Latitude: bean-to-bar chocolade uit Oeganda

In het westen van Oeganda maakt Amerikaan Jeff Steinberg het verschil voor lokale cacaoboeren. In de eigen fabriek verwerkt Latitude Craft Chocolate de cacao zelf tot bijzonder mooie repen. Opmeer Reports bracht voor koffieTcacao 42 een bezoek aan Latitude in de regio Bundibugyo.

Oeganda is in de wereldwijde cacaomarkt een groeiende single origin leverancier. Jeff Steinberg begon met hulp van de Rabobank Foundation cacao in West-Oeganda op te kopen en richtte zes jaar geleden Latitude Craft Chocolate op. Tot 2016 adviseerde Jeff organisaties en bedrijven in de sociale sector over een betere samenwerking met lokale boeren. Ook werkte hij veel samen met grotere koffie-, cacao- en katoenbedrijven.

“Als consultant raak je soms gefrustreerd, omdat je aanbevelingen doet en nooit zeker weet of iemand ze gaat uitvoeren”, aldus Jeff. “Zes jaar geleden kwam ik op een punt dat ik dacht: ik kan het nu beter dan jullie allemaal.” Hij investeerde in het opkopen van cacao in het westen van Oeganda. De Rabo Foundation dook met hem mee en verschafte hem het kapitaal dat hij nodig had om de cacaoboeren direct te betalen.

Vrouwelijke boeren oogsten cacao voor Latitude

Cacaoboerderij Oeganda

Training, begeleiding en eerlijke prijzen voor boeren

Het eerste jaar kocht Jeff Steinberg cacao van honderd boeren. Dankzij het geleende werkkapitaal kon hij dat aantal uitbouwen naar 2.500 biologisch gecertificeerde boeren. Dit jaar verwacht Jeff cacao te kopen van vijfduizend boeren. Om al die boeren te bereiken en hen te leren hun cacao-oogst te verbeteren, werkt Latitude met zogenaamde ‘leidende’ boeren, die hun kennis doorgeven aan anderen.

De 62-jarige Asaba Teopista is een van de vrouwelijke boeren, die aan Latitude levert. “Toen ik in 2016 hoorde dat Latitude cacao kwam kopen, heb ik contact met ze gezocht. Ik ontdekte dat ze een goede prijs betalen en ons niet bedriegen.” Collega-boer Annet Medius vertelt eenzelfde verhaal: “Latitude heeft een goede weegschaal. Als zij onze cacao wegen, hebben we veel meer cacao dan bij de concurrentie.”

Beiden zijn ze blij met de training die ze krijgen om hun plantage beter te onderhouden en te weten hoe ze het best kunnen oogsten. Mede dankzij snoei-instructies en tips over het schoonhouden van de plantage oogsten ze uiteindelijk ook meer cacao. Waar ze voorheen zelf de bonen moest fermenteren en drogen, doet Latitude dat nu voor haar. Annet: “Toen ik zelf de cacao droogde, werd het regelmatig gestolen. Ook bespaart het me veel tijd dat Latitude de verwerking op zich neemt.”

Droogproces cacaobonen door Latitude

Latitude verwerkt de cacao zelf tot chocolade

Bijzonder is dat Latitude een deel van de cacao zelf lokaal wordt verwerkt tot chocolade. Sinds 2021 gaat 95% van de 10-15 ton geoogste cacao naar klanten in Europa, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Kenia en Japan. De overige 5% wordt in Kampala verwerkt tot chocoladerepen en bonbons.

In de toekomst wil Jeff 50%van de geoogste cacao in Oeganda verwerken. Net als veel chocolademakers in de bean to bar-wereld hebben Jeff en zijn team zichzelf alles geleerd, met hulp van YouTube, kleinschalige chocolade-producerende klanten en veel geduld.

Latitude chocoladerepen

Latitude chocoladerepen

Lees de hele reisreportage van Opmeer Reports in koffieTcacao 42. Je shopt de single origin chocoladerepen bij onderstaande adressen:

The Chocolate Shop
Limoenhof 1 2564 KV Den Haag

Gula Delicatessen
Grote Spui 5a 3811 GA Amersfoort

Cacao & Spice
Dollebegijnensteeg 5a 1012 HD Amsterdam

Evermore Thee – Koffie – Chocola
Coolhaven 158a 3024 AM Rotterdam

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Een 100% duurzame koffieverpakking die de beste bescherming biedt voor de koffiebonen: Packiro legt uit waarom dit een lastige kwestie is

Infused coffees, oftewel koffies met een smaakje, duiken de laatste jaren steeds vaker op. Wat is het eigenlijk? Mag het nog wel koffie heten?

Met warmere dagen in aantocht, stijgt ook de vraag naar cold brew koffie. Wij testten de ColdBRU van Marco Beverage Systems voor je uit.