comandante c40

KTC test de Comandante C40

Elke editie van koffietcacao testen en bespreken docenten, studenten en professionals van de international tea & coffee academy een machine, van koffiemolen tot volautomaat. In #ktc30 lag de comandante c40 op de testbank. 

Voor wie: consumenten en professionals
Maalschijven: conish
Maling: espresso tot filter
Richtprijs: 230 euro

De Comandante molen is ons niet onbekend; hij gaat namelijk steevast mee op vakantie. Het gebruiken van een handmolen is simpel: je stopt er de gewenste hoeveelheid koffie in en door aan een hendel te draaien wordt de koffie gemalen. De Comandante is door de conische Nitro blade maalschijven, die makkelijker malen dan platte schijven, voor zowel filter- als espressomaling geschikt. Normaal gebruiken wij hem voor filter, dus het eerste experiment wordt: de espresso.
Onder de maalschijven zit een draaischijf die je trapsgewijs kunt verstellen voor een grove of fijne maling. Dit systeem werkt makkelijk, zelfs als de koffie in de molen zit. We beginnen met het malen van 20 gram koffie voor een dubbele espresso. Er is geen referentiepunt op de maalschijven om aan te geven waar je moet beginnen, maar na vijf keer afstellen, hebben we een heerlijke espresso. Het malen kost maar 1 minuut, verbazingwekkend snel voor een handmolen. Na de espresso gaan we voor de filtermaling. Dit is de maling waar de molen waarschijnlijk vaker voor gebruikt gaat worden.

Onderweg zet je immers makkelijker filter dan espresso. Al snel hebben we exact dezelfde maling die we normaal gebruiken voor onze filter met de EK43 molen op de Academy. Wauw! We meten dezelfde consistentie in deeltjesgrootte als de EK43, de droommolen van veel barista’s. Dat is fijn, want een consistente maling zorgt voor een constante extractie.

Bestel de Comandante C40 hier ->  BESTEL HIER

The good

Goed zijn de consistentie van de maling, het gemak om bonen in gelijke stukjes te malen en het afstellen van de maalfijnheid en grofheid. Door de conische maalschijven is malen zeer gemakkelijk.

The bad

Er is geen referentiepunt op de maalschijven. Voor het afstellen van de molen zijn er geen vaste standen voor bijvoorbeeld filter- of juist espressomaling. Het is daarom slim om het aantal klikjes te noteren als je de molen afstelt. Voor een handmolen is de Comandante ook redelijk aan de prijs.

Conclusie 

De Comandante C40 is een van de beste handmolens die wij hebben mogen gebruiken. De meeste handmolens zijn vrij lastig af te stellen en maken geen consistente maling. Vooral als je thuis een espressodrinker bent, maar ook graag naar plekken gaat zonder stroom waar je filterkoffie wil drinken, is de Comandante een geweldige molen. 

Koop de Comandante C40 in onze shop!

BESTEL HIER

 

 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.