citytrip zurich

KTC Citytrip: Zürich

Het prachtige meer, de oude binnenstad, de bergen op een uur afstand en niet geheel onbelangrijk de goede koffie, thee en chocolade maken zürich een aanrader voor een letterlijk ‘lekker’ weekendje weg. Voor ktc#27 bezochten wij de stad en dit zijn volgens ons de plekken die je tijdens een citytrip zürich niet moet missen.

Mame Coffee

Van oudsher drinken Zwitsers meer koffie thuis dan in een café en de koffie die gedronken wordt leunt zwaar op de Italiaanse cultuur van donkere brandingen en robusta koffies. Aan de poten van deze koffiecultuur wordt echter al een flink aantal jaar gezaagd door enthousiaste ondernemers als Mathieu Theis en Emi Fukahori. Zij won de nationale baristakampioenschappen in 2015, hij versloeg haar in 2016 en daarna werden ze een setje. Samen openden ze Mame Coffee, de absolute specialty coffee-topper in Zürich.
Weliswaar gelegen in een niet zo spannend gedeelte van de stad, maar het omlopen waard. Koffie kiezen doe je hier aan de hand van een zelfgemaakt flavour wheel. Je kiest welke smaken je lekker vindt en dan hoort hier een koffie bij. Het flavour wheel verandert dus ook elke keer als er andere koffies zijn. In de kleine, maar lichte en open opgezette zaak worden veel workshops, lezingen en cuppings gehouden. Mathieu en Emi trainen zowel consumenten als professionals. De lessen zijn niet SCA-gecertificeerd. Emi: “De meeste professionals willen gewoon weten hoe
ze snel en efficiënt moeten werken. Dat leer je in een SCA-training niet.” Bij Mame Coffee worden koffies van verschillende branders geserveerd.
Op moment van bezoek was dit koffie van de Coffee Collective, Gardelli en La Cabra. De thee komt van Tèaura. Alle koffies worden per kopje gewogen, gemalen op een Mahlkönig EK43 en vervolgens gezet met de Victoria Arduino Black Eagle of de V60. Mathieu zet voor ons de Gesha Village Oma Lot 51 uit Ethiopië van Gardelli als espresso. Wat een prachtige smaak, een ronde, zoete koffie met een fijne aciditeit en een enorm lang mondgevoel. De filter is een Boliviaanse koffie van The Coffee Collective. Een zogeheten acquired taste met een smaak van melasse en geroosterde granen, bijna hartig. Erg bijzonder. Wil je je koffie-avontuur meteen hoog inzetten? Begin dan bij Mame Coffee.

citytrip zurich

Shui Tang

In de Altstadt, het oude centrum van Zürich, vind je de thee-oase van Meng-Lin Chou. Shui Tang ademt rust, de zaak is smaakvol ingericht met hier en daar wat houten meubels en displaykasten met prachtig porselein en bijzondere theeën. Het middelpunt van deze theehemel is de enthousiaste en fanatieke Meng-Lin. De Taiwanese kwam elf jaar geleden naar Zürich en opende haar theezaak in 2009. Meng-Lin heeft een uitgesproken mening over alles wat met thee te maken heeft en deelt haar kennis graag.
Of een theezaak Aziatisch is of niet, moet niet uitmaken. Het gaat immers om de thee die er geschonken en verkocht wordt. Meng-Lin: “Bij alles gaat het om smaak. Je kan smaak niet zien of meenemen. Smaak gaat van tong tot tong en van generatie naar generatie. Als we hierin compromissen sluiten, gaat de smaak verloren.” Meng-Lin en haar zakenpartner, die opereert vanuit Taiwan, zijn gespecialiseerd in oolong: “Oolong moet van twee volwassen bladeren zijn. Niet twee bladeren en een knop zoals je meestal ziet. Wij wachten één tot twee weken langer met het plukken dan normaal. Geduld is beter voor ons, de thee en de aarde. Met deze insteek is wel of niet biologisch ook niet belangrijk, want met meer geduld heb je geen bestrijdingsmiddelen nodig. We moeten gewoon wachten tot de plant klaar is en plukken wat kan. Daarna geven we de plant weer rust.” Naast oolong is Shui Tang ook sterk in pu’er. Meng-Lins partner begeleidt dit proces stap voor stap in Taiwan. “Sommige Koreanen slapen een maand onder een theeboom om te voorkomen dat de thee gestolen wordt”, zegt MengLin. “Groene thee is enkel goed als hij jong is. Als we groene thee plukken, heeft de plant lang pauze nodig. En dat doen we tegenwoordig niet. Zwarte thee wordt echter met de jaren mooier. Pu’er helpt met het vinden van de balans tussen spiritualiteit en materialisme.” Bij Shui Tang is het ook mogelijk om ‘thee te leren’, want van workshops spreekt men niet.
Meng-Lin laat ons ‘de thee die niet weet dat het lente is’ proeven. Een oolong geplukt tijdens en geoxideerd in de koude nacht. Dit zorgt voor een ontzettende bloemige, zoete en romige thee. Opmerkelijk detail is dat Meng-Lin kraanwater gebruikt voor haar thee: “Ik wil niet dat de thee bij mij lekkerder smaak dan bij mijn klanten thuis.”

