La Reserva de ¡Tierra! Cuba

Lavazza lanceert La Reserva de ¡Tierra! Cuba: koffie met een verhaal

Na een succesvol project om de koffieteelt in Cuba nieuw leven in te blazen, voegde Lavazza afgelopen maand de koffie-origine toe aan zijn duurzame koffielijn: La Reserva de ¡Tierra! Cuba. Deze Cubaanse koffieblend biedt een mooi verhaal voor barista’s en horecaondernemers, die het complete verhaal van koffie willen vertellen. “Via de QR-code op het koffiekopje, kunnen gasten het hele traject van de koffie volgen.” 

Ooit was Cuba een sterk koffieproducerend land, maar met de Cubaanse revolutie viel de koffieteelt in verval. De Lavazza Foundation, een stichting van de Italiaanse koffiegrootmacht voor duurzaamheidsprojecten, en Oxfam sloegen de handen ineen om het tij te keren. “Cuba is een ruwe diamant als het op koffie aankomt”, vertelt Siebren Nicolai van Lavazza Benelux. “Het klimaat is er perfect, maar de koffie-infrastructuur lag er de afgelopen 50 jaar nagenoeg stil.” 

Koffiescholen

In 2018 startten Lavazza en Oxfam Novib met het Escuela café-project, waarbij 34 koffiescholen werden gerealiseerd om 3,000 (toekomstige) koffieboeren en -experts op te leiden. Centraal stonden de duurzame landbouwpraktijken, het behoud van het Cubaanse bosgebied en een verbeterde positie van vrouwen en jongeren. “Het eerste deel van het project is vorig jaar afgerond. Nu is de eerste koffie op de markt. Dat is uniek!” 

De smaak van La Reserva de ¡Tierra! Cuba

De nieuwe espressoblend bestaat uit 65% gewassen arabica, 25% gewassen robusta en 10% gefermenteerde robusta, die drie dagen gefermenteerd is. Met proefnotities van amandelen, specerijen en melkchocolade heeft de koffie een mooi klassiek profiel, perfect voor zowel espresso als cappuccino. “De lange fermentatie van de robusta zorgt bovendien voor een zoete, wijnachtige nasmaak,” vertelt Siebren Nicolai.

StorytellingLa Reserva de ¡Tierra! Cuba

De koffieblend is niet alleen een allemansvriend voor in de horeca. Het verhaal erachter is minstens net zo goed. Dankzij het gebruik van blockchaintechnologie is dat verhaal voor iedereen toegankelijk. “Via een QR-code op de verpakking, maar óók op het Lavazza koffieschoteltje, kun je het hele traject volgen. Zo zie je precies waar de koffie die je drinkt vandaan komt.”  

Coffee Defenders

Voor horecazaken die graag nog meer betrokken zijn bij de duurzaamheidsprojecten van Lavazza is er het Lavazza Coffee Defenders programma. Dit is een netwerk van barista’s en horecaondernemers, die kunnen rekenen op uitgebreide baristatrainingen in het Lavazza Training Center. Hier is niet alleen aandacht voor goede koffie-skills , maar ook voor de verhalen die schuilgaan achter de koffies en projecten zoals het Escuela café in Cuba. 

Voor sommige horecazaken verzorgt Lavazza ook de aankleding van hun restaurant of café. “In het café van NEMO in Amsterdam hebben we bijvoorbeeld met behulp van een grote houten boom, fotografie, tekst en uitleg het verhaal van koffie mooi in kaart gebracht.” 

La Reserva de ¡Tierra! CubaWil jij het bijzondere verhaal achter La Reserva de ¡Tierra! Cuba ook in jouw koffiezaak vertellen? Ga naar de website van Lavazza voor meer info.

 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.