mediteren met pure cacao
Foto: Pure Kakaw

Mediteren met pure cacao

Voor de Maya’s en de Azteken is cacao al eeuwenlang een natuurlijk medicijn dat een positief effect heeft op lichaam en geest. Inmiddels is pure cacao ook in het westen steeds vaker terug te vinden bij meditatiesessies in combinatie met yoga, dans en muziek. Toe aan een gezonde portie positiviteit tijdens deze winterdagen? Ontdek welke vorm van cacaomeditatie bij jou past. 

Wat is pure cacao

Pure cacao is onbewerkt en bevat geen suikers en smaakversterkers. Want wanneer cacao wordt verwerkt in chocolade, verliest het veel van haar rijke stoffen. Hoe puurder de cacao, des te meer vitamines, mineralen en antioxidanten erin zitten, waar jij de vruchten van plukt. Zo zorgt pure cacao voor focus en energie, een gelukkig gevoel, beschermt het tegen hart- en vaatziekten én kan je van cacao een runners high-effect krijgen. In dit artikel lees je meer over de gezonde effecten van pure cacao.

Een eeuwenoud medicijn 

In veel Midden- en Zuid-Amerikaanse culturen, zoals bij de Maya’s en de Azteken, is cacao al duizenden jaren een heilige drank. Het werd en wordt nog steeds gezien als een natuurlijk medicijn. Zo gebruikten de Maya’s cacao onder andere als hulpmiddel bij bevallingen, long- en buikproblemen, voor de verzorging van wonden en als krachtvoer in het leger. Het Latijnse woord voor cacaoboom is ‘theobroma cacao’ en betekent oorspronkelijk ‘voedsel van de goden’. Cacao is dus veel meer dan enkel een ingrediënt voor chocolade.

Verschillende vormen van een cacaomeditatie 

Nieuwsgierig hoe je de positieve werking van pure cacao kunt ervaren? Voor koffieTcacao 33  dook redacteur Marlon Velvis in de wereld van meditatie, yoga en ecstatic dance met een kop pure cacao. Dit zijn haar ervaringen. 

Mediteren met pure cacao

In een yogastudio in Amsterdam-West ontmoet ik yoga- en meditatiedocent Leonie Eshuis. Enigszins nerveus informeer ik over de kans op een cacaotrip. Gelukkig kan Leonie deze angst snel wegnemen. Vanwege de kleine hoeveelheid cacao heeft het ‘voedsel van de goden’ een subtiele werking tijdens de meditatie. De sessie begint met het doorgeven van de koppen cacao in de kring. Iedereen wordt hierbij gevraagd om in gedachten een wens voor zijn of haar kringgenoot uit te spreken. Vervolgens worden er verschillende meditatie-oefeningen gedaan, waarbij er wordt gefocust op de ademhaling en gedachten. Hoewel ik in eerste instantie nog niet het effect van cacao merk, gebeurt dit na een tweede kop cacao wel. In de trein naar huis merk ik opeens dat mijn hart wel heel snel klopt, mijn energieniveau Red Bull-waardig is en dat ik een warm en gelukkig gevoel van binnen heb. Ik besluit het te omarmen en kijk gelukzalig naar het voorbij denderende landschap.

Yogasessie met pure cacao 

Wil je meer dan alleen een meditatie-oefening? Plak er dan een yogasessie aan vast. Tijdens zo’n sessie ben je namelijk nog bewuster van je lichaam. Pure cacao doet hier nog eens een schepje bovenop. Leonie vertelt: “Cacao opent de hart- en bloedvaten en versnelt de bloedsomloop. Dit heeft een verwarmend en ontspannend effect op het lichaam. Cacao helpt goed om uit je gedachten en in je lichaam te komen.” Na de ademhalingsoefeningen volgt een lesje flow-yoga. Ik flow lekker mee en kom relaxt, blij en opgekikkerd uit de sessie.

pure cacao esctatic dance

Esctatic dance met pure cacao

Na mijn relaxte en subtiele ervaring met cacao, besluit ik om wat meer uit mijn comfortzone te gaan. Hoewel de gedachte aan extatisch dansen mij niet direct als muziek in de oren klinkt, geef ik het een kans. Ik ontmoet organisator Jeroen Dorrestein die mij vertelt dat je met cacao in extase kunt komen. Deze extase wordt versterkt door muziek. “Door het geestverruimende effect van cacao en het vermogen om emoties te versterken is het een fijn drankje om op een ecstatic dance-feest te nemen. In combinatie met sjamanistische muziek en de energie van de groep beland je in een soort extase waarin je een diepe verbondenheid kunt ervaren.” Na een grote kop cacao gaan de voetjes van de vloer. Mensen lijken in no time helemaal in zichzelf gekeerd, anderen bewegen vloeiend om elkaar heen en weer anderen gaan rustig op de grond liggen. Ik ervaar dit vrije gevoel wat minder. Dat kan. De ene keer werkt cacao intenser dan de andere keer. Er zit maar één ding op: het nog een keer proberen.

 

Recept voor pure cacao drank

Benodigdheden

175 ml water* / 20 gram rauwe cacaopoeder / garde / chilipeper
* Je kunt er ook voor kiezen het water te vervangen door een plantaardige drank.

Bereiding

  • Verhit het water tot 70ºC.
  • Voeg de rauwe cacao toe. Je kunt er eventueel kruiden als chilipeper of kaneel aan toevoegen zodat de drank minder bitter is.
  • Klop de drank totdat er een schuimlaag ontstaat.

Het geheim van een perfecte bereiding is de cacao tot een schuimige drank te mengen. De Maya’s en de Azteken deden dat vroeger door de drank net zolang van pot naar pot over te gieten tot er een schuimlaag ontstond. Vandaag de dag krijg je met een (elektrische) garde in slechts enkele minuten hetzelfde effect.

*recept door Pure Kakaw

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!