NEW YORK CHEESECAKE MET CHOCOLADEBROWNIE

New York cheesecake met chocoladebrownie

In BAK! geeft meesterbakker Paul Hollywood, bekend als jurylid van The Great British Bake Off, een bloemlezing van zijn favoriete en allerbeste bakrecepten. Tover deze herfst ook fantastische baksels uit de oven, te beginnen met deze New York cheesecake met chocoladebrownie. 

NEW YORK CHEESECAKE MET CHOCOLADEBROWNIE

Recept: New York cheesecake met chocoladebrownie

BENODIGDHEDEN
Een springvorm van Ø 23 cm / bakpapier / elektrische mixer

INGREDIËNTEN
Bodem 
50 g zelfrijzend bakmeel / 1/4 tl bakpoeder / snuf fijn zout / 2 eieren (L), gesplitst / 50 g kristalsuiker / fijne rasp van 1/2 biologische citroen / 30 g roomboter, gesmolten, plus extra om de bakvorm in te vetten / 1/4 tl wijnsteenzuur (geen wijnsteenbakpoeder), verkrijgbaar bij (online) winkels voor bakbenodigdheden Chocoladebrownie-vulling 400 g pure chocolade / 225 g boter / 3 eieren (M) / 225 g kristalsuiker / 75 g zelfrijzend bakmeel / 1/2 tl fijn zout Vanillevulling 400 g volle roomkaas / 1 el custardpoeder / 50 g kristalsuiker / 2 eieren (M) / 1 tl vanille-extract / 120 ml slagroom

BEREIDING
• Verwarm de oven voor tot 175°C. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
• Begin met de bodem van de taart. Zeef het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en zout boven een kom en zet de kom opzij. Klop de eidooiers gedurende 2 minuten. Voeg 2 eetlepels suiker toe en klop ongeveer 5 minuten. Voeg het bakmeelmengsel toe, spatel het voorzichtig door het eimengsel en spatel de citroenrasp en gesmolten boter door het beslag.
• Meng in een schone, grote kom de eiwitten met het wijnsteenzuur en klop de eiwitten tot stijve pieken. Voeg in delen de overgebleven suiker toe tot er glanzende pieken in de meringue ontstaan. Spatel een grote lepel meringue door het eidooiermengsel en spatel vervolgens de rest van de meringue er voorzichtig door.

Cheesecake

• Schep het beslag in de geprepareerde taartvorm en strijk de bovenkant voorzichtig glad. Bak de cake 12 tot 14 minuten tot-ie terugveert als je er zachtjes op duwt. De cake moet een lichte kleur hebben. Zet de springvorm op een taartrooster, laat afkoelen.
• Wikkel een vel aluminiumfolie rondom de springvorm (onder de bodem en langs de zijkant) om hem te dichten (en te voorkomen dat water tijdens de bereiding in het bakblik terechtkomt, de cheesecake wordt namelijk gebakken in een waterbad).

Chocoladebrowniemengsel

• Maak het chocoladebrowniemengsel. Smelt de chocolade en de boter samen in een warmtebestendige kom die boven een pan met kokend water hangt. Zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet raakt.
Haal de pan van het vuur, laat het chocolademengsel afkoelen en klop de eieren een voor een erdoor. Roer de suiker door het beslag, spatel het zelfrijzend bakmeel en zout erdoor.
• Schenk het chocoladebrowniemengsel op de cakebodem en zet de met aluminiumfolie omwikkelde springvorm in een diepe braadslede.

Vanillevulling

• Maak de vanillevulling. Klop in een grote kom met een elektrische mixer op zeer lage snelheid 200 gram roomkaas, het custardpoeder en 25 gram suiker door elkaar tot een glad mengsel. Klop de overgebleven roomkaas en suiker erdoor, eveneens op zeer lage snelheid. Het is noodzakelijk dat je langs de wanden van de kom naar beneden blijft schrapen. Raffel deze stap niet af.
• Klop de eieren, een voor een, op halve snelheid door het roomkaasmengsel. Voeg het vanille-extract en de slagroom toe en klop tot de vanillevulling net gemengd is.
• Schenk het vanillemengsel in de springvorm en maak een marmer- effect door een lange prikker door het beslag te bewegen.
• Giet zoveel koud water in de braadslede dat het water tot ongeveer 2,5 cm onder de bovenrand van de springvorm staat. Bak de cheesecake 1 uur of tot de randen van de cheesecake licht verkleurd zijn en het midden van de cheesecake nog licht wiebelig is.
• Til de springvorm uit de braadslede, zet hem op een taartrooster en laat de cheesecake volledig afkoelen. Bedek de springvorm met plasticfolie zodra hij afgekoeld is, zet in de koelkast en laat de cheesecake minimaal 4 uur staan (een nacht is beter).
• Serveer de cheesecake door hem voorzichtig uit de springvorm te halen. Snijd de cheesecake met een verwarmd mes in punten en eet hem zonder iets erbij of met een beetje ongeslagen slagroom.


4 recepten uit BAK! Paul Hollywood

Benieuwd naar meer? In koffieTcacao 44 vind je vier recepten uit BAK! Paul Hollywood. Dit natuurlijk naast je gebruikelijke portie koffie, thee en chocolade! Zo lees je welke supermarktkoffie meest geliefd is bij ons panel van experts en liefhebbers!

koffieTcacao 44

BESTEL JOUW EDITIE HIER

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.