 


BESTEL #KTC27 MET HELE CITYTRIP NU: HIER


citytrip zurich

Garçoa


Zwitserland staat bekend om zijn chocolade, maar dat betreft vaak omgesmolten couverture met smaakjes en heeft niet echt iets te maken met bean-to-bar chocolade. Op grote schaal is bean-to-bar producent Felchlin al jaren bezig met het maken van goede en duurzame chocolade, maar op kleine schaal komt het maar langzaam op gang. Dat vonden Andreas Brechbühl en Fränzi Akert ook. Beiden hebben een achtergrond in de landbouw. Andreas reisde tijdens zijn studie naar de Ivoorkust en werkte daarna in Ghana. Fränzi werkte een jaar in Peru aan een project over cacaofermentatie. Zo ontstond hun gezamenlijke interesse in chocolade.
In 2013 begonnen ze met een kleinschalige chocoladeproductie en in 2016 stond alles klaar om van Garçoa (samensmelting van sugar en cacao) een succes te maken. Inmiddels zijn ze verhuisd van ver buiten het centrum naar de meer centraal gelegen wijk Wollishofen, worden de repen verkocht in verschillende winkels in Zwitserland, via de webshop, op een aantal lokale markten en Garçoa’s Chocolate Tigerabonnement. Opvallend is dat Andreas en Fränzi alle cacaoproducenten zelf kennen voordat ze de cacao kopen. Momenteel zijn dit producenten uit Peru, Ghana en India. Met name Ghana en India zijn ongebruikelijke origines. In Ghana wordt vooral bulkcacao geproduceerd en cacao uit India zien we hier in Europa bijna niet.
Het assortiment is met vier repen klein maar fijn. Zo is de Idukki 78% reep uit India heerlijk friszuur en fruitig van smaak. De Suhum 75% uit Ghana is prachtig mild met tonen van honing en karamel. Deze verfijnde smaken zitten bovendien in prachtige verpakkingen gebaseerd op de kleuren van de cacaopods. De repen hebben een unieke vorm: elk stukje verschilt in formaat en dikte.

citytrip zurich

Cityguide Zürich

Naast Mame Coffee, Shui Tang en Garçoa zijn er nog andere adressen die het bezoeken waard zijn. Heb je een weekendje Zürich in de agenda staan? Blader dan nog eens terug in ktc#27 voor de hele citytrip en raadpleeg ook zeker onze cityguide.

