KTC CITYTRIP: MEXICO-STAD
© Ricky Florack

Koffie, thee en chocolade in Mexico Stad

Mexico Stad, ook wel CDMX genoemd, is een indrukwekkende stad met 23 miljoen inwoners. Na Parijs beschikt deze metropool over de meeste musea. Iedere wijk staat bol van de kunst, architectuur, historie en gastronomie. Reden genoeg om voor koffieTcacao 26 de stad te verkennen en online drie hotspots uit onze citytrip te delen. 

Café Avellaneda

Mexico-Stad telt zoals verwacht ontelbaar veel koffiebars om te ontdekken, maar als je koffie drinken wilt combineren met cultuur snuiven in de wijk Coyoacán dan ga je naar Casa del Pan of Fonda el Morral. Hier kun je een lekker hapje eten om vervolgens de avond in stijl af te sluiten bij koffiebar Café Avellaneda.

Mensen staan en zitten hier, binnen maar ook buiten, gezellig te praten onder het genot van een koffie. Barista Carlos zet voor ons een espresso met de suggestie van de week: 20 gram Pluma Hidalgo natural van producent Enrique Lopez van Finca Chelin uit Oaxaca. Geserveerd in prachtig keramiek drinkt dit mooie shot met tonen van honing, granola en geroosterd brood heel fijn weg.

Als afsluiter bestel je bij Avellaneda een Juanito: een espresso-blend van het huis met tonic, dille en tamarinde als opvallende Mexicaanse smaakmaker.

Shaktea

Shaktea in de rustige, chique wijk Condesa behoort tot het handjevol theehuizen in Mexico-Stad dat alles uit de kast trekt om de Mexicaan aan de thee te krijgen. Historisch gezien heerst er geen theecultuur in Mexico. In 2014 opende Fernando Gaitan de deuren van zijn Aziatisch-ogende theezaak om daar verandering in te brengen.

Bij Shaktea verwelkomt de geur van wierook de bezoekers. De zaak is verdeeld in twee delen, met voorin de theebar en achterin een sfeervolle lounge om rustig thee te drinken, te mediteren of te werken. De aardige Pauline bereidt een bai mu dan, een witte thee, die ook luistert naar de naam white peony. “We bereiden hier te allen tijde thee op traditionele Chinese wijze voor het oog van de gast. Zo laten we het publiek kennismaken met de Chinese theecultuur.”

Zodra Fernando arriveert, vertelt hij in geuren en kleuren hoe hij in 2009 zijn goede baan bij de overheid opgaf voor een theestudie in Azië. “In Mexico bestond zoiets destijds helemaal niet. Ik heb uiteindelijk in Tibet, India, Japan en Sri Lanka gewoond om me te laten onderwijzen in thee.”

Inmiddels is Fernando bijna een wandelende thee-encyclopedie en deelt hij zijn kennis sinds 2016 met liefhebbers en professionals aan zijn Académia Mexicana de Té. Daarnaast verzorgt Shaktea teapairings voor restaurants als Banneton van chef-kok Carlos Guillén.

Minstens zo indrukwekkend vinden we het dikke pak pu’er uit 1997 dat Fernando tevoorschijn tovert. Het is prachtig om te zien hoe hij deze vintage thee op ceremoniële wijze, bijna meditatief en met volledige aandacht, zet. De smaak is zo karakteristiek. Het meesterschap waarmee de thee is gezet, is te proeven.

Lees de hele citytrip in koffieTcacao 26

El Moro

Wie wel een kop choco lust en bekend is met de originele verse Spaanse churros con chocolate, kan in Mexico-Stad een zoet vergelijkend warenonderzoek doen. Daarvoor ga je naar El Moro, de originele churreria van CDMX.

De vestiging in Condesa huist in een statig hoekpand, waar frisse witte tegels met blauwe accenten aan de muur direct in het oog springen. Het doet aan als een mix tussen een slager, ijssalon en tapasbar. Knapperige churros, al dan niet met kaneelsuiker, komen hier aan de lopende band de keuken uit. In combinatie met een kop dikke chocolade is dit de droom van iedere zoetekauw.

El Moro’s originele eigenaar, de Spanjaard Francisco Iriarte, kwam in de jaren 30 naar Mexico en ontdekte een gat in de markt met zijn Spaanse churros. Het kleine straatkarretje maakte plaats voor vier vestigingen en inmiddels zijn de churros van El Moro een echte Mexico-Stad classic.

