in de zon op verhoogde bedden te drogen worden gelegd. Tot voor kort waren kleine plantages niet in staat om het perkament zelf te verwijderen en de traceerbaarheid van hun koffie te behouden. Hierdoor was het rendement op hun koffie lager, wat potentiële naamsbekendheid en directe handelsrelaties beperkte.

Variëteiten

Veel voorkomende variëteiten in deze regio zijn SL28, SL34, K7, ruiru 11, batian, kent en blue mountain. De meeste koffiegaarden in Kenia, zowel groot als klein, hebben een mix van ruiru-11- en SL-variëteiten. SL-28 en SL-34 zijn slechts twee van de cultivars, die in de jaren dertig en veertig door Scott Agricultural Laboratories (SAL) werden uitgebracht.

Smaakprofiel

Een bom van zwarte bessen, zo luidt het befaamde smaakprofiel van Keniaanse koffie. Maar er is nog veel meer. In Keniaanse koffies is vaak ook een mooie grapefruit-achtige aciditeit of zelfs steenfruit met een afdronk van melkchocolade te herkennen.
 
Hoewel de omstandigheden in de hele regio vergelijkbaar zijn, kunnen subregio’s (meestal gedefinieerd door het district) enigszins verschillende smaakprofielen opleveren. Koffies uit Kirinyaga en Nyeri hebben vaak een zware body met echte zwartebessensmaak. Muranga en Kiambu worden meer geassocieerd met het lichtere, grapefruit-achtige profiel. Zelfs binnen de districten is er van jaar tot jaar veel variatie.

Dit artikel werd geschreven door Sucafina Specialtyeen toonaangevende groenekoffie-importeur met oog voor duurzaamheid. Zij helpen koffiebranderijen bij het vinden van de juiste koffie voor elke kwaliteit en elk budget.


koffieTcacao 39

Nog meer kennis van koffie, thee en cacao op doen? In de zomereditie koffieTcacao 39 vind je vier zomerse ijsrecepten uit Glacerie. – de nieuwste ijsbijbel van de hand van meesterpatissier Hidde de Brabander. Een ander niet te missen artikel is het interview met Heinde & Verre. Met een voorliefde voor melkchocolade, het blenden van origines en brandprofielen en het laten rijpen van chocolade zijn Jan-Willem Jekel en Ewald Rietberg geen doorsnee chocolademakers. Dat en nog veel meer, lees het in koffieTcacao 39. 

koffieTcacao 39

BESTEL JOUW EDITIE HIER

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

LAATSTE NIEUWS

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT