koffieTcacao 28

KOFFIETCACAO 28: DE ZOMER VOORBIJ

Zo langzaam aan lijken we italië achterna te gaan. Niet zozeer met betrekking tot de koffiecultuur, maar met de maand augustus. Probeer dan namelijk nog maar iemand te bereiken of wat voor elkaar te krijgen. Dat dit niet makkelijk is, maar zeker niet onmogelijk bewijst koffietcacao 28.

Met man en macht werkten wij aan de nieuwe najaarseditie. En met succes. koffieTcacao 28 is weer een vol nummer met onderwerpen voor zowel de liefhebber als de professional. Want dit is nog steeds de combinatie waar wij voor staan. Geen droog trade magazine met verkochte verhalen en geen lifestyle magazine vol met reclame. De gulden middenweg is ons doel; een redactioneel sterk magazine zonder advertorials waar je thuis of in je werk wat aan hebt.

koffieTcacao 28 – de boer

Er is veel te doen om de boeren die de grondstoffen verbouwen van onze geliefde dranken en repen chocolade. Hoe zorgen we er met zijn allen voor dat zij dit op een duurzame manier kunnen blijven doen en eindelijk de armoedegrens overstijgen?
Volgens Luuk Grosfeld, oprichter van Wakuli Market, kan dit door koffieboeren over de hele wereld hun producten direct aan consumenten of winkels te laten verkopen. Wakuli Market zorgt voor het branden, maar verder zitten er geen tussenpersonen meer in de keten.
Diezelfde koffieboeren zijn onderwerp van gesprek in onze rubriek Duurzaam. Vijf koffieprofessionals geven hun mening op de stelling: “Als de boer niet meer betaald krijgt zijn alle duurzaamheidsinspanningen zinloos.”
Als laatste duikt cacaoconnaiseur Marika van Santvoort in de nieuwe wetgeving omtrent cadmium in chocolade. Landen als Ecuador, Peru, Colombia en Venezuela worden hard getroffen door de nieuwe wetgeving aangezien hier van nature veel cadmium in de grond zit. De boeren raken hun cacao dus bijna niet meer kwijt. En wij missen heerlijke chocolade.

koffieTcacao 28 – recepten

Het frisdrankmerk Fever-Tree maakte samen met internationale bartenders een boek met recepten voor thuis. In dit nummer geven wij drie recepten uit het boek Fever-Tree: de kunst van het mixen weg.
Een ander culinair hoogtepunt is het recept  Zino Urban Bistro‘s chefkok Martijn Korving; chocolade-pinda-fudge met rice krispies shortbread, bosbessen en sinaasappel.

koffieTcacao 28 – thee

Theeplantages kom je tegen in India, Sri Lanka, China en Japan, maar sinds drie jaar ook in Nederland. Wij bezochten Het Zuyderblad, de theeplantage die Linda Cebrian-Rampen opstartte in het Brabantse Soerendonk. Een onderneming met vele uitdagingen, want thee produceren in Nederland is nagenoeg onontgonnen terrein. Linda: “We kennen thee zonder het écht te kennen.”

koffieTcacao 28 – op reis

Voor #ktc28 bewandelden uiteraard ook weer buitenlandse paden. Zo nam reisjournalist Wilke Martens een kijkje in Laos, wat niet per se bekend staat om haar specialty coffee, maar in het bergachtige noorden is inmiddels de strijd losgebartsen om de beste arabica boon.
Zelf zochten we het iets dichter bij huis. Met temperaturen van 37 graden pluisden we de thee-, koffie- en chocoladecultuur van Praag voor je uit. Met als resultaat een artikel dat je zo onder je arm mee kan nemen tijdens je citytrip.
Liever dichter bij huis blijven? Lees dan over onze vondsten in Nederland en België zoals Mike & Becky in Brussel, Caffènation in Antwerpen, Blend One in Voorburg en Van Rossum’s Koffie in Zutphen.

koffieTcacao 28 – nog meer praktisch

Het is leuk om te lezen over reizen die iedereen maakt, maar weten welke koffie, thee en chocolade je nu zelf moet kopen of welke machine echt goed is voor op je aanrecht, dat is pas handig. Onze rubriek Smaken Verschillen en Op de testbank helpen je hiermee op weg. Dit nummer testen we Goat Story’s Gina en proefden onze blindproevers Tanzania 72% Deli Cata chocolade van de Albert Heijn, Dong Ding Oolong van Mist Teas en Hutwe Congo koffie van Nordkapp Coffee. En hoe proef je dit nou allemaal op een goede manier? Daar helpt de rubriek #hoedan je mee op weg. Hierin aandacht voor het ontwikkelen van je smaakpapillen.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!