 

Cityguide Mexico-Stad

Mexico-Stad is immens groot, levendig, bijzonder en hartverwarmend: er is zoveel smaak, ambitie, trots, traditie en creativiteit te proeven in de producten in de gesprekken met de ondernemers. Gegarandeerd dat je hier terug wil komen om meer te ontdekken! En als je dat doet, raadpleeg dan zeker deze koffieTcacao cityguide voor meer goede koffie, thee- en cacao-adressen:

KOFFIE
Alma Negra Café
Moderne specialty coffee-bar in het zuiden van de stad met goede online shop met alles voor de echte koffieliefhebber.
Av. Universidad 420-A, Narvarte Poniente | almanegracafe.mx

Blend Station
Blend Station is een relatief nieuwe specialty coffee-bar met een eigen branderij in Condesa. Wie houdt van een breed aanbod kan hier zijn hart ophalen.
Av. Tamaulipas 60, HipódromoCafé | blendstation.com.mx

Buna
Orizaba 42, Roma Nte | buna.mx

Café Avellaneda
Higuera 40-A, Del Carmen | Avellanedakf

Café Dosis
Av. Alvaro Obregon 23, local B, Roma Nte | dosiscafe.com

Café el Jarocho
Cuauhtémoc 134, Del Carmen | cafeeljarocho.com.mx

Café Passmar
Uitgebreid café, barista-opleidingscentrum en branderij voorzien van een grote Giesen te midden van een lokale markt in volkswijk Del Valle.
Calle Adolfo Prieto s/n Local 237, Del Valle | cafepassmar.com

Cardinal Casa de Café
Córdoba 132, Roma Nte | casacardinal.mx

Cucurucho
Tonalá 183, Roma Nte | cucuruchocafe.com

Espresso de Media Noche
Chemex, Kalita of Aeropress, de filterkoffiekeuze is reuze in dit industrieel, doch sfeervol ingerichte café in Condesa.
Fernando Montes de Oca 64, Condesa | espressodemedianoche.mx

Gradios Deli-Café
Luis Moya 115, Colonia Centro | gradiosdelicafe.com

Memorias de un Barista
Frontera 83, Roma Nte | memoriasdeunbarista.com

Quentin
Hippe espressobar in Roma Norte, die elke dag van 8.00 tot maar liefst 22.00 geopend is en ook maandabonnementen aanbiedt voor de eigen gebrande, kleurrijk verpakte koffie.
Av. Álvaro Obregón 64, Roma Nte.| quentin.mx

THEE
Shaktea
Culiacan 52, Hipódromo | shaktea.com.mx

Tomás Casa Editora de Té
Av. Tamaulipas 66, Hipódromo | tomas.mx

CHOCOLADE
Casa Bosques
Córdoba 25, Roma Nte. | casabosques.net

El Moro
Om El Moro te combineren met een luxe shopping-ervaring ga je naar de vestiging in het Palacio del Hierro in de chique wijk Polanco.
Av Michoacán 27, Hipódromo | elmoro.mx

Le Caméléon Chocolates
Eje 2A Sur (Manuel Payno) 87, Obrera, Cuauhtémoc | lomejordelchocolate.com

Sucr’elle Chocolateria
Woon óf verblijf je in La Roma, Condesa, Polanco, Lomas of Altavista, dan bezorgt nieuwkomer Sucr’elle Chocolateria haar oogstrelende passievruchttruffels of gekleurde pralinebollen met onder andere koffie erin verwerkt bij je. Mooi cadeau!
Hegel 342, Polanco, Polanco V Secc | 
sucrellechocolates.com

Tout Chocolat
Condesa is de chocoladehemel van Mexico-Stad en het in een hoekpand gevestigde Tout Chocolat mag zeker niet ontbreken op je lijstje. In tegenstelling tot andere chocoladewinels gebruikt Tout Chocolat naast cacao van eigen bodem ook cacao uit Bolivia, Venezuela en Ecaudor.
Avenida Amsterdam 154, Cuauhtémoc, Hipódromo | 
ToutChocolatMX

Que Bo
Met meerdere vestigingen is Que Bo, waar chocolatier José Ramón Castillo de scepter zwaait, een begrip in Mexico-Stad. Neem zeker een doosje van Que Bo’s goddelijke creaties, gemaakt met Mexicaanse cacao uit Tabasco en Chiapas, mee naar huis.
Isabel la Católica 30 local 15-16, Cuauhtémoc, Historisch Centrum | quebo.com.mx

ETEN
Banneton Bistro
Toegankelijke, gezellige bistro met een wekelijks wisselend menu, bereid door toegewijd chef Carlos Guillén.
La Quemada 9, Benito Juárez | bannetonmx

Casa del Pan
Gemoedelijke bakkerij en restaurant. Vers, vegan/vegetarisch, lokale producten. Warme en koude gerechten, al dan niet met huisgemaakt brood.
Av México 25-B, Del Carmen | casadelpan.com

Dietrich Roma
Voor een chique (koffie-)cocktail ga je naar Dietrich Roma, gevestigd in een glansrijk herenhuis uit de vorige eeuw.
Coahuila 65, 06700Roma Nte. | dietrich.com.mx

Fonda el Morral
Zowel locals als toeristen eten graag op deze iconische plek. Bestel een echte café de olla, of iets sterkers natuurlijk.
Ignacio Allende 2, Del Carmen | Fonda-El-Morral

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!