Zelf kombucha maken

Kombucha zelf maken

Heb je zin om zelf aan de slag te gaan met het fermenteren van kombucha? Goed nieuws: een starterspakket is niet duur en kun je eenvoudig bij elkaar sprokkelen. Meer dan een glazen pot (2L), een doek om de pot mee af te dekken, verse thee, suiker én natuurlijk de SCOBY heb je voor een basis kombucha niet nodig. Dit is het basisrecept uit het boek Kefir & Kombucha van Sebastian Landaeus en Nina Lausecker waarop je kunt voortborduren.

Recept: kombucha

Voor 1,5 liter

INGREDIËNTEN

  • 1,5 l mineraalwater
  • 8 g groene (sencha of oolong), zwarte of witte thee
  • 90 g biologische suiker
  • 150 ml starter kombuchazwam

BENODIGDHEDEN

  • 1 weckpot van 1,8 l of 2 l, zonder deksel
  • 1 roestvrijstalen pan of waterkoker
  • 1 roestvrijstalen zeef
  • 1 ademend doekje (kaasdoek) en 1 elastiek
  • 1 roestvrijstalen lepel
  • 1 rietje
  • 1 kleine trechter
  • 1 glazen fles, luchtdicht afsluitbaar (met beugel of schroefdop) voor de tweede fermentatie

BEREIDING
30 minuten

  • Verhit het mineraalwater maar laat het niet koken, neem de pan van het vuur, roer de thee door het water en laat de thee 5 tot 10 minuten trekken (zwarte thee moet langer trekken).
  • Meng de suiker erdoor en laat de drank afkoelen tot kamertemperatuur. Dat is heel belangrijk, omdat je anders je gist doodt. Schenk de drank in de pot, voeg de starter en de kombuchazwam toe en dek de pot af met het doekje en het elastiek.

Fermentatie
7-14 dagen

Laat de drank op een donkere, warme plek (22 tot 26 °C) 7 tot 14 dagen fermenteren (zie fermentatie-info). Proef regelmatig met behulp van het rietje: hoe langer de drank fermenteert, hoe zuurder de kombucha wordt. Als de fermentatie goed verloopt, zie je na 5 tot 7 dagen een nieuwe zwam ontstaan op het oppervlak. Gebeurt dat niet of zie je schimmels, gooi dan de drank weg en begin opnieuw met een nieuwe zwam.

Oogst
10 minuten

Neem, als de kombucha klaar is, de zwam eraf en bewaar de zwam en 10 procent van je bereiding als starter voor de volgende portie. Zeef de rest door een trechter in de fles en sluit die luchtdicht af. Drink de drank meteen, zet hem in de koelkast of laat hem een tweede keer fermenteren voor meer belletjes.

Tweede fermentatie
2-3 dagen

Laat de fles 2 tot 3 dagen staan op kamertemperatuur. Zet hem daarna in de koelkast. Serveer de drank koel.

 

Valt de kombucha in de smaak? Kijk ook eens naar andere recepten van Sebastian Landaeus en Nina Lausecker of leer hoe je een iced oat kombucha latte maakt.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!