Rob van Cooten over nieuwe koffiemolen Moccamaster KM5
Advertorial

Rob van Cooten over de nieuwe Moccamaster KM5 koffiemolen

In 1965 ontketende Gerard Clement Smit een revolutie met de eerste elektrische koffiemolen in Nederland. Nu staat zijn kleinzoon Rob van Cooten aan de wieg van diens opvolger: de Moccamaster KM5. Wij spraken de jonge ondernemer over zijn eerste productlancering: een moderne koffiemolen, met een revolutionaire geest. 

Met de KM5 treed je in de voetsporen van jouw opa, Gerard Clement Smit. Dat is niet mis!

“Inderdaad, het is een hele eer. In 1965 begon Technivorm met de eerste elektrische koffiemolen op de markt. In die tijd gebruikte iedereen nog een handmolen voor het malen van koffie. Mijn opa was zelfstandig industrieel ontwerper en ontwierp een elektrische koffiemolen, die hij in de eerste jaren exclusief aan Douwe Egberts leverde. De molen was revolutionair! Menselijke inspanning werd opeens overbodig: een draai aan de zwengel werd vervangen door een druk op de knop. Ik ben trots dat we nu een nieuwe koffiemolen hebben ontwikkeld die eer doet aan mijn opa’s werk.”

Links: Gerard Clement Smit, rechts: Rob van Cooten
Links: Gerard Clement Smit, rechts: Rob van Cooten

Waarom was vernieuwing nodig?

“We kregen steeds meer vraag naar een nieuwe koffiemolen die voldoet aan de standaarden van nu. Het slagmes, waarmee we in onze eerste koffiemolen werkte, is niet meer van deze tijd. Over het algemeen zijn molens met een slagmes niet consistent genoeg. Een slagmesmolen maalt net te lang door, waardoor koffie ook een beetje aanbrandt. Door het toevoegen van een zeef en een ventilator achter het mes waren die problemen bij onze oude koffiemolen gelukkig getackeld. Nu kiezen we voor een maalsysteem dat meer aansluit op de wensen van de markt. Een koffiemolen met maalschijven én de kwaliteit en de looks van Moccamaster.”

Wat is het grote verschil tussen jouw opa’s ontwerp en de KM5?

“De KM5 heeft platte maalschijven, wat resulteert in een consistente maling. Bovendien is hij multi-inzetbaar. Waar de eerste koffiemolen alleen geschikt was voor filter, hebben we nu een machine die past bij verschillende zetmethoden en machines. Met negen verschillende maalstanden is de molen ook geschikt voor bijvoorbeeld de mokapot, een pour over of een cold brew. Alleen voor espresso maalt hij misschien net niet fijn genoeg. Daarnaast sluit het design van de nieuwe koffiemolen veel beter (lees: perfect) aan bij onze Moccamaster koffiezetapparaten.”

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor Moccamaster. Hoe hebben jullie dat vertaald in de KM5?

“Ten eerste door de kwaliteit van de 50 mm stalen maalschijven, die ontworpen zijn om lang mee te gaan. In principe kunnen ze minimaal 250 kg koffie malen. Met een gemiddeld huishouden, dat 1 kg per maand verbruikt, kun je dus rekenen op een levensduur van 10 tot 20 jaar. Ten tweede is hij, net als onze andere producten, goed te repareren. Als er iets kapot is, dan kun je ‘m eenvoudig óf zelf repareren óf door ons laten repareren. Er zit standaard 5 jaar garantie op.”

Wil je zelf nog iets kwijt over de KM5? 

“Ik wil eigenlijk graag iets voorleggen aan de lezer. Bij Moccamaster is kleur een belangrijk aspect: onze koffiezetapparaten verschijnen in een hele range aan kleuren. De KM5 hebben we nu uitgebracht in matt black, matt white en polished silver, maar in de toekomst willen we daar meer kleuren aan toevoegen. We horen graag welke kleur de volgende moet zijn!” 

Bestel moccamaster km5 Moccamaster KM5 

Bestel de Moccamaster KM5 nu voor €279 in onze webshop en ontvang gratis een jaar lang koffieTcacao bij jou thuis.

BESTEL

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Voor goede thee, koffie en chocolade zit je in België goed. Deze 10 hotspots in Antwerpen zijn absoluut een bezoek waard.

Met de workshops van Cupp til je jouw (thuis)barista skills naar een hoger niveau. We gingen met de Utrechtse koffiebar in gesprek over hun workshops.

De WDT-tool wordt gebruikt om de gemalen koffie door te roeren, waardoor de koffie beter verdeeld is in de filterdrager.