test The Oracle Touch

The Oracle Touch van Sage Appliances

De redactie van koffieTcacao zette afgelopen twee maanden koffie met de geautomatiseerde espressomachine The Oracle Touch van Sage Appliances. Een luxe machine, die uiterst geschikt is voor iedereen die, zonder baristacertificaat op zak, thuis of op kantoor graag goede koffie bereidt.

Voor wie: consumenten en mkb
Kleur: roestvrijstaal of matzwart
Afmeting: 46 x 46 x 55 cm
Richtprijs: € 2.499 (zonder touchscreen, The Oracle € 1.999)

The Oracle Touch van Sage Appliances

De machine wordt geleverd in een mooie doos, met alle benodigde accessoires zoals melkkan, klassieke filterdrager, blindfilter en een uitklopbak. Met verse koffiebonen in huis, hoef je alleen de stekker in het stopcontact te steken, het waterfilter in het reservoir te plaatsen, én je bent klaar om koffie te zetten. Sage Appliances heeft heel handig alles in één machine gestopt; een ingebouwde koffiemolen, geautomatiseerde stoompijp en alle benodigde accessoires. 

Zodra we de machine hebben staan, gaan we op zoek naar de juiste maalgraad voor de ingebouwde molen. De handleiding adviseert om te beginnen bij een maalgraad van 30, maar wat ons betreft kan dat een stuk lager. Voor de Colombiaanse koffie uit Génova waarmee we de hopper de eerste keer vullen, zijn we uiteindelijk bij een maalgraad van twaalf tevreden over de manier waarop de espresso in de kop loopt. Het aanpassen van de maalgraad gaat makkelijk met een draaiknop aan de linkerzijde van de machine. In verband met retentie, de hoeveelheid gemalen koffie die achterblijft in de molen, kun je het eerste shot na het aanpassen van de maalgraad het beste weggooien. 

Naast het malen van de koffie, drukt de machine ook automatisch de koffie aan. Hierdoor hoef je niet meer zelf te tampen en kun je de gevulde filterdrager direct in de zetgroep plaatsen voor bereiding van de koffie. Vervolgens is het eigenlijk alleen een kwestie van  een knop aantikken op het touchscreen. Óók wat betreft de melk. Terwijl de koffie loopt, kun je de geautomatiseerde stoompijp in een gevulde melkkan zetten en via het touchscreen de melk automatisch laten opschuimen. De kwaliteit van het ‘microfoam’ is goed. Met zowel melk als haverdrank kunnen we goed latte art schenken. Omdat het melk opschuimen en het koffie bereiden tegelijk kan plaatsvinden, zet je binnen no-time een melkkoffie op tafel. 

The Oracle Touch: plussen 

 • The Oracle Touch voorziet in één keer in een hele espresso set-up met ingebouwde molen, automatisch tampen, melkkan en een klassieke filterdrager. Alleen koffiebonen aanschaffen en je kunt aan de slag.
 • Het touchscreenmenu is helder en makkelijk in gebruik. Displays op espressomachines hebben nog wel eens veel verschillende en verwarrende symbolen, maar het hoofdmenu van The Oracle Touch bestaat uit pictogrammen van een kleine selectie dranken. Je kunt eenvoudig een voorgeprogrammeerde drank selecteren, maar ook een eigen drank toevoegen waar je de gewenste temperatuur en doorloopsnelheid kunt opslaan. 
 • Ook bij de voorgeprogrammeerde dranken kun je tijdens de bereiding via de touchscreen de doorlooptijd en temperatuur van het water en de melk nog aanpassen. 
 • Je kunt zelf de maalgraad instellen.
 • Dankzij de geautomatiseerde stoompijp kun je rekenen op kant-en-klaar melkschuim van goede kwaliteit. Het ‘microfoam’ is zelfs geschikt voor latte art. De stoompijp reinigt zichzelf intern na het opschuimen. 
 • Doordat je tegelijkertijd de koffie zet en de melk laat opschuimen, kun je in slechts een paar minuten koffie zetten. 
 • Het waterreservoir is heel netjes weggewerkt en makkelijk om bij te vullen. Aan de voorkant van de machine zit een klep met een chique kliksysteem, waar je het water in kan schenken. 

The Oracle Touch: minnen

 • Je kunt de koffie niet doseren. De machine doseert zelf op 11 gram koffie voor een enkele en 22 gram voor een dubbele espresso. 
 • De melk moet tot de streep op de stoompijp ingeschonken worden voor het opschuimen. De minimale hoeveelheid is geschikt voor twee koppen cappuccino. Wil je slechts één cappuccino zetten, dan blijft er veel melkschuim over. 
 • Bij de keuze voor ‘americano’ wordt er eerst een dubbele espresso ingeschonken en daarna heet water. Je kunt kiezen voor klein, medium of groot, maar zelfs bij de keuze voor een kleine americano komt er zoveel water uit dat onze kop overstroomt. Je moet het water daarom handmatig eerder stoppen. Naar onze mening kun je het beste de ‘officiële’ manier van americano zetten hanteren: een kop met heet water vullen en daar een dubbele espresso over laten lopen. 
 • De filterdrager erin en eruit draaien gaat wat stroef, waardoor de hele machine meedraait. Met het tegenhouden van de machine, druk je gemakkelijk op de uitknop. Dat is niet handig als je net een espresso wilt bereiden, want het duurt weer even voordat de machine is opgestart. 

Conclusie

The Oracle Touch is een luxe espressomachine, die van alle gemakken is voorzien. Dankzij de ingebouwde koffiemolen, automatische tamper en kant-en-klare melkschuim is de nieuwste parel uit de Sage-stal ontzettend makkelijk te bedienen en onderhouden. Een ideale koffiemachine voor iedereen die op zoek is naar gemak en kwaliteit voor thuis of op kantoor.


koffieTcacao heeft de machine gekregen van SAGE in ruil voor een onafhankelijke review. De tekst is dus op geen manier beïnvloed door SAGE zelf.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

De nieuwe haverdrink van Arla Foods voorziet koffiedranken van een plantaardig alternatief zonder concessies te doen aan smaak en prestatie.

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.