Temperaturen stijgen, stranden lopen vol en het festivalseizoen barst los; het is zomer! Neem een verfrissende duik in de nieuwe koffietcacao 43 boordevol zomerse verhalen, recepten en hotspots.
De zomermaanden zijn de ideale tijd om te ontstressen. De druk is van de ketel, alles gaat wat langzamer. Tijd voor een pauze! Wat denk je van het bijwonen van een traditionele Japanse theeceremonie? Theemeester Staf Daems (79) geeft sinds 2009 maandelijks theedemonstraties in de Japanse tuin in Hasselt.
Twintig jaar deed Staf over zijn opleiding tot theemeester. “Ik dacht dat het heel eenvoudig was, maar als je er eenmaal mee begint, houdt het niet op. Je kunt steeds verder en verder gaan”, vertelt hij in het interview met koffieTcacao. Indische illustrator Meghana Sathe liet zich voor de cover van koffieTcacao 43 inspireren door de Japanse theecultuur.
Cold Brew, #eggcoffee of Iced Oat Kombucha Latte
Zin in iets zoets of verfrissends, maar stijgen de temperaturen naar je hoofd? Niet gevreesd! In koffieTcacao 43 doe je inspiratie op voor heerlijke cold brew, spannende combinaties zoals een iced oat kombucha latte en de Vietnamese klassieker #eggcoffee. Je vindt er ook drie dorstlessende dranken van mooie merken, het frisse AeroPress-recept van Cafecito-hoofdbarista Anastasios Nestoridis én we geven vier recepten weg uit het nieuwe bakboek Manis van Heel Holland Bakt-deelnemer Francis Kuijk.
Laat je je liever op je wenken bedienen? Drie fijne adressen in Breda, Rotterdam en Maastricht zijn deze zomer zeker een bezoekje waard! Natuurlijk houden we het ook deze editie niet binnen de grenzen, want voor koffieTcacao 43 staken we over naar een stad met vele gezichten, verschillende iconische bruggen en, zoals wij op citytrip ontdekten, een ruwe diamant op het gebied van koffie en thee: Newcastle!
Cuppen; wat, waarom en hoe?
Voor professionals – van barista, brander, importeur of producent – is cuppen bijna een onmisbaar ritueel. Voor anderen roept de term ongetwijfeld hele andere connotaties op. En als je eenmaal weet wat cuppen nu precies inhoudt, waar begin je dan?
Gelukkig legt Jelle van Rossum, het brein achter Shokunin Coffee Collective, speciaal voor koffieTcacao 43 haarfijn uit wat er allemaal komt kijken bij het cuppen van koffie, wat je er voor nodig hebt (behalve een lepel) én hoe jij thuis jouw cupping skills traint.
Vereeuwigde liefde voor koffie, thee en cacao
Hoe zeg je dat je verzot bent op koffie, thee of cacao, zonder te zeggen dat je verzot bent op koffie, thee of cacao? Juist! Je laat je liefde ervoor voor eeuwig op je lichaam vastleggen. Zes professionals sprongen trots voor onze lens om hun inkt te laten zien en een boekje open te doen over het verhaal achter hun KTC-tattoo.
Dit alles en nog veel meer lees je in de nieuwe koffieTcacao magazine!