Koffiekampioenschappen Horecava

Nederlandse koffiekampioenschappen dit jaar op de Horecava

Begin januari vinden de Nederlandse koffiekampioenschappen, georganiseerd door de Specialty Coffee Association, voor het eerst plaats op de Horecava in de RAI Amsterdam. Tijdens het koffiespektakel komen Nederlands beste barista’s in actie tijdens vier wedstrijden. 

De Nederlandse koffiekampioenschappen bestaan uit het Dutch Cup Tasters Championship, Dutch Brewers Cup, Dutch Barista Championship en Dutch Latte Art Championship. De kampioen van elk van de vier wedstrijden vertegenwoordigt Nederland in 2024 op de wereldkampioenschappen

Dutch Cup Tasters Championship

Deze wedstrijd vergt snelheid, scherpe zintuigen en een ongekende focus. Er worden acht keer drie koppen koffie neergezet, twee ervan zijn identiek en één is anders. Het doel is om de afwijkende koffie eruit te halen.

Datum: maandag 8 januari

Erbij zijn? De Horecava is er voor iedereen uit de horecabranche. Registreren doe je via de website.

Dutch Barista Championship

Vier espresso’s, vier melkdranken en vier signature drinks verpakt in een strakke presentatie van 15 minuten. Dat is de opdracht die de zes finalisten voor de Dutch Barista Championship aangaan. Finalist Jasper de Waal over zijn wedstrijdkoffie: “De koffie die ik gebruik inspireert me om het verhaal van de boer te vertellen. Ook omdat ik hem echt ken en betrokken ben geweest bij de ontwikkeling van deze koffie. En het begint tenslotte allemaal daar: bij de koffieboer op de koffiegaard.”

Datum: dinsdag 9 januari
Finalisten: Noëlle Meis, Zjevaun Janga, Loeki Kin, Aissam Tallagui, Jasper de Waal, Sanne Westphal

Dutch Brewers Cup

Tijdens deze wedstrijd krijgen deelnemers de opdracht om een filterkoffie te zetten. Eén van de finalisten, Milo Gil, vertelt: “Mijn ultieme wedstijdkoffie is complex, clean en met een uitgesproken karakter. Het liefst afkomstig van een producent, die een verschil maakt in de industrie, omdat hij kiest voor exotische variëteiten, een innovatieve verwerking of door heel nauwkeurig te werk te gaan.”

Datum: woensdag 10 januari
Finalisten: Milo Gil, Rob Clarijs, Matthijs de Lange, Floris Schweitzer, Siebe Stinis, Jolien Wijnmalen

Dutch Latte Art Championship

Tijdens het Dutch Latte Art Championship krijgen finalisten 10 minuten om de jury omver te blazen met hun latte art. Finalist Jesse Fook borduurt verder op sprookjes, een thema dat hem ook tijdens de voorronde inspireerde “Na mijn finale van vorig jaar kreeg ik in de auto ineens een ingeving: ik begon met Robin Hood. Dit figuur is na wat vallen en opstaan veranderd in Peter Pan. De andere figuren ga ik nog niet verklappen!”

Datum: donderdag 11 januari
Finalisten: Naomi Carbin, Jesse Fook, Mitchell la Grouw Onuki, Max van den Heuvel, Kalima van der Valk, Lewis James Wellink


De Nederlandse koffiekampioenschappen vinden van 8 t/m 11 januari plaats tijdens de Horecava in de RAI Amsterdam.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Van het landschap tot het klimaat en van de rassen tot het smaakprofiel: ontdek alles over de theeregio Darjeeling in India.

De mooie stad achter de duinen is ook van de specialty coffee. De afgelopen jaren openden hier steeds meer koffiezaken hun deuren.

Een 100% duurzame koffieverpakking die de beste bescherming biedt voor de koffiebonen: Packiro legt uit waarom dit een lastige kwestie is