blossem restaurant breda
advertorial

Van chipsfabriek tot culinaire hotspot: ontdek restaurant Blossem in Breda

In 2023 opende restaurant Blossem zijn deuren in het gerenoveerde ketelhuis van de voormalige Nibb-it fabriek in Breda. Dit nieuwe horecaconcept is een initiatief van eigenaar en (horeca)ondernemer Rob van den Broek. koffieTcacao vroeg hem wat deze oude fabriekshal zo bijzonder maakt en hoe hij het transformeerde tot een culinaire hotspot. 

Wat we eerder al zagen in grote steden als Rotterdam (Station Bergweg, Diep Noord, Bar Stroom) en Amsterdam (Jamie van Heije, Unbound) gebeurde anderhalf jaar geleden ook in Breda. In plaats van een spot midden in het centrum aan het stadsplein, koos restaurant Blossem voor een pand aan de rand van de stad. Of eigenlijk ging het andersom: eigenaar Rob van den Broek vond de oude fabriekshal zó te gek, dat hij vervolgens besloot er een horecaconcept uit te rollen. Dat Blossem inmiddels het omfietsen meer dan waard is, blijkt uit de verfijnde gerechten, geweldige design inrichting én de goede koffie. 

Rob van den Broek

Grote ruimte, kleine kaart

Op slag verliefd was hij. Toen Rob van den Broek gevraagd werd een concept te bedenken voor een leegstaand ketelhuis in Breda, wist hij meteen: hier wil ik zélf iets uitrollen. 

Doordat Blossem gevestigd is in de oude fabriekshal van Nibb-it – yep, de chips – ademt de ruimte nog steeds een industriële sfeer. Veel oude elementen zijn bewaard gebleven en de smaakvolle Scandinavische inrichting is door het team zelf ontworpen. De grote hal met hoge plafonds maakt van Blossem een ruimtelijke, mooie plek. 

“Een grote ruimte, maar met een kleine kaart,” vertelt de doorgewinterde horecaondernemer. Want in tegenstelling tot veel andere restaurants in Breda werken ze bij Blossem met een beperkt aantal gerechten. “Bij ons zul je niet zo snel een broodje zalm of carpaccio vinden. Liever bieden wij een exclusiever menu voor lunch en diner met duurzame keuzes. Niet vegetarisch, wel seizoensgebonden én lokaal. Zo hebben we momenteel gember, suikermais en wasabi uit Nederland op de kaart en komen de aardbeien van de boer uit de regio. De vis is van King Fish, een Nederlands concept voor duurzame vangst.”

Bij Blossem in Breda staat kwaliteit voorop

“Wij schenken koffie van Gerry Haverkamp, ook wel bekend als de Koffie Kunstenaar. Hij gebruikt hiervoor de Da Vinci blend – met hierin Zuid-Amerikaanse arabica’s uit onder andere Brazilië en Colombia en ook wat robusta om meer power en een stevige crema te creëren. Deze donker gebrande koffie laat Gerry branden door Koffiebranderij Van den Biggelaar. De blend heeft een volle smaak en een krachtige afdronk met tinten van donkere chocolade.” 

melkopschuimer van Lattiz

Daarnaast werkt het personeel van Blossem met de professionele melkopschuimer van Lattiz. “Een perfecte cappuccino of latte is met de Lattiz zo gemakkelijk om te maken. Ideaal, zeker in tijden van personeelskrapte. Het werkt efficiënt: één druk op de knop en je hebt de perfecte microfoam. Je hoeft dus geen doorgewinterde barista te zijn om ermee overweg te kunnen. Dat scheelt enorm veel tijd. Onze maître en leverancier komen regelmatig langs om de afstelling van de molen en machine te controleren. Een goede kop koffie is zo altijd gegarandeerd.”

Dit vind je in restaurant Blossem

Machine: La Marzocco
Molen: Anfim
Koffie: Da Vinci Slow Roasted van de Koffie Kunstenaar
Thee: Crusio
Waterfilter: Brita
Melkopschuimer: Lattiz
Plantaardige dranken: Friesche Vlag Haver

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Wat betekent het als een product het Fairtrade-keurmerk draagt? 4 vragen over Fairtrade beantwoord.

Van stijlvolle koffiezaken tot hippe lunchrooms: voor goede specialty coffee ben je bij deze hotspots in Brugge op het juiste adres.

In mei lanceerde Lelit twee limited editions van de MaraX en Bianca. Voor KTC is dit een mooie gelegenheid om in gesprek te gaan met sales director Cristina Uzzi.