eska

KTC CITYTRIP: PRAAG

Afhankelijk aan wie je het vraagt roept praag associaties op met goedkope vluchten, halve liters bier voor weinig, zwalkende feestende vrijgezellen, een prachtige oude binnenstad en bovenal een betaalbare bestemming. Dat praag een stad is met een volwassen theecultuur, een uitgebreid specialty coffee-aanbod en een goede verkrijgbaarheid van bean-to-bar chocolade is wellicht minder bekend. voor ktc#28 bezochten we praag, zodat we je kunnen vertellen welke hotspots je niet mag missen!

Tea Mountain


Voor de Eerste Wereldoorlog waren er in Praag honderdvijftig theehuizen te vinden. Inmiddels zijn er een stuk minder over, maar is de specialty tea wel aan een opmars bezig. Een goed voorbeeld hiervan in de nostalgische wijk Karlín is Tea Mountain. Martin Spimr en Jaromir Kral ontmoetten elkaar in een buitensportwinkel voordat ze naar India gingen. Na hun reis spraken ze af en besloten in 2004 een theegroothandel te beginnen. Vijf jaar geleden kwam hier de winkel bij. Martin: “Ik moest de voorraadkamer in huis opofferen aan mijn zoon, die onderhand wel een eigen slaapkamer wilde. Het was dus tijd voor een locatie waar we winkel en opslag konden combineren.” Martin lijkt eerder op een bandlid van de Foo Fighters dan een spirituele theegoeroe. Ook Tea Mountain zelf is vrij van enige uiting van geloof of spiritualiteit, al komt er bij binnenkomst wel een gevoel van rust en kalmte over je heen. De sobere maar stijlvolle houten inrichting, de lange houten bar en nuchtere houding van beide heren dragen hieraan bij. Martin en Jaromir bezoeken elke producent zelf en zijn gespecialiseerd in thee uit Darjeeling en Japan. Martin: “Wij verkopen met name natuurlijke theeën. In deze tuinen worden geen pesticiden en kunstmest gebruikt. De tuinen zien er dan ook niet picture perfect uit, maar de thee is geweldig.” Hoewel Tea Mountain thee in bijna elke specialty coffee-bar geserveerd wordt, is een bezoekje aan de winkel zelf zeker de moeite waard. Om thee te drinken, te praten en even te ontspannen.  

Eska


Van Tea Mountain is het een klein stukje lopen naar de topper van deze citytrip: Eska, onderdeel van de Ambiente Group. Een groep met meer dan twintig restaurants, café’s en bars, opgericht door chefs Tomas Karpisek en Katka Vesela. Geen plek lijkt op de andere en elk concept is even uniek. Hiermee zet de Ambiente Group de toon voor de culinaire trends in de Tsjechische Republiek. Eska opende haar deuren eind 2015 en is een combinatie van een bakkerij, restaurant en koffiebar. Bij Eska drink je koffie van Nordbeans; een zomer- of een winterblend. De zomerblend bestaat voor 75 procent uit Panama en voor 25 procent uit Ethiopië. De blend komt goed tot zijn recht als cappuccino; zacht, romig en zoet. Ook de batch brew is erg aangenaam, op het moment van schrijven een Nicaragua of Rwanda. Maar daar houdt het niet op. Manager Denisa Randusova vertelt vol trots over ‘haar’ Eska: “Wij streven naar een zero waste-beleid. Zo maken we van overgebleven espressoshots koffiemarshmellows (aanrader!, red). En van het fruit dat overblijft in de keuken maken we kefirlimonades.” Bij Eska vind je dan ook geen traditionele frisdranken op de kaart. Maar wel kombucha, heerlijk zelfgemaakt brood en prachtige gerechten met veel gefermenteerde ingrediënten en stevige smaken. Wij begrijpen dat Eska een BIB Gourmand-classificatie op zak heeft. Wil je een totaalervaring, dan zit je hier helemaal goed, van de borrel tot en met het diner afgesloten met een koffie, gezet vanuit de brew bar op de eerste verdieping. De enorme open keuken, industriële styling en potten met ingelegde groentes maken het plaatje af.

Mocht je na een goede lunch bij Eska nog zin hebben in een andere koffie, op tien minuten lopen zit Kafe Karlín. In deze kleine zaak waar de straatklinkers in de bar doorlopen, draait het enkel om koffie. Eigenaren Adam Dvorák en Zdenek Smrcka branden hun koffie nu nog op kleine schaal, maar openen binnenkort hun eigen branderij.


