Marco Beverage Systems
ADVERTORIAL

Perfect thee zetten met heetwatersysteem Marco Beverage Systems

Verschillende soorten thee op dezelfde temperatuur laten trekken is lang niet meer van deze tijd vindt Kiona Malinka, oprichter van theemerk Crusio. koffieTcacao vroeg de theesommelier naar haar ervaringen met het heetwatersysteem Marco Beverage Systems. 

Theeliefhebber Kiona Malinka reisde ruim twaalf jaar rond op zoek naar kennis, verhalen en thee. Tijdens haar reizen ontdekte ze verschillende theeculturen, bereidingsprocessen en smaken. Elke boer heeft een eigen manier van brouwen en elke thee vraagt om een andere temperatuur. Die kennis gaf haar motivatie om haar thee en theebereiding naar een hoger niveau te tillen voor haar twee merken Crusio en Kiona Malinka Tea, een “invitation only” merk waarmee ze de nadruk legt op tafelbereidingen, pairings, custom sourcing en op maat gemaakte recepturen voor Europese hotels en restaurants.

Waarom is de temperatuur van het water zo belangrijk bij het zetten van thee?
Alleen met de juiste temperatuur kunnen de kenmerkende smaken van elke variëteit zich ontvouwen. Diep in de bergen van Kyoto nam een Japanse theeboer mij ooit stapje voor stapje mee in het bereidingsproces van een fragiele gestoomde sencha. De vers geoogste thee werd zorgvuldig met water van de juiste temperatuur opgeschonken en daarna afgekoeld door het in verschillende kopjes te schenken. Dit resulteerde in een heerlijk zachte thee met smaken van zeewier en komkommer. Zou je deze stap overslaan en de thee niet laten afkoelen voordat je ’m drinkt, dan eindig je met bittere smaken en een strak mondgevoel. Dit terwijl een stevige donkere oolong uit China bijvoorbeeld juist floreert een hogere watertemperatuur. Alleen dan proef je die mooie notige aroma’s.

Hoe zorg je er thuis óf in de horeca voor dat je elke thee met water van de juiste temperatuur bereidt?  
In de Europese horeca hebben we over het algemeen niet de tijd of het personeel om water te koelen door het in mooie Japanse kopjes een aantal keer over te schenken. Anderzijds zie ik het geschrokken gezicht van mijn Japanse boer al voor me als we kokend water uit de koffieautomaat tappen op die broze groene thee. Als je kijkt naar de zes theesoorten, dan zou je met drie ‘standaardtemperaturen’ de subtiele smaken in allerlei theeën naar voren kunnen toveren.  

Wat maakt het heetwatersysteem Marco Beverage Systems de ideale uitkomst?
Marco Beverage Systems heeft innovatieve waterkranen, die mij dagelijks helpen met mijn missie om het ambacht van de plantages dichterbij huis te brengen op een snelle, efficiënte manier. De oplossingen die ze bieden zijn te vinden in koffiebars, kantoren, hotels en restaurants over de hele wereld. Zelf gebruik ik de Marco MIX-boiler, een onderbouw waterafgiftesysteem.

Waarom is de Marco MIX-boiler handig voor theezetten?
De Marco MIX is een watertapsysteem dat het mogelijk maakt om drie verschillende watertemperaturen in te stellen. Zo zou je één knop op 65°C kunnen instellen voor delicate groene theeën,, knop twee zou met 80°C een stapje hoger kunnen zijn voor witte theeën en dan knop drie lekker warm op 95°C voor oolongs, zwarte theeën en infusies.

Bestaat er ook een kraan voor koude dranken, zoals ijsthee of theecocktails?
Jazeker! Met Marco’s andere watertapsysteem, de FRIIA, tap je naast heet water voor een kopje thee op de gewenste temperatuur, ook gemakkelijk bruisend water en koud water. Zo maak je in een mum van tijd ijsthee en cocktails. Kortom, geen excuses meer om de manier van thee bereiden in je horecazaak niet naar een hoger niveau te tillen! 

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

koffieTcacao 45 spb

koffieTcacao magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Kan jouw moeder, vrouw of vriendin geen dag zonder koffie? Als koffiefanaat vallen deze Moederdag cadeaus dan zeker in de smaak.

De traditionele versie van deze Griekse taart (Karydopita) is vrij machtig, maar deze versie met koffie, is een stuk lichter. Aan de (be)slag!

De Eenhoorn is het enige bedrijf dat de thee van madame Tseng in Nederland verkoopt. Oprichter Binet Brasser deelt haar La Maison des Trois Thés-favorieten en een verfrissend ijssthee recept.