Huehuetenango koffieregio Guatemala
Illustratie: Maren Bruin

Huehuetenango: de best erkende koffieregio in Guatemala

Specialty coffee uit Guatemala behoort tot de smaakvolste, meest genuanceerde koffie te wereld. Goed voor 40% van de landbouwexport is het een belangrijk gewas voor de bijna 4 miljoen mensen, die betrokken zijn bij de koffieteelt. Door het voortreffelijke smaakprofiel van de koffie is Huehuetenango een van de best erkende koffieregio’s.

Guatemala: Huehuetenango

Huehuetenango ligt in het noordwesten van Guatemala. Het grenst aan het Mexicaanse Chiapas in het noorden en westen, aan de El Quiché-regio in het oosten en Totonicapán, Quetzaltenango en San Marcos in het zuiden. Waar Antigua van oudsher de gewildste regio van Guatemala is, groeit het steeds populairdere Huehuetenango uit tot de go-to-regio voor Guatemalteekse koffie. Lokale plantages stelen ook de show bij kwaliteitscompetities zoals de Cup of Excellence (COE). Onder andere Finca El Injerto, een van de meest bekroonde plantages in Guatemala, scoort jaar na jaar top.

Landschap

Huehuetenango is een van de drie koffiegebieden in Guatemala zonder vulkanen. Koffie wordt hier meestal verbouwd in de uitlopers van de Sierra de los Cuchumatanes. Zo bevinden plantages zich op hoogtes variërend van 1.500 tot 2.000 meter boven zeeniveau. De hoogteverschillen voorzien in een breed scala aan microklimaten, die een voortreffelijke variëteit aan koffie produceren.

Klimaat

Er valt jaarlijks ongeveer 1.200 tot 1.400 millimeter regen in de regio en de gemiddelde temperatuur schommelt tussen de 20-24 °C. De droge, hete winden die vanuit de Tehuantepec- vlakte in Mexico komen binnenwaaien, beschermen de regio tegen vorst en maken koffieteelt mogelijk tot 2000 meter boven zeeniveau.

koffieTcacao 42

Nog meer kennis van koffie, thee en cacao op doen? In het lentenummer koffieTcacao 42 geven we praktische tips om koffie lekker (en) vers te houden. Want wist je dat er zoiets is als ‘te vers’? Ook reis je met ons mee naar West-Oeganda, waar Opmeer Reports bean-to-bar chocolademaker Latitude Craft Chocolate bezoekt. 
BESTEL JOUW EDITIE HIER

Plantages

Maar liefst driekwart van de mensen in Huehuetenango is van inheemse Maya-afkomst. De grootste etnische groep zijn de Mam, wiens geschiedenis in de regio teruggaat tot het jaar 200. Plantages zijn doorgaans klein, gemiddeld ongeveer een halve hectare. Ze zijn gebouwd op kalkstenen bodems en 98% van de koffie in Guatemala wordt in de schaduw van Inga-bomen gekweekt. 

Oogst

De oogst loopt meestal van januari tot april. In veel andere regio’s verkopen veel kleinschalige producenten hun koffie als kers. Maar in Huehuetenango verwerkt de meerderheid van de producenten de kers liever op hun eigen boerderij. Hun verwerkingsmethoden zijn kleinschalig en ambachtelijk. Koffiebessen worden geselecteerd op kleur om ervoor te zorgen dat alleen rijpe, rode kersen worden verwerkt. 

De koffiebessen worden meestal ondergedompeld in water om ondergewicht of beschadigde kersen te verwijderen. Hierna fermenteren ze in tanks of emmers. Na de fermentatie wordt de koffie gewassen in schoon water. Soms worden de bonen nog gesorteerd op grade om de dichtheid te bepalen. De bonen worden daarna meestal op terrassen te drogen gelegd en vaak gedraaid met harken om een gelijkmatig proces te garanderen. Soms, als het weer niet meewerkt, worden de bonen gedroogd in een mechanische droger.

Variëteiten & smaakprofiel

De meest voorkomende soorten in Huehuetenango zijn caturra, catuai en bourbon. Ze worden gewaardeerd om hun intense aciditeit met een volle body en aangename wijntonen.

Dit artikel werd geschreven door Sucafina Specialtyeen toonaangevende groenekoffie-importeur met oog voor duurzaamheid. Zij helpen koffiebranderijen bij het vinden van de juiste koffie voor elke kwaliteit en elk budget.

 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!