KOFFIE
Milchbar
Milchbar is een combinatie van een hotel, restaurant en koffiezaak. Het koffiegedeelte is knus en klein en er is veel ruimte om lekker buiten te zitten. De koffie komt van Black & Blaze, een branderij net buiten Zürich. Kappelergasse 16
milchbar.ch 
MAME Coffee
Josefstrasse 160
mame-coffee.com
COFFEE
Zondag gesloten
Grüngasse 4
coffeezurich.com 
Miró Coffee
Één van Zürichs weinige specialty branderijen. Inmiddels met een eigen vestiging en branderij aan de Brauerstrasse 58. Op maandag en dinsdag met de coffeetruck op het Polyterrasse en op woensdag en donderdag op de Stefano- Franscini-Platz 5.
mirocoffee.co 
Café Henrici
Deze mix tussen een bar, koffiebar en restaurant voelt als een bruine kroeg. De zaak wordt gerund door broer en zus en is altijd gezellig druk. Je moet wel even geduld hebben want de bediening kan wat op zich laten wachten.
Niederdorfstrasse 1
mirocoffee.co 
Bros Beans & Beats
Eigenaar Andreas Di Sario startte eind 2016 met Bros Beans & Beats en heeft sindsdien veel aanloop. Op de Victoria Arduino Black Eagle wordt vooral de standaard espresso blend gezet, die zeker niet teleurstelt. Voor wisselende specialties als ook een eenvoudige lunch kan je hier ook terecht.
Gartenhofstrasse 24
brosbeansbeats.ch

H. Schwarzenbach
Heinrich Schwarzenbach is de vijfde generatie die deze prachtige winkel draaiende houdt. Al 154 jaar gaan de locals hier naartoe voor gedroogde vruchten, koffie en thee. Sinds twintig jaar heeft Heinrich ook een koffiezaak ernaast geopend. De koffie branden ze zelf op een 25kg Probat en gaat van licht tot donker gebrand, van blend tot single.
Münstergasse 17-19
schwarzenbach.ch 
Grande Café & Bar
Kleine en knusse koffiezaak annex café. De koffie is niet geweldig, maar borrelen kan hier heel goed.
Limmatquai 118
grande-zurich.ch 
Auer & Co
Sihlquai 131
auer.coffee 
Boréal Coffee Shop
Talacker 41 en Thurgauerstrasse 34 (zaterdag en zondag dicht) borealcoffee.ch
Café Noir
De eerste microbranderij van Zürich. Is niet helemaal meegegaan met de specialtybeweging, maar serveert een degelijke koffie.
Neugasse 33
cafe-noir.ch 
169 West
Weststrasse 169
169west.ch
Coffee Shack
Müllerstrasse 31
coffeeshack.ch
THEE
Shui Tang
Spiegelgasse 26
shuitang.ch

CHOCOLADE
Garçoa
Vanaf september worden er wekelijks rondleidingen gegeven voor de fabriek. Bekijk voor meer informatie de website.
Butzenstrasse 60
garcoa.ch
La Flor
Kijk voor verkooppunten op laflor.ch
Conditorei Schober
Al sinds 1842 is dit volgens velen hét adres voor het lekkerste gebak in Zürich. Neem plaats in het klassieke decor, waan je in de 19de eeuw en laat je smaakpapillen het werk doen.
Napfgasse 4
conditorei-cafe-schober.ch 
ACCOMODATIE
B2 Boutique Hotel + Spa
Gelegen net buiten het centrum in een oude bierfabriek ligt dit prachtige hotel met in de kelder een geweldige spa. Van de bibliotheek waar je kunt genieten van een uitgebreid ontbijt tot de luxe kamers, het zwembad op het dak en de uitgebreide sauna in de kelder, hier kom je helemaal tot rust. Het enige gevaar is dat je Zürich zelf misschien niet meer ingaat. Gelukkig brengt de trein achter het hotel je in tien minuten in het centrum.
Brandschenkestrasse 152
b2boutiquehotels.com
Hotel NI-MO
Klein en sfeervol typeren dit charmante hotel dat meer als een B&B aanvoelt. NI-MO bevindt zich op loopafstand van het centrum, heeft prachtige modern ingerichte kamers en een huiskamer met een luxe ontbijtbuffet. De perfecte mix tussen luxe en sfeer met persoonlijke aandacht van het vriendelijke personeel.
Seefeldstrasse 16
hotel-nimo.ch

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

LAATSTE NIEUWS

Het beste van koffieTcacao in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT