plantaardige melk koffie

Plantaardige melk: alle soorten op een rij

Het schap met plantaardige melk in de supermarkt blijft groeien en er zijn inmiddels talloze alternatieven voor koemelk. Tijd om het aanbod eens onder de loep te nemen. Van haver tot gele erwt: wat voor soorten plantaardige melk zijn er en welke zijn het meest geschikt voor het maken van een lekkere cappuccino, latte of flat white?

Waar tien jaar geleden vooral sojadrink als goede zuivelvervanger bekendstond, worden tegenwoordig ook cashewdrink, kokosdrink en erwtendrink gekozen als plantaardige melkalternatieven voor in de koffie. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of je kunt er wel een drank van maken. Zelfs de aardappel heeft sinds kort het toneel betreden en verdient volgens sommigen, vooral vanwege zijn duurzame aard, meer aandacht.

Sojadrink

Deze plantaardige melk op basis van gedroogde sojabonen en water is door de jaren heen flink doorontwikkeld om het beste resultaat in combinatie met koffie te creëren. Inmiddels staat de drank bekend om zijn ietwat notige smaak en romige structuur. Dankzij het hoge eiwitgehalte en de onverzadigde vetten is sojadrink een voedzaam alternatief op koemelk. Bovendien kun je het vrij makkelijk opschuimen. Laat de drank daarbij niet warmer worden dan 65 graden. Schuim je het handmatig op? Let er dan op dat je niet teveel stretched (toelaten van lucht in de melk), want dan wordt de drank al snel te dik met veel bubbels die het maken van latte art bemoeilijken. 

Pionier Alpro was in 2011 in Europa één van de eerste met een speciale barista-sojadrank. Niet lang daarna volgde Alpro met de varianten kokos en amandel voor professionals. Voormalig Nederlands baristakampioen en Alpro-brand ambassador Merijn Gijsbers: “Koffie heeft een uitgesproken smaak en sommige plantaardige ingrediënten ook. Om een harmonieuze smaak te creëren, heb je in de meeste gevallen een extra zoetje nodig. Bij koemelk en haver zijn deze suikers meestal al van nature aanwezig, maar bij een product als soja kan een toevoeging helpen om het product beter te laten combineren met koffie.”

Baristawaardig melkschuim: van alle plantaardige dranken kun je soja het beste opschuimen. Dat komt omdat deze variant het hoogste eiwitgehalte en vetpercentage heeft. 

Amandeldrink

Amandel is een populaire plantaardige melk en wordt gemaakt van – hoe kan het ook anders – amandelen en water. Soms wordt hier nog wel zonnebloemolie, vitamines en suiker aan toegevoegd. Een scheutje amandeldrink in de koffie zorgt voor een nootachtige smaak. Om op te schuimen is amandelmelk echter wat minder ideaal omdat het relatief weinig eiwitten bevat. Toch proberen? Schenk de melk na het opschuimen meteen (binnen enkele seconden) in de koffie. Dit voorkomt dat de vetten en eiwitten in de drank zich van de lucht scheiden, waardoor je een romiger en beter resultaat krijgt en wellicht zelfs een mooi hartje in je koffie. 

Baristawaardig melkschuim: met gewone amandeldrink zal je geen stevige melkschuimlaag kunnen creëeren, slechts wat luchtbelletjes. Een barista-variant zoals de Barista Amandel van Alpro lost dit probleem voor je op.

Haverdrink

Binnen de categorie van plantaardige dranken, valt vooral een toenemende groei in de verkoop van haverdrink op. Ook in Nederland en België wint haver het meest aan populariteit, al staan soja en amandel nog op plek één en twee.

Wanneer je havermelk combineert met koffie dan krijgt je koffie een licht zoete smaak. Vergeleken met amandelmelk heeft havermelk een wat dikkere textuur en een mildere smaak. Het leent zich daarnaast ook goed voor het bereiden van anderen dranken zoals chai en matcha lattes of (warme) chocolademelk. 

Net als soja- is havermelk een makkelijke melk om op te schuimen én leent zich uitstekend voor het maken van latte art. Bij het opschuimen van havermelk gaat er altijd meer lucht in gaat zitten dan je denkt, dat maakt teveel stretchen net als bij sojamelk overbodig. Tip: laat na het opschuimen de melk 30 seconden rusten voordat je begint met walsen en schenken. Dit maakt de havermelk romiger en makkelijker in de omgang bij het schenken van een cappuccino of espresso macchiato met haver.

Baristawaardig melkschuim: ja, mits je kiest voor de barista-varianten van bijvoorbeeld Alpro of Oatly. Dan weet je zeker dat deze de juiste samenstelling bevat voor het perfecte schuim. 

koffieTcacaokoffietcacao 49 is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige koffie, thee én cacaoscene dichtbij brengt. Bekijk nu onze abonnementsvormen en blijf altijd op de hoogte!

WORD LID

Erwt

Een van de nieuwere ontwikkelingen in plantaardige drinks is erwtendrink. Voor deze drank worden de gele spliterwten geweekt, gemalen en gezeefd. Rijk aan eiwitten en vezels zijn erwten een prima basis voor een drank met een ronde en neutrale smaak, die perfect blendt met de verschillende tonen in koffie. Het resultaat is een romige drank met een neutrale,  lichtzoete smaak die niet overheerst. Hierdoor behoud je de pure koffiesmaak en geniet je toch van een romige textuur in je koffie.

Marije Seves, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, kijkt met interesse naar de opmars en ontwikkeling rondom deze erwtendrink: “Met veel eiwitten en calcium heeft dit ingrediënt best potentie op het gebied van gezonde voeding.”

Baristawaardig melkschuim: erwtendrink bevat veel eiwitten, waardoor het een melkvervanger is die je relatief goed kunt opschuimen. 

Kokosdrink

Kokosdrink is vanwege zijn uitgesproken smaak misschien niet de meest geschikte drank voor in je koffie, een exotische twist geeft het wel! Kokosdrank voegt een zoete, tropische smaak toe en geeft je koffie een romige textuur. Het kan snel overheersend zijn, dus houd je in als je niet wilt dat de kokossmaak al te sterk naar voren komt.

Baristawaardig melkschuim: net als amandeldrank is gewone kokosdrank niet ideaal om op te schuimen, maar met een barista-variant kom je een eind. 


Sojabonen als een gezondere, duurzamere vervanger van dierlijke producten. De ene zweert erbij, de ander beweert het tegendeel. Hoe zit het met de kap van tropisch regenwoud voor dit gewas? En bevat soja inderdaad gevaarlijke hormonen? koffieTcacao sprak met experts.

LEES VERDER

Cashewdrink

Cashewdrink komt van alle notendranken qua smaak het meest in de buurt van koemelk (romig en wat zoet). Hoewel het niet zo eiwitrijk is als sojadrink, is de drank een goed alternatief op koemelk. Het maken van cashewdrink is eenvoudig: week cashewnoten, blend deze met water, zeef het mengsel en voeg er eventueel wat vanillepoeder aan toe. Wanneer je cashewdrink in de winkel koopt, let dan op de ingrediënten, de meeste merken maken erwtendrank op basis van een pasta en voegen daarbij veel e-nummers toe. 

Baristawaardig melkschuim: nee, als je een latte met plantaardige melk wilt maken, kies dan voor bijvoorbeeld soja- of haverdrink. 

Rijstdrink

Rijstdrink zal niet de eerste drank zijn die bij je opkomt voor het bereiden van een melkkoffie. En terecht, rijstmelk bevat zeer veel koolhydraten, heeft een lage voedingswaarde en bestaat voor het grootste deel uit water, waardoor deze drank de minste gezondheidsvoordelen heeft van alle plantaardige drinks uit deze lijst. Rijstdrink geeft een zoete smaak aan de koffie en schuimt, vanwege het lage vetgehalte, vrijwel nauwelijks op.

Baristawaardig melkschuim: nee, de textuur van rijstdrink is te dun voor mooi stevig schuim. 

Aardappeldrink

Een paar jaar geleden introduceerde het Zweedse DUG aardappelmelk. Deze nieuwkomer is een stuk milieuvriendelijker dan andere plantaardige dranken en is dankzij de romige structuur een goed alternatief op koemelk. Bovendien zorgt de zetmeel van de aardappels voor voor een goede schuimlaag op jouw cappuccino. Hoe deze drank precies wordt gemaakt, wil de Zweedse producent niet prijsgeven, maar in de basis is het een mengeling van water, aardappelen, koolzaadolie en suiker. 

Baristawaardig melkschuim: de barista-variant van DUG heeft inmiddels ook een barista-variant uitgebracht.


Een mooie laag fluweelzacht schuim kan een perfect gezette espresso bijna veranderen in een toetje. Lees hier hoe jij perfect opgeschuimde plantaardige melk maakt.

Share on

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

WIJ DENKEN DAT JE DIT VAST OOK LEUK VINDT

Het beste van KTC in je inbox

KTC50 SPB

KTC magazine

koffieTcacao is hét lifestyle magazine dat vier keer per jaar verhalen, nieuws en trends uit de levendige specialty coffee, thee én cacaoscene dichtbij brengt met diepgaande journalistiek en een geweldig design.

LAATSTE NIEUWS

Van het landschap tot het klimaat en van de rassen tot het smaakprofiel: ontdek alles over de theeregio Darjeeling in India.

De mooie stad achter de duinen is ook van de specialty coffee. De afgelopen jaren openden hier steeds meer koffiezaken hun deuren.

Een 100% duurzame koffieverpakking die de beste bescherming biedt voor de koffiebonen: Packiro legt uit waarom dit een lastige kwestie is