Mijn Melk: zo van de boer bij jou in de buurt
Advertorial

Mijn Melk: zo van de boer bij jou in de buurt

Een fles volle melk direct van de boer in huis hebben en tot op de koe af weten waar de inhoud vandaan komt? Sinds 2018 maakt Mijn Melk het mogelijk. Hun drie aangesloten boeren hebben een minizuivelfabriek op de boerderij. Daardoor kunnen ze hun melk zelf verhitten, verpakken en direct aan de consument verkopen. koffieTcacao sprak met marketing manager Anne Rohof én fan van het eerste uur, Sanne Westphal, die in haar koffiebar Tref verse volle melk van boerin Yvonne Oostdam gebruikt.

De melkboer weer een gezicht geven en de keten verkorten. Dat is hun missie. “Consumenten zijn steeds meer op zoek naar transparante en lokaal geproduceerde producten”, vertelt Anne Rohof van het innovatieve zuivelmerk Mijn Melk, dat precies daarop inspeelt. Door de boeren zelf melk te laten verzuivelen op de boerderij wordt de grote zuivelfabriek uit de keten gehaald en kunnen de boeren hun eigen product weer met trots verkopen. “In plaats van dat de melk in de grote anonieme melkplas terechtkomt, krijgt de boer waardering voor al zijn inspanningen.”

Verser dan Mijn Melk kan niet

Het resultaat is bovendien verser dan vers! Waar ‘anonieme’ melk over het algemeen drie dagen in een tank op het erf staat voordat het überhaupt verwerkt wordt, zit Mijn Melk binnen 24 uur al in de fles. Dat is mogelijk dankzij een minizuivelfabriek, die per jaar 800.000 liter melk kan verwerken. “Daarin vindt het pasteuriseren (verhitten, red.) en homogeniseren van de vers gemolken drank plaats. Dat is nodig om bacteriën te doden en een opromende vetlaag te voorkomen,” legt Anne uit. Maar meer dan dat gebeurt er voor de volle melk, hun paradepaardje, niet. “We halen er niets uit en we voegen niets toe, waardoor het een natuurlijk – hoog – vetgehalte behoudt.”

Match made in heaven

Door dat hoge vetgehalte – gemiddeld 4,5% – is de volle melk van Mijn Melk ideaal in combinatie met koffie: het is de sleutel voor een goede smaak én mooi melkschuim. Dat beaamt Sanne Westphal, eigenaar van koffiebar Tref in Bodegraven. Elke maandag haalt ze haar melk op bij boerin Yvonne Oostdam, die even verderop in het dorp woont en werkt. “De melk heeft een hoger vetpercentage dan de meeste volle melk en dat werkt fantastisch in cappuccino’s en andere melkdranken. De melk is super romig en volzoet.”

Foto Koffiebar Tref

Mijn Melk: Kies lokaal

De winnares van de Louis Claus Trofee 2023 voor aanstormend koffietalent ziet in Mijn Melk de beste optie voor koffiezaken. “Plantaardige melk is in opkomst, maar in verhouding wordt er nog steeds meer koemelk gedronken. Als je dan voor koemelk kiest, dan is lokaal wat mij betreft de beste keuze.”

De voordelen zijn voor Sanne eindeloos: “Ik kan super snel schakelen met de familie Oostdam en ik zie de liefde en passie waarmee ze aan dit product werken.” Bovendien is het volgens haar leuk om met zo’n natuurlijk product te werken. “Laatst veranderde de smaak iets omdat de koeien in het zomerseizoen naar buiten gaan en vers gras eten in plaats van hooi. Zo sta je veel meer stil bij het feit dat je met een vers product werkt.”

Mijn Boerderij

De veranderingen per seizoen kun je sinds kort ook digitaal inzien. “We hebben onlangs Mijn boerderij gelanceerd. Met een QR-code op de fles kom je alles te weten over de melk, die je op dat moment in handen hebt,” vertelt Anne. De machines en melkrobots op de boerderij geven inzicht in alle data: van welke koe de melk komt tot aan de waardes wat betreft lactose, vet en eiwit. “Je kunt zelfs zien welke koe op dat moment gemolken wordt,” sluit Anne lachend af.

Mijn Melk: zo van de boer bij jou in de buurt

Waar te koop?
Mijn Melk is voor consumenten verkrijgbaar bij diverse Albert Heijns en flitsbezorger Flink. Wil je het product gebruiken om de lekkerste flat whites en cappuccino’s in jouw horecazaak te serveren? Neem contact op via info@mijnmelk.nl.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

In het Haarlemse Taru Coffee Studio zette Lucas een Orea V3 MK3 met een gewassen gesha uit Guatemala. 

De koffiecultuur wordt vaak beschreven aan de hand van ‘golven’. Een van de bekendste is third wave coffee, maar wat betekent die term?

Of je nu wel of niet in het bezit bent van een ijsmachine, dit cookie dough ijs recept is lekker én maak je eenvoudig zelf!