BESTEL #KTC28 MET HELE CITYTRIP NU: HIER


 

Misto


Wijk 6 heeft op het vliegveld na niet veel boeiends te bieden. Behalve als je op koffie-avontuur wilt. Vlakbij elkaar vind je Misto en Kafemat. Een veel groter contrast tussen de twee zaken kun je niet bedenken. Kafemat is een gezellig klein buurtcafe met goede koffie van het Londense Square Mile Coffee Roasters en smakelijke vegan taarten. Misto is de flagship store van de Double Shot koffiebranderij. Double Shot werd in 2010 opgericht en behoort nu tot de top drie grootste Tsjechische specialty coffee-branders. De koffiebar in wijk 6 combineert een industriële met een Scandinavische uitstraling. De gegoten vloer, betonnen bar, houten accentwanden en grote houten tafels stralen een zekere klasse uit. We spreken met wholesale manager Ondrej Petrus: “De vier eigenaren hadden veel ervaring in landen van origine en startte met deze kennis Double Shot. Om de kwaliteit te garanderen en de banden aan te halen, gaan ze elk jaar bij de boeren langs. We leveren enkel koffies die in het seizoen zijn en doen niet aan afnamecontracten. De enige voorwaarde voor horeca om onze koffie af te nemen, is dat ze vijf uur training moeten volgen.” Bij Misto komt het brood uit de eigen bakkerij en de keuken maakt heerlijke gerechten. Aanraders zijn de halloumi sandwich en pulled pork sandwich. En natuurlijk ook de koffie. Hier heb je altijd een keuze uit twee espressokoffies en vier tot zeven filterkoffies. Wij gaan voor een zoete gewassen Kenya kamuchuni, gezet met de Clever Dripper en een espresso van de zomer-espressoblend: de Panama Finca Hartmann (70 procent gewassen, 30 procent ongewassen). Perfecte afsluiters voor een goede lunch.

praag

Cityguide Praag

Het aanbod van Praag wat betreft koffie, thee en chocolade is net zo gevarieerd als de mensen die deze stad bezoeken. Of je nou op zoek bent naar dat ene godshot, een rustgevende thee-ervaring, het lunchadres met heerlijke filterkoffie, een totaalbeleving met geweldig eten, huisgemaakte frisdranken en goede koffie als toetje of toch stiekem het goedkope biertje. Heb je een weekendje Praag op de planning staan? Raadpleeg dan zeker ook onze cityguide.

KOFFIE
Alf & Bet bakkerij en branderij
Světova 454/2
Een stukje buiten het centrum zit de vrij nieuwe bakkerij en branderij van Alf & Bet. Van dezelfde eigenaren als EMA coffeebar. Een mooie strakke industriële zaak met lekkere broodjes. De koffie is echter nog niet echt op niveau.
prague.coffee
Cukrárna Myšák
Vodičkova 710/31
mysak.ambi.cz 
EMA espresso bar
Na Florenci 1420/3
emaespressobar.cz 
Kafemat
Dejvická 3
facebook.com/kafematdejvice 
Kafe Karlín
Sokolovská 46/51
kafekarlin.cz 
Misto
Bubenečská 12
mistoprovas.cz 
Monolok
Moravská 1540/18
Leuke koffiebar met patio achter gebouw. Serveert koffie van Tsjechische brander Rusty Nails.
monolok.cz

onesip coffee
Haštalská 755 15
onesip.coffee 
Pauseteria
U Radnice 11/4
facebook.com/pauseteria 
Super Tramp Coffee
Opatovická 160/18
Koffiezaak in een leuke binnenplaats. Met koffie van Casino Mokka uit Boedapest. Zaak is een beetje gedateerd, personeel niet heel vriendelijk en de koffie gewoon oké.
facebook.com/ supertrampcoffee.cz
Vnitroblock
Tusarova 791/31
In deze oude fabriek vind je een gave combinatie van koffiebar, sportmode, kunstgalerij, theater en muziek. Met goede koffie van Nordbeans, lekker gebak en brunch.
vnitroblock.cz
THEE
Amana
Školská 38
caj.cz
Orijin Tea
Charvátova 1988/3
orijin.cz
Tea Mountain
Křižíkova 488
teamountain.cz

ETEN EN DRINKEN
Eska
Pernerova 49
eska.ambi.cz
Mr. HotDoG
Kamenická 24
De hamburgerhype is misschien al wat op zijn retour, maar een goede hotdog gaat er altijd in. Zeker zoals ze hier gemaakt worden. Probeer ook de cheese sliders. Fastfood maar dan met iets meer tijd en aandacht bereid.
mrhotdog.cz
Lokál nad stromovkou
Nad Královskou oborou 232/31
Wederom uit de koker van de Ambiente Group. Hier geen haute cuisine maar rechttoe, rechtaan Tsjechische maaltijden met goed bier. Denk hierbij aan veel vlees en kaas. Allemaal vers gemaakt met regionale producten.
lokal-nadstromovkou.ambi.cz
ACCOMODATIE
Mama Shelter
Het onlangs geopende Mama Shelter hotel is de perfecte uitvalsbasis om de stad te verkennen. Van de amicale ontvangst tot de goede keuken, de dj die ’s avonds plaatjes draait bij het diner, de kleine bioscoophoek en de fraaie mix van overdadig maar stijlvol design. En ook nog betaalbaar. Met de tram voor de deur ben je in no time in de verschillende wijken. mamashelter.com

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Het laatste nieuws

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

GRATIS HOTSPOT GIDS

Download nu de gratis hotspot gids met daarin onze tips voor 30 toffe koffiezaken in Amsterdam, Antwerpen, Brussel, Den Haag en Rotterdam.